Luftvärmepumpen...

... har en montör kikat på idag. Den var i princip helt ok, tillräckligt med gas i och så, så han gjorde ingen service, men vi hade försummat dammfilterrengöringen.  Det var igengrott damm och fett! Slarvigt av oss att missa det.
 
Vi bombarderade den här experten med frågor o fick reda på följande:
 
- Filtret för damm ska rengöras en gång i månaden vid fast boende,  men man ska inte göra något med filtret för kemisk rening, det som sitter på dammfiltret.
- Daikin som vi har är ett bra märke, liksom bl.a. Mitsubishi, sen finns dåliga lågprismärken som det är svårt att få tag på delar till vid behov.
- Service är bra att göra vartannat år, så han kommer tillbaka till våren, då är det två år sedan sist.
- Man ska låta bli att greja själv med de andra delarna inne i pumpen, lätt att skada.
- Det kan vara bra att ha ett tak över utedelen för då tar den in luften från sidorna och den blir ett par grader varmare.
- När det är kallt ute, så där bortåt - 15 grader så stoppar pumpen ibland för automatisk avisning och systemet tar då värme inifrån och skickar ut. Det kan märkas ibland vintertid.
- Luftvärmepumpar har blivit bättre och han rekommenderar  för nyinstallation en uteenhet med två innedelar, en för varje våning, ev. just Daikin, så som vi har på Liane. 
- Sen fick vi lite instruktioner hur vi ska använda de olika inställningsmöjligheterna. Det är oändligt många alternativ på fjärrkontrollen.
 
Så här ser innedelen ut. Tavlan under är från lantmäteriet i slutet på 1800-talet, den hör inte dit. ;- )

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback