Fynd - kända och okända!

I dö-städningen  dyker det ibland upp sånt som legat länge, väldigt länge. En del grejer känner jag till men det finns också helt okända saker. Idag hittade jag det här. 
 
Det är två hängen, ett är gjort av gamla mynt från mitt födelseår ihopsatta  som hängsmycke. Jag har nog aldrig haft det på mig, det är femöring, tvåöring och ettöringar. Gissar att materialet är järn. Det andra hänget tror jag alla vi i min generation fick när vi föddes. Det var stränga order på att vi skulle ha den här brickan om halsen om krig bröt ut, så vi skulle kunna identifieras om vi dog! Herregud, man räknade med allt 1950!!  
 
Broschen med häst och ko är nog från min tid som Blå Stjärna, gick ju deras kurser och var krigsplacerad (hos en stor potatisodlare bortåt Falla i Hallsberg  Juliusson eller Gabrielsson hette han tror jag ) Ha ha...! Krigsplaceringen kom högtidligt i dokument som skulle lösas ut personligen och det var strikt hemligt.
 
Sen är det ett hänge stort i järn till höger och en liten brosch med rött fält som jag inte har en aning om.
 
Två nålar finns också. Den stora heter "Poliokronan", vad nu det var för nåt??? Och på den mindre till höger står det SF. Vet inte  vad det är.
 
Vore förstås roligt om någon kan mer om det här än jag. Kommentera gärna!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback