Det finns alternativ till Arlas livsmedel!

Vi såg Uppdrag Granskning om Arla-chefernas horribla slöseri, samtidigt som svenska bönder tvingas från sina gårdar. När man vet hur många gårdsägare har kämpat och slitit innan de tvingats ge upp så vill man nästan kräkas när man hör och ser bondeägda   Arlas företrädare slingra sig inför fakta.
 
Vi gläder oss åt att det finns goda alternativ till Arlas ostar. En  hel del av Arlas ostar görs f.ö. på mjölk från andra länder, kommer inte alls från svenska kor.  Om man får tro krishanteringsexperten Paul R.  så vill inte Arla alls ha kvar de svenska bönderna för man tror att alla vill ha samma (låga!) kvalitet på livsmedel, billigt framställda i andra länder.
 
 Men Arla  har fel förstås. Folk vill ha närproducerad och god mat. Konsumenterna  är beredda att betala för hög kvalitet på mat, mat producerad utan antibiotika och med höga krav på djurhållning.  Initiativen hittills har visat att det blir en succé.
 
Gäsene ost görs på ett litet svenskt mejeri och man använder enbart mjölk från svenska kor. Och gott smakar den. Ica Sillerud i Svensbyn  har  god sortering på Gäseneost. Vi gillar Port Saluten bäst. Den finns både som stor ost och i halvformat.
 
Och här i Värmland har vi fått ett  gott alternativ till Arlas mjölk och grädde från det lilla egna Wermlandsmejeriet i Nysäter som ägs av liten grupp bönder i närheten.  Den mjölken kostar lite mer än Arlas men säljer slut direkt den kommer ut i butik. Vi är glada för den och skulle nog ärligt talat kunna betala ännu lite mer när vi vet att pengarna går till bönderna.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Många stora företag beter sig på ett sätt som jag verkligen ogillar. Går det att gynna lokala och närliggande företag gör jag det gärna!

Svar: Det märkliga med Arla är ju att det är bondeägt men av bönder i flera länder och de i Danmark har en dominerande ställning i koncernen. Intresset för att ha kvar ett svenskt jordbruk verkar vara noll.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback