Vi önskar alla en fin Valborgsmässaftons kväll från oss på Liane!
Finaste lilla fumliga humla!
Jag tror det är samma stora humla som vimsar runt huset. Den suger gärna i penséerna, men verkar lite vimsig och yrvaken ur vintersömn. Den flyger hit och dit och ibland rätt in i husväggen! Men så fint att få se den! Ett av de bästa vårtecknen!
Roland tog tbe igår på apotek! Bra att han tar sin 3:e eller 4:e spruta, han får många fästingar under säsongen. Jag hoppar vaccinet, brukar inte få så många fästingar. Hundarnas Bravecto blev uthämtat idag, nu är det dags att ge dem tabletter mot fästingar och skyddet varar hela säsongen. Knepigt att vi människor inte kan få en tablett mot fästing-sjukdomar, ett skydd för hela säsongen utan vaccin
Dunker Musikk på utställningsträning!
Vår dunker Musikk är nu ett år och vi tänker oss förstås att han ska på hundutställning för bedömning. Innan utställning är det bra att träna lite. Musikk fick vara med på drop in träning under Therese ledning vid Smolmarks skola igår. Många ung-hundar var med, mest stövare och jämthundar. Det gick väldigt bra med Musikk och med alla hundarna. Therese är så duktig på detta.
Träningen gick ut på att hundarna ska kunna umgås med varandra, fokusera på sin förare fast det är andra hundar med, kunna gå snyggt i ring, springa fint, stå still och visa upp sig, tåla att bli hanterad med tänder och mätning. Det blir ett tillfälle till nästa torsdag på samma ställe.
Therese tog bästa bilden på Musikk, rätt vinkel, tagen i jämnhöjd med hunden! Musikk ser ut att le och det gör han nog. Han trivdes väldigt bra med den här kvällen! ;- ))
Tomat- och växthusdag idag torsdag!
Idag blev det mycket tid i växthuset och omplantering av de näst sista tomaterna.
Hittills har plantorna stått på en bänk vid solväggen, men nu behöver de komma ner på golvet för att få maximalt solsken. De två närmaste är inte representativa för mina plantor. De har jag kapat för att skicka sticklingar med till Stockholm och nu testar jag hur länge det dröjer innan det kommer nytt på stammarna. Det skulle inte gå att ha plantorna ute än, det var - 5 grader i natt och frostvakt behövs. Plantorna börjar få knoppar och blommor nu och någon har ämne.
Detta var en av de sist omplanterade, en Banana legs. Den har fina rötter och behöver få komma från tetran till större kruka. Det är lätt att få plantorna ur tetran, bara att ta upp tejpen och riva.
I kväll ska vi på kurs med Musikk! Ska bli spännande, hans första!
Scillan sprider sig vilt, lyser upp innan perennerna kommer!
Just nu är det lite färglöst runt huset. De planterade perennerna har inte kommit igång än. Men den vilda scillan sprider sig överallt och lyser intensivt blå. Tacksam växt är det, diskret och tar inte över . Den bara blommar snällt och liksom försvinner sen.
Vildsvin på nya åteln i natt!
I natt kom grisarna till nya åteln första gången. Det var tre stycken i lagom ät-storlek men de fick vara i fred, stannade någon halvtimme vid 4-tiden på morgonen och mumsade. Roligt att dom gillar maten som bjuds! På träden runt om är det tjära, sånt gillar grisarna att skrubba sig mot.
Ny vildsvinsåtel!
Vi har en hel del vildsvin runt oss och de förökar sig snabbt! Så det är bra att få bort några av dem, de smakar dessutom läckert på tallriken. Roland har gjort en ny variant av åtel för vildsvin och placerat den i skogen. Jag har inte sett den i funktion, men tror att den sprider någon mat som grisarna tycker om, spannmål, ärtor, majs och gör det under kort tid. Då kan jägare få skottläge.
Tornfalken är kvar hos oss på Liane!
Jag räknar den här som en hane. Han har grå färg på huvudet, honorna har brunt huvud! Här sitter han på den plats som paret brukar välja som bo under sommarhalvåret och få sina ungar. Här hade Rolands pappas morbror ett duvslag. Han bodde på Liane, hette Oskar och var bror till Ester (Estrid), Rolands farmor. Hon var gift med Rolands farfar Gustav Kylén som brukade Liane. Liane var då i kyrkans ägo.
Nytt hus byggs i Signebyn!
Det blir med utsikt över Östra Silen, Tobyn på andra sidan vattnet. Det är fint läge, en trevlig schweizisk familj har valt den här tomten för sitt bygge av feriehus. Det är inte så stort men en och en halvplans om jag minns rätt. Ser ut att vara dags för att gjuta platta, till vänster i mitten.
Tomater på gång!!
Knoppar och blommor har det varit ett tag på mina tomater. Nu finns det också ämnen på gång! Det är lika roligt varje gång. Då växer hoppet att det ändå ska bli riktiga tomater till slut, även om det tar ett bra tag. Det är en lite långsam växt!
Fint blev det på asfalten framför huset!
Man kan förstås välja att sopa ihop grus och skräp efter vintern. Men det går att fösa på eländet också så här, med en blås-maskin. Jag vet inte vad den kallas. Traktor med skopa är inte så dumt heller att ha med för att frakta bort.
Roligt att få se jordgubbsblommor i växthuset!
Favvokäk!
Det här är populärt; nybakad värmlandskaka med speke-korv och gräslök från pallkragen på altanen!
Brunch på Esters café idag!
Nypremiär på Esters café i Långserud vid E18 för vår del. Vi blev illa behandlade som kunder av förra ägaren vid ett tillfälle för ett par år sedan och sedan dess har vi bojkottat Esters. Men nu är det nya ägare, yngre par, bosatta i Karlstad, de söker nåt boende i närheten, ev att hyra. Vi blev trevligt bemötta idag så det blir nog fler besök framöver.
En del av oss ;- )) valde att åka motoriserad tvåhjuling. Det var också en premiär, första turen för säsongen.
Vi var glada att vi inte valde Wiksfors idag, där måste ha varit fullt!
Numera bygger Roland små hus ;- ))
Så här blev det. Till vänster en pallkrage med några potatisar i och ett par jordgubbsplantor. Till höger har Roland byggt ett litet växthus eller en drivbänk kanske man ska kalla det, ovanpå en pallkrage. Här har satts potatisar. De ska bli färdiga till midsommar är det tänkt ;- ))
"Old enough" på Netflix
Det är en fantastiskt teveprogram med japanskt ursprung. Det går ut på att små barn, så där 3 - 4 år gamla, får av sin familj i uppdrag att uträtta ett ärende som förutsätter en längre promenad i känd miljö. Ibland är det över trafikerade vägar. Man kan se ett exempel på kartan här ovan. Det är så roligt att se hur de här små barnen löser de problem som uppstår. De ska ofta komma ihåg flera saker som ska köpas eller hämtas. Det här är lite i linje med japansk barnuppfostran som i hög utsträckning går ut på att visa barnen goda exempel och ge beröm för bra beteende. Japanska barnprogram och japanska böcker har ofta såna teman. Det finns en skillnad mot Sverige där vi mer fokuserar på regler och straff för fel.
Första äppelträdet på 45 år! Astrakan blev det!
Jo, vi har ett äppelträd på tomten. Jag fick det av en skol-klass som fin avskedspresent för länge sedan. Men nu har vi köpt ett också, det första på 45 år. ;- )) Trädet vi har behöver ett annat äppelträd i närheten för pollinering säger vår gode vän Wolfram som kan det här med äppelträd. Så igår blev det inköpt på Moas garden och planterat.
Sorten är astrakan. Och vi ser fram emot att skörda läckra frukter. Vill minnas att det var astrakan-äpple Kristina och Karl-Oskar till slut lyckades få till i det nya landet från en medhavd kärna. Den välbekanta smaken tröstade Kristina i hennes hemlängtan.
För säkerhets skull satte vi ett nät som skydd mot djur. Älgar gick hårt åt äppelträd förr men nu ser vi nästan aldrig några så det är nog ingen risk. Fast rådjur och harar kanske gillar äppelträd.
Jag plockar vissna penséer varje dag!
Penséerna blommar så länge jag nyper bort visset varje dag! De är tacksamma och är fina till fram på hösten. Fin avkoppling är det att sitta ner med en kopp kaffe på verandan och altanen och plocka bort det överblommade! Nu har jag ju tid som pensionär också. Jag behöver inte jäkta, trevlig syssla, lite meditativt!
Jag har ju några planteringar på uteborden och amplar här och där
Här är lite torrt, kräver vattning varje dag när solen lyser.
Vädrar i växthuset varma dagar!
Nu är det mesta av tomaterna och jordgubbarna i växthuset. Frostvakten klarar nätter med få minusgrader. På dagarna blir det så varmt så vi öppnar dörren och låter det vädra några timmar. Temperaturen ska nog inte gå över 30 tänker jag mig, men jag vet egentligen inte säkert vad växterna tål. Skönt att vi har fönster med persienner. De dämpar solinstrålningen när det behövs.
En Wilma och en Gargamel blev planterade igår och hamnade i växthuset. De är båda pigga idag. Wilma ska inte bli så hög, någon halvmeter tror jag. Men Gargamel lär bli bortåt 2 meter. Den har fått torka lite inför planteringen för att bli mjuk, så jag kan ringla den lite ner i större kruka. Blir inte så ranglig då kanske. Fast jag har förstås för många tomater i år också. ;- ))
Fjärde idag!!
Vi tog fjärde Covid-sprutan idag i Årjäng! Bara varsin av de här förstås! ;- ) Roland o jag fick komma samtidigt, väldigt lättvindigt. Pfizer den här gången också. Så här några timmar efter känns det inget alls, inte ens ont i armen som det var förra gången. Hoppas det går bra och vi slipper bli skruttiga.
Tornfalken på Liane är en snygging!
Och han ser ut som om han vet om det!
Bilden tog jag igår när han satt länge i högsta granen vid Liane. Det är en favvoplats med total överblick mot Oskars duvslag på ladugårdsgaveln, den plats som verkar bli boplats varje år. Det brukar bli ungar, hoppas det blir så i år också.
Jag är inte säker men tror att huvudet är grått. I så fall är det en hane. Honorna har brun färg på huvudet.
Nu blommar den lysande, men giftiga tibasten!
Och bakom den, som en fond, kommer nu blåsipporna i mängd!
Fint på Östra Silen när det är vindstilla!
Spegelblankt är inte så ofta, men det blir fint när det händer.
Så här ser det då ut vid sommarhuset!
Och här är utsikten från Tobyn mot Signebyn.
Månen var ett skådespel igår söndag kväll!
Ibland kan man ha tur och råka få se när månen går upp, det går fort, man hinner knappt hämta kameran.
Vi kollade på hockey-matchen idag, Karlstadlaget Färjestad, vann andra semifinalmatchen mot Rögle!
Fina påskbilder från barnbarn i Umeå!
Har kollat på dem hela påskhelgen, så fina! Och text nedan hör till! Det är dialoger och drama! Synd att avståndet är så stort och vi kan ses så sällan! ;- ((
- Hej då gästerna på Liane!
Så sänker sig tystnaden igen över Liane gård! Vi hoppas förstås att de blir liv och rörelse här till sommaren igen!
Påskafton på Liane
Vi åt påskmat på Liane med lite från var och en. Köttbullar, korv och pizza var det också. Min favvo är den ugnsstekta grönkålen ;-)
Sen hade påskharen gömt ägg på konstiga ställen, det blev till att leta! ;-))
Påskbrevs-slängning med gästerna på Liane!
Det är gammal tradition här att på påskaftonen slänger barnen påskbrev till grannarna. Idag blev det en rundtur med gästerna på Liane!
Sen blev det loppis i Långserud och stenugnspizza på Wiksfors. Efter det teve förstås och vi såg FBKs vinst mot Rögle i första semifinal!! Kvällen kommer vi att avsluta med gemensam påsk-mat-äting på Liane. En fin påskhelg har vi haft så långt.
Blommar just nu!
Just nu blommar vårstjärnorna vackert och ymnigt, tacksamma blommor som överlever utan omsorg.
Och så är det krokus förstås som lyser upp. Snödropparna är på utgång, blommat färdigt. Jag vet inte precis men har en känsla av att det är lite sent i år
Båttur till sommarhuset idag! Och lunchgrillning!
Fint väder idag, nästan som sommar!! Det blev båttur till sommarhuset med två båtar.
Det blev lunchkorv-grillning förstås! Riktigt varmt och skönt solskenet, blåste inte heller! Det var vi och alla gästerna på Liane, några med båt och några med bil. En fin dag!
GLAD PÅSK önskar vi alla!
Numera skickar vi inga pappers-påskkort utan det blir en hälsning så här istället!
Vi önskar alla en riktigt fin helg. Det ser ut som om vi får tur med vädret också, äntligen lite varmare och solsken.
Nytt i grillen på Liane
De nya borden vid bänkarna i grillen blev godkända av första gästerna på Liane. De funkar både som ät-bord och som avlastningsbord. Nu kan vi sitta fler och äta i grillen! Vi grillade korv till lunch igår. Senare var vi bjudna på show av barnen ;- )) Det blev dans och sång och historieberättande. Så roligt att ha kärt besök!
Showen var väl arrangerad, med biljetter till entré och vi bjöds på snacks och drinkar ;- ))
Tornfalken är äntligen här hos oss!!!
Den brukar komma den här tiden varje år. Jag har spejat efter den i höga granarna på Liane och i gluggen vid Oskars gamla duvslag. Men jag fick inte se den förrän idag. Var rädd att ljud från gästerna på Liane skulle skrämma bort den, men satt helt orädd där och kollade när vi alla var i grillhuset. Vi undrar som vanligt om det är samma fågel år efter år som kommer hit eller om det är en ättling. Barnbarnen minns i alla fall väl när en tornfalkunge missade lite på sin första flygtur och hamnade på studsmattenätet. Där satt den medan barnen förskräckta sprang in i huset. Vi måste forska i hur gammal den här fågeln kan vara, borde gå att se på färgerna
Nu fejar bocken som kommer och äter vid matplatsen
Basthuden på hornen gnuggar bocken bort den här tiden på året och den här har nästan lyckats. Det är en blodig process, hornen lyser röda. Bilden är från igår onsdag på morgonen vid halv 9-tiden. Man ser blodstrimmor från hornen ner över huvudet. Nu syns det tydligt att ena hornet är lite större. Roland tycker att det ser ut som en returbock, alltså en som är äldre och hornen blir lite mindre för varje år. Då blir rosenkransen, nedersta delen på hornen, större. Rosenkransen är liksom avlagringar av varje års horn.
När basthuden nu är borta så växer inte hornen mer på den här bocken, basthuden är det hudlagret som ger hornen näring att växa. Märkligt att få se hur det blir när bocken fejar, jag har aldrig sett det förut och jag har ändå sett många rådjur genom åren. Och det samma med Roland.
Han har en get med sig vid det här tillfället, men hon står lite längre bort.
Bocken kom tillbaka lite senare under dagen. Då hade han fått bort lite mer av de sista hudresterna på hornen och hornen var inte lika lysande röda av blod. Blodstrimmorna som rann ner på huvudet var borta. Bilderna ovan och nedan är från det tillfället.
Påsklov på Liane!
Nu börjar gästerna komma till Liane på påsklov. Sonfamilj från Stockholm med två barn och hans svägerska-familj med tre barn. Det blir liv och rörelse. Idag kom studsmattan på plats. Och andra leksaker hämtades ur källarförråden.
Roland fick god hjälp.
Igår kväll var det legobygge här hos oss. En del byggen är sparade sen förra besöket, bl.a. en fyrhjuling och den kom treåringen ihåg!!
Risgrynskaka och hallonsylt brukar vara populärt så jag chansade och gjorde det till fikat. Och det gick hem den här gången också. Tomt!
Så roligt med liv och rörelse på Liane!
Idag på morgonen såg jag en råbock med nyfejade blodiga horn. Lägger ut bild på det imorgon bitti.
Jordgubbarna mår gott i växthuset! Blomknoppar har kommit!
Jordgubbarna har stått i växthuset hela vintern, men utan värme. De såg rätt risiga ut för ett par månader sen. Nu har de verkligen piggnat till med värme, vattning och sol. Bladen är fina och jag börjar få se blomknoppar!!! Blommorna är på de plantor som får mest sol, så nu ändrar jag om så att fler plantor får mer sol! Jag hoppas på bär till midsommar förstås! Jordgubbar är så gott men jag vägrar köpa utländska bär. Med 12 plantor borde jag få 12 liter under säsongen, vill minnas att det blir sammanlagt en liter per planta. Vi får se.
Blomknoppar på gång! Vi har fortfarande frost på nätterna men inte värre än att frostvakten verkar klara av det. Tomaterna överlever i alla fall
Idag på morgonen fick jag se en råbock med blodiga nyfejade horn vid matplatsen. Lägger ut bild på det imorgon bitti.
Bäver har vi!
Och de trivs vid älven och med grova aspar. Den till vänster blev nergnagd för några veckor sedan. Och nu börjar gnaget på den bredvid. De bygger gärna hyddor i älven och dämmer, om de får förstås. Huset bakom här är Daniels garage. Det är inte så stort intresse för bäverjakt. Numera är ju pälsen inte värdefull. Så var det förr, minns att min mamma hade en mycket använd bäverjacka, den var jättevarm när hon cyklade. Köttet ska ju gå att äta men jag tror inte så många uppskattar det. För mig liknar bäven för mycket en stor råtta eller en grävling, klarar inte ens att försöka äta.
Flitiga gnagare är det!
Tomatflytt igår! Och nu börjar de blomma!
Det börjar bli trångt inne i fönstren med tomaterna. De växer rejält nu, varje dag. Så några fick åka ut i växthuset. Det är ju kallväxthus men har en frostvakt och en fläkt så jag hoppas de hämtar sig från temp-chocken. Jag har ju inte avhärdat dem. På dagarna är det runt 20 grader i alla fall.
De ser lite taniga ut än men kommer att bli kraftigare. Det såg ut så här förra året också
Här är mellanstation inne med plantorna i 10 litershinkar. Fyra blev planterade här igår. De småväxande ska få stanna i en sån, men de höga får större hinkar framöver. Jag avlastade i alla fall genom att flytta ut några till växthuset. De andra ska få bli flyttade dit ut också, vill bara se att de första överlever.
Nu är det ingen planta som är i liten bytta. Limskivorna fungerar bra mot sorgmygg
Och igår hittade jag de första blommorna på några! Det är en milstolpe!
Hoppas att det är slut på frostnätterna nu så mina små plantor kan överleva i växthuset med bara lite hjälp.
Snyggaste nya huset såg vi häromdagen!
Vi åkte förbi det här huset på väg hem från Olle o Tina. Det ligger i Långserud, bredvid kyrkan. Läget gjorde att byggnadsstilen måste stämma med den fina röda träkyrkan alldeles bredvid. Färger och former är så suveräna och stämmer ihop, dessutom sjöutsikt. Från början är det en Fiskarhedenvilla sägs det. Nu har vi väl byggt färdigt våra hus i livet (4 st sammanlagt!) , men annars vore det frestande att få till nåt sånt här. Det var överraskande och så fint, fast inte riktigt färdig än.
Råbock och råget vid matbordet!
Bocken kommer oftare ensam och är rätt så skygg. Han försvinner vid minsta störning. Han är en riktig snygging, svårt att förstå hur kraften kan räcka till att producera såna här pampiga horn en gång om året. Måste ju gå åt massor av energi. Det ser ut som om han har börjat gno bort basthuden längst upp på hornen.
Här är hans damsällskap. Hon är rund och präktig, säkert dräktig.
Isen har äntligen släppt på sjön vid sommarhuset!
Vi var vid sommarhuset idag, röjde ur det sista före städning och tog en fika med utsikt över sjön Östra Silen. Nu äntligen har isen gått här, syns bara lite vita stråk med is på andra sidan. Det har varit en lite orolig väntan. Det är alltså dags att lägga i bryggor och båtar.
Så här ser det ut i småbåtshamnen i Signebyn! Också isfritt.
På hemvägen såg vi Brogärdet - stugan som fått en skorsten!! Alldeles ny och fin, exakt rätt färg och form och placering! Va roligt! Vi glädjer oss!
Fika hos Olle och Tina igår! Fina fåglar såg vi!
Efter äting på Wiksfors var vi bjudna hem till Olle o Tina på fika i deras fina glasrum med utsikt över sjön.
Därifrån kunde vi se fyra tofsvipor som var lite vilsna i snön. Uppe i luften seglade ett par havsörnar, jag lyckades inte fånga dem på bild. Efter E18 på väg hit såg vi en kärrhök. Och på Guterud såg vi ett gäng starar som har övervintrat på gården i stora byggnader, plansilo med helsädsensilage. Ornitologer har varit där och studerat fenomenet!
Dom här är så fina! Linderödssvin såg vi också!
Roliga texter läste vi, gjorda av en kreativ person
På vägen hem passerade vi Esters café. Det har varit stängt men de öppnar under påskhelgen med nya ägare.
Wiksfors-lunch idag med arrendator -Olle och fru Tina
Vi slog följe med arrendator-O och hans fru Tina till Wiksfors på lunch idag. Det är oslagbart! Jag tog våffla Magazinet och alkoholfri bubbel. Vi var två som tog räkor.
Roland tog våffla med rökt kronhjort och var helt begeistrad! Det var gott kött, jag smakade en bit.
Tina tog den här, tror det var kyckling.
Jag orkade förstås inte min portion men fick ta med hem i doggybag.
Så här såg menyn ut på maträttsvåfflor
Och här är menyn på dessertvåfflor.
Sen åkte vi hem till arrendators-hemmet för att bli bjudna på kaffe och hembakad kaka. Där fick vi se lite mer spännande grejer, återkommer till det imorgon
Smarrig tapas blev vi bjudna på igår kväll!
Tapas är modern mat som vi inte kan laga till och som vi inte äter så ofta. Här är det mest kött och sås och potatis. Men nu blev vi bjudna på tapas av yngre goda vänner. I princip består alltså tapas av många smårätter som man plockar till sig av. Här ovan är det räkor i smörblandning, baconlindade dadlar, champinjoner stekta, honungsmelon, ost och luft-torkad skinka. Det var väldigt god mat och som sagt, nytt för oss.
Olika kryddiga korvar och skinka
Goda ostar olika sorter, honungsmelon, kex
Räkor, champinjoner, baconlindade dadlar och vildsvinskorv.
Vacker dukning
Hemgjord brylépudding som var lite bränd ovanifrån och fin hallonsylt
En trevlig kväll fick vi tillsammans med vännerna och deras trevliga hund, en gemytlig kopovstövare.
Idag tror jag att vi ska äta lunch på Wiksfors tillsammans med andra goda vänner. Hoppas det funkar.
Hej då telefonen!
Så har vi då äntligen kommit till skott och sagt upp den fasta telefonen. Den frestade på tålamodet på slutet med en hel del bluffringningar från fjärran länder. Nu har vi alltså bara våra mobiltelefoner. Våra nummer till dem finns på Hitta och Eniro. Hoppas det här fungerar bra nu.
Älgfärsfräs!!
Det här blir ett slags halvfabrikat av vilt. Jag har köttfärs i portioner av älg och vildsvin. Sen tar jag ibland upp en del och gör något halvfabrikat som här. Det blir älgfärsfräs, dvs stekt älgfärs som jag fryser in i lagom förpackningar. De kan bli soppa, varma smörgåsar, köttfärssås som går att tina upp lite snabbt.
Här är det kylning och sen frys. Till tre tillfällen blev det.
Oj, så mycket snö det blev!!
Så här är läget nu på morgonen på vår altan, fredag 8:e april! Det har nog kommit ett par decimeter under natten. Och det snöar fortfarande en del. Termometern står på - 3 grader så det kan bli liggande ett tag. Om man tänker efter så kan ju april bli så här med överraskande snöyror, lätt att glömma bort från år till år. Tur att jag inte har gjort planteringar ute, tomatplantorna står inne i fönstren. Glasväxthuset till pallkragen är som synes oanvänt, inga planteringar där heller. Några bilturer blir det nog inte under dagen, inte förrän i kväll när vi ska besöka goda vänner och bli bjudna på god mat som vi inte kan laga själva! Spännande ska det bli!! Får hoppas att vägarna hunnit bli plogade tills dess.
Asch, det här var väl onödigt!!!
Lite har det snöat och blåst hela dagen, men nu fram på kvällskvisten så drog det på ordentligt både med snön och blåsten. Det är ju varnat för decimeter-djup snö. Än är det långt dit men ska hålla på till imorgon förmiddag så det kan bli mer. Vi får se.
Roland klarar att leda hela vår lilla hundflock själv!
Det går bra. Dom uppfattar förstås Roland som ledare och skulle inte trotsa honom. Våra hundar, hamilton Disco, tax Seffrin och dunker Musikk är verkligen en flock. De trivs att vara tillsammans med varandra och med oss. När någon hund är borta så blir det oro och extra koll. Igår fick Roland leda alla hundar, jag behöver ibland gå utan hund för att stärka ryggen och ena höften. Det är svårt att få en hundpromenad att bli helt avspänd, utan stretande i kopplet. Vi räknar med att idag blir det mest innevistelse för oss alla. Det ska tydligen komma upp emot 20 cm snö!!
Oftast får stövarna lite tuffare motion, några kilometer bredvid fyrhjulingen. Men stillsamma promenader är också bra, de hinner utforska allt med luktsinnet. Det är nog spännande.
Sen får jag väl passa på att meddela att vi har tagit bort vår fasta telefon, det får räcka med mobilerna. Det blev så tröttsamt med alla bluffringningar från Somalia och Nordmakedonien ;. (( Vi gjorde upp med Telia idag och uppsägningnstiden är en månad men vi har stängt av redan. Våra mobilnummer finns på hitta och eniro. Beröm till Telia för ovanlighetens skull: Det var bara en minuts väntetid och ärendet klarades av per telefon och Bankid på några minuter.
Första tussilagon idag!!
Roligt att få se de allra första tussilagon. Fick passa på att kolla idag, imorgon blir det rejält med snö här.
Fläskstekning igår!
Vi köper förstås Värmländska Hemgårdens stekfläsk, det är gott! Det ska vara välstekt, brukar bli bra att steka länge på femman eller sexan, inte hett och snabbt alltså. Jag äter väl så där en och en halv skiva och Roland resten. Det är en favvorätt för honom.
Så här är smart att göra på golvet nedanför stekningen, lägga hushållpapper för att skydda golvet från stänk. Det lärde vi oss i Langenhain för många år sedan av tysk god vän med intresse för matlagning. ;- ))
Jordgubbarna övervintrar bäst i kallväxthuset.
Jag köpte några jordgubbsplantor i höstas för att komma igång tidigt med bärskörd i år. Några satte jag i murarbaljor och ställde in i kalla växthuset. De fick stå på golvet under bänkarna utan extra värme. Jag plockade fram dem för ett par månader sen och ställde upp dem på bänkarna, rensade bort visset, vattnade och lade på lite ny jord. Nu ser de pigga ut. Jag har skyddat dem från värsta frosten sista tiden med frostvakt / byggfläkt/ marschaller. Jag spejar ivrigt efter knoppar men det dröjer nog ett tag. Hoppas att det inte blir bara blad.
Dom här jordgubbsplantorna köpte jag också i höstas. De har fått stå ute under vintern nersänkta i jord i trädgården. Men inget skydd och ingen värme. Ville testa vilket som fungerade bäst, utejord eller växthus. Det är sorterna Honey-eye och Fleur, båda ska vara tidiga. Men de ser ut att ha tagit stryk av vintern och blir nog i alla fall inte tidiga. Fast de lever i alla fall så nu har jag tagit upp dem ur jorden och ställt in dem i växthuset. Får se om de piggnar till.
Stammisarna vid matbordet är tillbaka!
Vi har sett dem rätt ofta under matnings-säsongen. Igår var de tillbaka igen efter en tids frånvaro. Det är en större råget längst bort, hon ser rundlagd och dräktig ut. Närmast är en mindre råget, troligen en fjolåring. De åt med god aptit i alla fall.
Mellan varven kollar de sig runt med syn, hörsel och vittring. Men de är inte så skygga som bockarna
Magiskt träd, jag försöker också! ;-))
Jag har en facebookvän, Jorun My heter hon här. Hon har just idag tagit examen i Fotografi och visuell kommunikation vid högskola. En del av hennes examensarbete var en fantastisk svart-vit bild på ett jättestort dött träd här på vår gamla kyrkogård vid sjön. Jag är ju bara en blody amatör, men blev inspirerad och tog ett alldeles vanligt foto av trädet i kanten på vår trädgård när solen gick ner precis där. Så här blev det. Träd är tacksamma foto-objekt! Jag får träna!
Började med pallkragen igår!
Jag har två pallkragar på altanen, just utanför köksdörren, en här med bara plastlock på och en till med glashus på. Vi brukar byta all jord i dem varje år, men i år bestämde jag mig för att vara lite bekväm. Jag har bara rört om i jorden, alltså blandat upp den som var i botten och så tillsatt en säck nytt och blandat. Får se hur det går.
Jag köper gärna sallad, och kryddor med rötter och sätter här för att ha dem lätt tillgängliga i matlagningen. Just nu är basilika, timjan, rosmarin, oregano och gräslök. Och så sallad förstås. Igår sådde jag också dill och sallad. Kanske är det för tidigt, i så fall får jag så igen. Jag har rätt mycket plats kvar, det är för att kunna så hela säsongen och alltid ha nytt att plocka.
Sen står där nägra penséer som jag inte har planterat än.
På kvällarna lägger jag förstås på plastlocket för att skydda från frost som vi kan ha nu. Hittills har det gått bra. Pallkragen står ju också under altantaket, det skyddar nog en del från värsta kallgraderna.
Favoriterna bland uteblommorna just nu!
Dom här mindre påskliljorna är så tacksamma, de har blommat länge och vackert. Den här är en gåva från god vän, men jag har planterat flera såna här också. Passar på att njuta av dem idag söndag, imorgon ska vi snöfall hela dagen. Jag tar ju in dem på kvällarna, vi har haft upp mot -11 grader på nätterna och det är för mycket för både påskliljor och penséerna.
De får vara i amplar också. Här har jag bara stuckit ner påskliljorna i sina krukor. De har blommat länge nu. Sen när de har blommat över så tar jag bara upp krukan och sätter ner en perlargon istället i ampeln. Det är lättvindigt. Penséerna är mina absoluta favoriter. Om jag plockar bort vissna blommor och gödslar lite ibland så är de fina till fram på hösten.
Men som sagt, imorgon får vi snö hela dagen då får blommorna vara inne under tak. Roligt i alla fall att kunna börja lite med utesäsongen. Jag donade med pallkragen idag, mer om det imorgon.
Vi åkte till Norge igår för att inhandla väsentligheter! ;- ))
Det blev karamellpudding och norska räkor!!
Spekekorv lyckades vi inte få tag på och dieseln var lika dyr i Norge som i Sverige så vi tankade inte heller. Annars var planen att fylla tanken med billig norsk diesel och dessutom en reservdunk på 10 liter som är tillåten att ta över gränsen. Men så blev det alltså inte.
Vi var förstås inne på köpcentrum i Töcksfors också här på svenska sidan. Det har i stort sett stått tomt på kunder under pandemin, men nu är det fart igen.
Avdelning för pålägg, typ korv och skinka är gigantisk. Vi hittade en del smarrigt men alltså inte spekekorv.
Godisaffärerna är jättestora, Norge har sockerskatt så allt sånt är dyrt i grannlandet, handlas alltså gärna här i Sverige. Och avdelningarna för öl och coca-cola är obegripligt stora
Ett väldigt stort apotek finns här också och jag fnissade lite åt den här kategorin varor!
Vårstjärna kanske?
Den här lilla blå blomman efterträder blåsipporna nu i rabatten. Jag kommer aldrig ihåg vad den heter, kanske är det vårkrage eller vårstjärna?
Grillhuset på Liane står rakt nu!
Roland upptäckte att grillhuset på Liane hade sjunkit ner i den här änden. Och ganska rejält också, så där 10- 20 cm. Det kan ha berott på att den bortre änden vilar på berg, medan den hitre änden inte gör det. Han riktade alltså upp det och nu är det helt ok igen. Nytt är också ett par små bord som sitter fast i bänkarna. De fungerar för äting och avlastning. Ska bli roligt att välkomna gäster till Liane igen, vi hoppas till påskhelgen. Det får gärna bli lite varmare också, just nu i skrivande stund är det - 9,9 grader!
Läget i växthuset just nu!
Vi har ändå räddat jordgubbsplantorna, vet inte hur mycket frost de nya fina bladrosetterna tål. Frostvakten på väggen har problem att hålla ute minusgraderna när det blir neråt - 11 grader. Några nätter blev det alltså marschaller också.
Sen satte Roland in en byggfläkt som har hög kapacitet. Men den belastade systemet för mycket så det bröt. Proffshjälp fick vi och nu går den på halv styrka, det går bra. Och den kan komplettera frostvakten utan att strömmen bryts.
Jag har i alla fall laddat upp med marschaller ifall det skulle behövas akut. Tomaterna får vara inomhus ett tag till med växtlampa och lite fläkt. De ser ut att må bra.
Firade gjorde vi igår kväll!
Vinterveden var bärgad och klar igår , kluven och instoppad i påsar, 39 kubikmeter! Det var värt att fira förstås! Nu behöver vi inte frysa oavsett hur kriget i Ukraina går! Och det här är inget lur fast dagen är första april! Lyxigt att vara pensionärer och kunna fira mitt i veckan!
Vi tinade upp sista paketet med goda norska räkor som Arne M tog med hit! De är oslagbara! Till det blev det förstås sparris, sallad, rostebröd, ägg, hemgjord örtsås på gräddfil och så ett gott bubbel
Gott bubbel i svängare!
Desserten blev brylépudding! Helt suverän!