Nu fejar bocken som kommer och äter vid matplatsen

 Basthuden på hornen gnuggar bocken  bort den här tiden på året och den här har nästan lyckats. Det är en blodig process, hornen lyser röda.  Bilden är från igår onsdag på morgonen vid halv 9-tiden. Man ser blodstrimmor från hornen ner över huvudet. Nu syns det tydligt att ena hornet är lite  större.  Roland tycker att det ser ut som en returbock, alltså en som är äldre och hornen blir lite mindre för varje år. Då blir rosenkransen, nedersta delen på hornen, större. Rosenkransen är liksom avlagringar av varje års horn.
 
När basthuden nu är borta så växer inte hornen mer på den här bocken, basthuden är det hudlagret som ger hornen näring att växa. Märkligt att få se hur det blir när bocken fejar, jag har aldrig sett det förut och jag har ändå  sett många rådjur genom åren. Och det samma med Roland.
 
 
 Han har en get med sig vid det här tillfället, men hon står lite längre bort. 
 
Bocken kom tillbaka lite senare under dagen. Då hade han fått bort lite mer av de sista hudresterna på hornen och hornen var inte lika lysande röda  av blod. Blodstrimmorna som rann ner på huvudet var  borta. Bilderna ovan och nedan är från det tillfället.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback