Idag kom nya studsmattan!

Det var timmars arbete för Roland att få ihop den! Lite som ett komplext bygge med lego
;. )) 
Den är lite större än den förra, den som var trasig och inte säker längre. Vi har slängt den. Nu väntar vi bara på barnbarna!
 
 
 
 

På sjön igår var det så fint!

Det var fint väder igår, soligt och nästan vindstilla, så vi valde att ta en eftermiddag på sjön. En bit ut finns den här ön och båtklubbens rastplats. Vi stannade för att ta en fika med vacker  utsikt. Här träffade vi på goda vänner som råkade vara på plats samtidigt och vi fick en trevlig pratstund. I förgrunden på bilden  Rolands   systerdotter ;- ).  
 
Roland styr båten med fast hand! 
 
På vägen ut från båthamnen passerade vi brandgravarna från Järnåldern ( kanske vikingahövdingar begravda!) . Längre bort finns bronsåldersgrav och rester av en stenring.  Det har bott folk länge här.

Hur övervintra jordgubbar i ampel?

Nu har jag klurat på det och har en idé. 
 
Jag köpte jordgubbarna som små plantor och planterade dem i amplar. De hängde först i växthuset och där hänger jag in dem  igen när fåglarna börjar attackera bären.
 
Till våren / försommaren nästa år vill jag gärna ha tidiga bär, inte behöva vänta till bortåt midsommar på svenska köpe-bär. Och då infinner sig dilemmat, hur övervintra jordgubbar i ampel?  Jag har letat på nätet men inte funnit något självklart svar. De flesta rekommenderar att man ska sätt i ner jordgubbsplantor i trädgårdslandet.
 
Men jag skulle vilja till hösten sätta ner dem  i jorden i mina två pallkragar och lägga halm över. Pallkragarna  får stå under taket på altanen. Då borde det inte bli så illa svår frost att de fryser ihjäl. Kan nog ha 8 i varje pallkrage. Passar att gräva ner dem när grönsakssäsongen är över.  
 
Tar gärna emot tips om någon har idéer om övervintring av jordgubbar!

Rejält dräktig gammal älgko!

 Plötsligt stod hon där alldeles bakom vårt hus för ett par dagar sedan och mumsade på buskarna. Förmodligen har hon kalvat nu, hon var väldigt tjock redan då. Jag tänker mig att hon är rätt gammal,  hon har ett långt huvud. Roligt att se älg i alla fall, det är inte så ofta numera. Hoppas hon får ett par kalvar och får behålla dem.

De svarta bladlössen är döda!

 Det var en mängd svarta bladlöss på schersminbusken. Sen frågade jag om råd på nätet och fick flera tips. Jag tog det jag hade hemma, dvs såpa, och sprayade på dem. Det verkar ha fungerat. De är döda, eller sitt åtminstone helt stilla ;- ))
 
Det hjälpte med såpvatten, 1 dl per liter.
 
Tror att schersminbusken är räddad! Sen har jag spejat runt i trädgården för att kolla om det är fler bladlus-kollonier, men inte hittat någon. Gissar att jag i alla fall får se upp. Det sägs att vi har ett bladlus-år med svarta bladlöss, inte gröna.

+ 42 grader ska det bli idag hos yngste sonen!

Något slags värmerekord väntas i Seattle idag där vår yngste son bor med sin familj!  Jag har aldrig varit med om sådan värme och kan inte föreställa mig hur det är. Strax över 30 är nog det värsta vi har haft här i Sillerud och det räcker absolut. Seattle ligger ju nära Kanada så man tänker sig inte att området ska drabbas av en sådan värmebölja.  Det ser i alla fall ut att dämpas dagarna därefter. Tyvärr ökar risken för skogsbränder när det blir  varmt och torrt en period. 

Tjuvat o klippt ur tomaterna idag!

Jag visste ju inte säkert vilka tomater som skulle tjuvas så jag har låtit alla 20 plantorna växa vilt. Men nu började det bli trångt i växthuset så idag tog jag med mig sekatören och rensade.  Jag tog bort mest på de höga vidlyftiga, inte så mycket på de låga buskiga. Fast jag vet ju inte alls hur resultatet blir. Alla blommar åtminstone och flera har ämnen, en del rätt stora såna. Ska bli spännande att följa! 
 
Så här såg det ut före min utrensning idag. Började bli trångt
 
Bild från efter utrensningen. Det är inte så rymligt nu heller, jag var ju försiktig i klippningen. Om det blir bra kanske jag tar mer. Och så ska jag kapa de högsta när de når taket.  

Första potatisskörd!

Roland stoppade ner två potatisar i pallkragen med glashus. Det blev en i varje hörn häråt.  Sen har vi vattnat och kupat flitigt och blasten har bara växt igenom taket.! Jag trodde att det kanske blir bara yvig blast, ingen potatis. Men Roland är som vanligt optimist. Och midsommarafton var stunden kommen.
Roland fick rätt! Vi fick gräva en bra bit för att få tag på potatis men lyckades till slut!
 
Det blev faktiskt 25 potatisar under detta enda stånd! Och det får allt vara helt godkänt även om de flesta var små. De blev direkt kokade och tillsammans med helt nyfångad abborre blev det en högtidlig måltid med allt färskt!
 
Nyfångad, nystekt abborre, helt färsk potatis, Poppels öl, egen sallad från pallkragen och så pricken över i: Fjäre akvavit! Akvaviten är en god vän till oss som gör och den är helt suverän. Man har nyligen släppt en egen gin också som vi inte har testat än.
 

Gurk-skörd i växthuset!

Idag skördade jag gurka i växthuset. Jag satsade på minigurka, de är mer hanterliga än de långa. Tomatplantorna har ämnen nu flera stycken men inga som är mogna än. Spännande!  

Fin midsommarafton igår!

Det var ju inget firande på hembygdsgården i år så vi fick ordna själva på altanen. Det blev byggande av midsommarstång och dans runt den. Sen  åt vi svensk midsommarmat med sill, Jansson, köttbullar, prinskorv, lax och färsk potatis . Vi fick  en fin midsommarafton med goda vänner.  När gästerna åkt hem tog vi en långpromenad med våra hundar. 
 
 

Nu säljer vi Brogärdet-stugan!

Brogärdet-stugan ligger nära sjön Östra Silen, har tre sovrum och kök-vardagsrum. Vi byggde den år 2002 och har hyrt ut den veckovis med båt sedan dess, mest till sportfiskare.  Det har blivit ca 25 veckor per år från april till oktober.  Men nu säljer vi stugan för med ålderns rätt behöver vi få mer ledigt under sommarhalvåret. Tomten är, som synes, rätt stor. Vi hade en baktanke när vi byggde att kanske flytta hit när vi blev äldre och då skulle vi ha behövt plats för ett garage / förråd. 
 
Huset är alltså byggt på Nolare Brojâle. På andra sidan Egenäs-vägen ligger Sönnare Brojâle. Åkrarna har nog alltid hetat så eftersom de ligger vid vägen till Egenäs och bron över älven. Vi  valde att ge stugan namn med lokal anknytning.  Åkermarken här hör förstås till Liane men vi arrenderar ut den till Bröderna Jakobsson Långserud och de tar första grässkörden när den här bilden tas. (Tror Olle sitter i den stora John Deere-traktorn där! )  Tittar man noga efter så syns deras kvigor på bete längst upp i högra hörnet. ;- )) 
 
Där är också  badplats med fin sandstrand och småbåtshamn.  Förr var här reguljär båttrafik. Där finns också den gamla kyrkplatsen. Bakom den är det gravar från Bronsåldern och Järnåldern (gissningsvis några vikinga-hövdingar!) samt rester av en stenring. Människor har bott här i årtusenden. Sjöar band samman bygder då, det var svårt att resa långt på vägarna genom de värmländska skogarna. Det går nu att båtvägen via sjösystemet resa härifrån till Göteborg eller ut i Östersjön. 
 
Vi har lämnat försäljningen av stugan till Anna J på "Svenska Gårdar". Där finns mer information, liksom även på "Hemnet".  Bilden ovan är från mäklaren. 
 
Vill bara förtydliga att Brogärdet och Tjärnshaget säljer vi nu, men Agnars-huset och Liane behåller vi för eget bruk och för gäster. 

Bladlusen har jag bekämpat idag!

Jag fick flera tips på facebook om knep för att bli av med bladlus. Jag tog det som fanns hemma, dvs såpa. Jag blandade 1 dl såpa på 1 liter vatten, fyllde på en sprayflaska och sprutade så gott jag kunde. En stor buske är inte så lätt att komma åt överallt. Vi får se hur det här fungerar. Om det misslyckas så kapar vi ner busken och kör bort resterna.
 
Det går fort med lusangrepp. Igår var nästan inget på busken till höger men idag hade det börjat där också, uppifrån på grenarna. 

Tornfalksungarna börjar visa sig!

Här är en av föräldra-tornfalkarna i startläge. De arbetar ivrigt med att mata ungarna nu. Och så bevakar de boet noga, antingen från ladugårdstaket som här, eller från de höga granarna vid Liane-huset. De skriker högljutt om någon fara närmar sig, typ en annan fågel.
 
Ungarna börjar gå ut på hyllan för att bli matade.  Vi ser en i taget men jag tycker mig skymta i alla fall två där inne i boet.
 
 
 
 
 
 
 
 

Invasion av bladlöss!!!!

Två dagars bortavaro räckte! Nu är schersminbusken (vet inte om det är doftschersmin eller kameliaschersmin, jag har en av varje här)  vid entrén  invaderad av kryp, antar att det är bladlus. De har i alla fall lagt ett klibbigt lager över bladen. Jag gissar att jag kan välja på att be om många nyckelpigor hit eller bekämpa med något.
 
Alltså kort sagt; vet någon ett bra sätt att bekämpa bladlöss i mängd? 
 
 
 Så här ser det ut över hela busken! Isch!

Terrassbygge hos son-familj!

Fantastiskt att börja träffa barn och barnbarn igen efter ett års Corona-isolering!! Nu vågar vi så smått efter två sprutor  och dessutom några veckors karens.   Det blev ett par dagar i Stockholm hos sonfamilj för att Roland skulle hjälpa till med ett terrassbygge. Kort besök men svårt att vara ifrån valpen längre tid.  Stor tacksamhet över att vi har goda vänner som gjorde det här möjligt! 
Det var grävning, sågning och skruvning
 
Väldigt bra blev det som färdigt! Roland hade god hjälp av sonen och sonens svärfar.

Blommar just nu!

Gul lilja / daglilja blommar rikligt! Den lyser upp!
 
Irisen är förstås på gång, många blir det
 
Praktlysingen kommer igång nu så smått! Den är tacksam, överlever det mesta.
 
Piprankan klättrar efter norrväggen och snabbt går det. Tänker varje år att jag ska ta bort den men det är för mycket nostalgi med den. Mina föräldrar hade piprankor på öst-väggen på huset och de täckte hela väggen under sommarhalvåret. De hjärtformade bladen ser vänliga ut och frodig är den.
 
 

Trött valp som har busat med Disco!

 Valpen Musikk är mycket energisk! Han kan leka i timmar med hamiltonstövaren Disco. Men sen blir han trött och sträcker gärna ut sig hos Roland.
 
 
 
 

Nu säljer vi Tjärnshaget!

 
Vi byggde Tjärnshaget-stugan år 2000 och har hyrt ut den sedan dess till fiskegäster veckovis  tillsammans med båt 10 hp eller 30 hp. Den har varit uthyrd ca 25 veckor per år under fiskesäsongen från april till oktober.  Många besökare har kommit tillbaka år efter år. Men nu är vi pensionärer och vill ha lite mer ledigt under sommarhalvåret så vi har bestämt oss för att sälja Tjärnshaget
En kort promenad från huset ligger sjöbod och båtplats. 
Försäljningen sköter Anna Johannesson på "Svenska Gårdar". Stugan syns också på "Hemnet" förstås, sedan igår. Där finns också en fin drönarfilm som beskriver omgivningarna. 

Jag vet att det är en ödla!!!

Men jag är lika rädd ändå för den ser ut som en orm, en orm. Den här låg efter vägen när jag gick med tax Seffrin, antagligen ihjälkörd. 
 
I går tog jag nästan i en levande kopparorm! Skräck!! Jag skulle göra rent i en grön förvaringsbinge som ska slängas. När jag skulle ta ut en bunt stödpinnar för blommorna så kom han med, kopparormen. Sen gjorde inte jag nåt mer i den bingen. Roland tog ut resten av skräpet och nu ska vi slänga bingen. Jag orkar liksom inte tro på att den här slingriga varelsen har ben innanför skinnet och är en ödla!

Åh... vit sparris igår kväll!

Vi fick en omgång vit sparris, hemodlad, häromdagen! Igår kväll åt vi. Nu gjorde jag på lite nytt sätt  med tillagningen. Kokade först i citronavsmakat vatten några minuter. Sen stekte den till färdig men inte sladdrig. Serverades med brynt smör och hollandaise samt kallrökt skinka, riven ost och hemma-sallad. Bästa maten!!!
 
Skinkan! 
 
Och ett torrt bubbelvin till det. 
 Bättre blir det inte!

Lyckat och misslyckat runt huset!

Det blev lite knepigt med odling i pallkragen. Jag sådde ganska tidigt, det kom opp några centimeter men stod sedan still länge. Sen med värmen så exploderade allt på en gång. Just nu har jag mängder av plocksallad, tre generationer sådda. Bra med mossa under för att slippa jorden.  Och en fjärde omgång smått längst till höger, den ska ta vid när de andra är för gamla. Ruccolan kom till slut också, smakar kanonbra, uppe till vänster. Persilja, rosmarin och basilika är det också.
 
Lådorna under fönstren brukar bli bra, men pelargonerna bara slutade blomma. Dvs det var några futtiga blommor på dem när jag köpte dem men sen hände inget. De har överlevt i alla fall och nu kommer nya knoppar. Hänget på sidorna skulle ha varit hänglobelia, men var förmodligen kant, fel, fel, fel!!
 
Den här maffiga blomman fick jag nog med från Maj-Britt förra sommaren, fast jag har förstås glömt namnet på den.
 
 
 

Skydd mot fåglar, getingar, mygg o knott!

Nu har det blivit mycket utesittningar i värmen! Vi försöker ordna så att det blir trevligt. Och de här hjälpmedlen funkar:
 
CD-skivorna  hänger från altantaket och snurrar hela tiden och skickar ut reflexer. Det skrämmer bort fåglar som annars vill komma och smutsa ner möblerna. Det är effektivt! Jag ska hänga några i körsbärsträdet och se om det  håller dem borta därifrån också.
 
Det virkade fina getingboet hänger över bordet. Getingarna luras att platsen redan är upptagen av ett bo och då vänder de. Det fungerar både här hemma och vid sommarhuset.
 
Fläkten kan ställas in på olika hastigheter och svänga. Den blåser bort mygg och knott utan gift. Sen har vi nåt som heter Termacell tror jag, en liten apparat som går att ta med sig och som avger en rök som ska vara avskräckande. Men fläkten är effektivare. 

Litet monster!

Det här lilla monstret ligger på stentrappan upp till vårt hus. Jag petade försiktigt på det men det var alltså inte något djur längre, utan bara ett skal av ett djur som krupit ut. Vore roligt att få veta vad det kan vara för nåt. En vacker fjäril kanske? Den som vet får gärna skriva en kommentar!

Hundlek varje kväll!!

Dunkervalpen Musikk leker varje kväll med hamiltonstövaren  Disco. Disco är två år gammal men  leker som en valp med Musikk varje kväll. Och det låter som om de skulle mörda varandra. Fast det blir inga hårda bett, Musikk är skyddad av "valpskydd" som alla valpar har tills de är könsmogna. En vuxen hund skadar inte en valp. De behöver den här rörelseträningen varje kväll innan de går och lägger sig.

Tranor är inte alls sällsynta!

Det är få fåglar vi ser så många av varje dag som tranor, vi ser de här varje dag och så har det varit länge nu.  De är fridlysta och får inte jagas. Alltså står jordbrukare där inte så sällan med flockar av tranor som förstör grödan. Vi hade problem på Smörhôla härom året med en stadig flock på 50 stycken. Det blev åtskilliga skrämningsförsök men det funkade ju inte. De betade sorglöst till och med runt traktor och fordon. Till slut fick vi lov att avliva en trana!!!! Så är det skrivet, att man bara får ta bort en i en flock för att få den att flytta på sig ( till någon annan bonde???) Antalet tranor har fördubblats de senaste åren och nu finns mellan 50.000 och 100.000 i landet. Oerhört fånigt att fortsätta med den här fridlysningen, den är meningslös. Borde gå att ompröva!
 
 

Rundstav i växthuset!

Det behövdes rundstav i växthuset för att kunna få plats med jordgubbsplantorna. Så igår kom den på plats. 
 
Så här blir det ett tag framöver.  Bra höjd, jag når att vattna.
 
Det fick bli en rundstav efter andra långsidan också. Den kan jag använda till att binda upp tomater som blir höga. Vet inte om det funkar men tänker testa i alla fall.
 

Rhododendron-år i år!

Jag har en buske rhododendron och den är på baksidan av vårt hus, åt norr. Satte den år 1978 när jag gått trädgårdskurs och fått lära mig att rhododendron och hostor skulle man plantera åt norr. Hostorna har dött ut men den här är kvar. Och blommar ovanligt rikligt i år. Synd att den hamnade på baksidan av huset, ingen ser den mer än vi. Jag förstår att många har satt sina rhododendron i soligare lägen och de är jättefina. 

Kontakt med hare igen för Musikk!

Det blev en andra kontakt med hare i förrgår kväll och valpen  Musikk var ännu ivrigare än första gången.  
 
 

Ett år av försummelser i Coronans tecken!

Vi har isolerat oss under drygt ett år för undvika Corona-smitta. Det betyder att vi har försummat en del som borde ha blivit gjort under den här tiden som ändå är rätt lång. För min del så är det en radda av bl.a.  hårklippning, mammografi, klock-lagning, tand-lagning och synkontroll.  Jag har börjat  beta av den här raden så idag gjorde vi ett besök i Karlstad. Det känns som länge sedan sist, borde vara ungefär ett år. Mitt på vardag var det lagom mycket folk, inte trångt någonstans, riktigt trevligt och vackert väder. 
 
Det mesta i matväg kan vi köpa här i Sillerud, men nu passade jag på att  få med mig rariteter från Karlstad, Coop Bergvik; Gäsene Port Salut har länge varit en favoritost  och så förstås Hemgårdens spickekorv. Gäsene är ett mejeri som gör ost enbart av svensk mjölk och från kor i närheten av mejeriet.  En bra combo av smak och etik! Borde räcka några veckor framåt.  Och så fanns förstås värmländska jordgubbar från Rudskoga så det kom också med ett par liter. 
 
Skönt att kunna börja leva mer normalt. 

Musikks första kontakt med vittring efter hare!

 
Roland fick se en hare i en vall igår kväll! Haren skuttade förstås snabbt iväg, men Roland gick ut ur bilen med Musikk som fick nosa i vittringen. Och han blev ordentligt ivrig med nosande runt och svansvift i snabb cirkel. Synd att han inte fick se haren. 
 
 

"Järnmannen och pansarbilen" av Lars Weiss läser jag

Jag har läst föregångaren "Iskarlen och Trasdockan". Böckerna beskriver svenska invandrare i trakten Chicago början av  1900-talet. Lars W är duktig författare, han skriver bra. Dessutom har han forskat i den här tiden och platsen och vet lite fakta bakom, men handlingen och personer är fiktiva.
 
För oss är det extra intressant eftersom Roland har en släkting, Edwin Carlson som emigrerade till de här områdena och hade nåt slags företagande med bygg och arkitektur.  Vi har försökt släktforska på honom men inte lyckats. Det finns brev från honom och han ansågs så fin när han kom hem till Sillerud och hälsade på att släktingarna inte sa du till honom utan använde titel o namn. ;- )) Det var alltså Rolands morfar Agnars släkt. Där finns ju fler byggare. ;- ))

Tre björkar ner vid växthuset!

 
De här tre björkarna skuggade växthuset vid gaveln åt öster. Det betydde att morgon- och förmiddagssolen kom inte in till växterna. Så Roland tog bort dem. Sen sågade han ner en asp vid den västra gaveln, den skymde solen på eftermiddagen. Nu blev det bra.
 
Jordgubbsplantorna får stå utanför ibland. De ska hänga i en rundstav i taket men den är inte på plats än
 
 

"Sliperiet" idag söndag!

"Sliperiet" besökte vi idag. Det är en konsthall och restaurang i Borgvik utanför Grums. Vi brukar åka dit några gånger varje säsong. Den ägs och drivs av Oscar Magnusson, Sven-Ingvars-Oskar alltså. Ibland har man konserter här också men inte nu i Corona-tider.
 
 
 
 
 
 
Hundar är ok om man sitter utomhus. Vi hade ingen hund med
 
Utställningen, foto av Alison Jackson, var av det provcerande slaget, med bilder  arrangerade med kändisar för att visa på hur vi påverkas av bild-urval. Hon gör alltså fejkade bilder av kända personer i privata situationer  för hon vill få åskådarna att ifrågasätta vad de ser. Det är en modig utställning, inte så lätt-tillgänglig. På övervåningen  var andra bilder men dit vågar jag mig inte för jag är så höjdrädd. 
 
Restaurangen är en höjdare! Vi har aldrig blivit besvikna här. Priserna ligger i det övre skiktet men det är helt ok när man får god mat. 
 
Roland fick två stora fina ryggbiffar, medium, med potatiskaka och  fina tillbehör.
 
Min vita sparris-soppa var en dröm, fyllig smak och lite exakt lagom syrlig. 
 
Dessert Creme brulé brukar finnas här och så idag också. Det är Rolands favorit och den är riktigt brynt ovanpå.  Smarrigt!  Om man vill vara säker på att få en plats i restaurangen så är det klokt att ringa och beställa innan. Men man måste inte. Det är dukat med Corona-avstånd på ett bra sätt. 

Invigt växthuset!

Igår kväll invigde vi växthuset - förrådet! Nu är det i stort sett klart med målning och bygge. Vi drog in ett litet bord och någon stol för att sitta en stund och begrunda fortsatt inredning och skåla för att det var färdigt. Riktigt trivsamt! Det blev Corona-killer-bubbel, potatischips, creme fraiche och löjrom! Corona-killer passade eftersom vi nu börjar träna på att umgås igen efter ett helt år i Corona-isolering
 
Inte helt fel som firande!

Idag har vi tränat på att umgås!!

I ett års tid har vi suttit hemma Corona-isolerade, mest stirrat tyst på varandra över köksbordet. Det mesta har ju redan varit pratat och avhandlat. Idag tänkte vi att nu mellan varven, tre veckor efter vaccin 2, får vi börja träna på att umgås med omvärlden igen. Kanske har vi glömt hur man bär sig åt??  Vi tog en tur runt ett område där vi har vänner och bekanta. Tänkte att någon kanske lite anspråkslöst är både hemma och ute i trädgården så vi kan pratas vid utan stora ambitioner. Vi jagade inte en trerätters direkt! ;- ))
 
Och vid  det här huset var två stycken hemma och ute!  En målade pallkragar och en målade uthus-vägg. Vi stannade och störde deras trägna arbete. Hoppades på kaffe förstås och det fick vi på altanen. Så otroligt mysigt att kunna sitta ner med vänner och bara prata! Vi hade massor av nyheter att byta ut med varandra, om hur bekanta mår, vad som köps och säljs osv. Det här har vi verkligen saknat under Corona-året, lättsamma pratstunderna med vänner.
 
Sen är detta en familj med mycket odlingar på friland, i växthus och pallkragar. Så det var roligt att kolla på. Här fanns tips att få.
 
 Och helt magiskt överrraskande så träffade vi ett gäng på fyrhjulingar mitt i vilda skogen på hemfärden. Det var bl.a. Roger i Glava som kör bil och som kör väghyvel åt Daniel och så deras vänner. De hade gjort en långtur på olika skogsvägar och frågade oss vart vägen gick.  Så fick vi prata lite med dem också ; - )). Sen ska vi slutligen i kväll inviga växthuset men det blir nästa inlägg

Mycket humlor i trädgården!

Det är ett behagligt surr av humlor runt huset. De dyker i och ur blommorna. Irisarna  / svärdsliljorna och aklejorna är favoriter. Senare kommer kamtjatkafetbladen i blom,  de brukar samla 50 - 60 humlor dag efter dag.  Trevligt med många humlor och bin, vi behöver vara rädda om dem. De är nödvändiga för livet på jorden, men minskar i antal. 
 
Lite gula liljor är på gång men aklejorna blommar i massor. Fast jag har aldrig planterat några aklejor, de bara finns där ändå och har fått växa vilt. Jag vet inte riktigt om de frö-sår sig eller är perenner som återkommer år efter år. En fin tid är det nu, så roligt  när blommorna kommer. 
 
 Idag ska jag  mellan varven ta itu med att flytta några tomatplantor ur pallkragen på altanen. De är uppe i glastaket nu och behöver mer plats. Bra att växthuset är färdigt så de kan hamna där. Om det blir tid över kanske vi gör en liten bygdetur så småningom. 

Inga högar av lort-tvätt längre!

Det finns fördelar med att vara pensionär. En är att jag hinner tvätta undan och slipper se berg av  smuts-tvätt i tvättstugan! Annars har det varit efterhängset hela yrkeslivet att inte hinna med tvätten. Jag gillar ju att sortera den  efter färg och tålighet typ vit-tvätt, kulör-tvätt, fin-tvätt, så då kunde det förr bli flera olika högar  på golvet. Det här är skönt och egentligen behöver jag inte så mycket kläder längre. 

Grillkorv och potatissallad

Det är trevligt att grilla på gasolgrillen på altanen! Den var en bra investering på ålderns höst när vi vill ha det bekvämt.  Det blir gärna någon av Hemgårdens korvar, de är bäst.
 
Och Oma Kasulkes kartoffelsallat. Den är fyndig och snabbfixad. Jag köper liten förpackning färdig potatissallad. Den är så såsig så det går bra att blanda i hackade bitar av följande: hårdkokt ägg, färsk gurka, lite kokt potatis. Och äpple funkar också. Den blir god och mättande, räcker till två personer.
 

Singel-lass kom Niclas med och bänkar blev det!

Roland kämpade med traktor och spade för att sprida ut gruset runt växthuset. Nu blev det bra nivå på marken runt om och snyggt. 
 
 Så här blev det efter svettigt arbete!
 
 
 
 Inredningen i växthuset är inte given än. Vi ställde in ett par bänkar i alla fall, de kan vara användbara. Bänkarna är också återanvända. För länge sedan renoverades mellanstadiet i Årjäng när jag jobbade där som lärare. Fin inredning slängdes tyvärr. ;- (( Några såna här fina bänkar kunde jag ta med hem innan de hamnade på tippen.  Ångrar bittert att jag inte  hämtade de fina zinkade trä-lådeskåp som också blev slängda. 
 
Jordgubbsplantorna har jag satt i amplar och de ska inte stå här på bänken, de ska hänga i en rundstav en bit opp i växthuset. Hoppas jordgubbarna kan trivas i växthuset så vi får goda gubbar tidigt nästa år. Fast jag vet inte hur man gör för att få dem att övervintra i växthus. 
 
 
 

Äntligen svenska jordgubbar!!!

Första i år för oss! Det kanske har funnits någonstans men vi ränner ju inte i affärer numera så vi fick våra första idag! Det är lycka! De smakade jättefint. 
 
Hoppas det går att odla jordgubbar i växthuset. Skulle vilja få några plantor som kan ge bär tidigt.  Det blir test! 

Läge växthuset: Målat utsida och el indragen

Det blev röda knutbrädor, vi tyckte vitt där hade blivit för mycket på ett så litet hus. Vit list runt dörren är klar och bleck ovanför. Vindskivor och fotbrädor blir vita.
 
 
 
 
Igår på morgonen kom Peter och installerade el. (Fast då sov jag fortfarande! ;- )) Det kan vara praktiskt med en belysning och möjlighet att sätta in en frostvakt, kanske enkel uppvärmning vid behov
Ljusknapp
 
Här blir lampan, över entrén.
 
Uttag 
 
Och ett uttag på utsidan

Roland och dunker-stövar-valpen Musikk

 
Bilden tog vi dag på morgonen, onsdag. Musikk är nu 4 månader gammal och väger drygt 17 kilo. Han har fina rörelser och en kropp som ser lång och  snygg ut, långa öron, kraftiga tassar, fast det är svårt att få bra bilder på en valp, han rör sig hela tiden. Det är i alla fall den trevligaste valp vi har haft, rumsren från början, god aptit, leklysten och klok, trivs med de två hundkompisarna i här  huset. 
 
Jaktjournalens Per Jonsson ringde i morse och ville ha ett uttalande från Roland om dunkerrasen. Den är norsk från ursprung. Den liksom flera norska jakthundsraser är utrotningshotade enligt en norsk forskare. Dunker har haft en smal bas i aveln men tagit in nytt blod för att friska upp.  Den dunker vi hade förut, Hej, var en frisk hund med bra utseende (BIS), bra jaktligt och rådjursren. Så det är trevligt att ha ny dunkervalp förutom hamiltonstöveren Disco tax Seffrin.  Bilden ovan finns på tidningen Jaktjournalens websida.
 
 
 
 

Solnedgången igår kväll från sommarhuset!

Det var helt magiska färger över sjön i går kväll när solen gick ner och vi råkade vara vid sommarhuset. Som vanligt gick det snart över, roligt att hinna dokumentera med kameran i alla fall.

Roland vill ha potatis till midsommar!

Det är den årliga ambitionen. Så han stoppade för några veckor sedan ner två potatisar i pallkragen med glas på. Det blev en i varje hörn åt det här hållet. Igår fick jag dra bort två  takdelar  och öppna för att de skulle få plats! ;- ))  De växer liksom genom taket annars. Längst där uppe är det stora knoppar så det blir nog i alla fall blommor. Sen får framtiden utvisa vad det blir mer.
 
 
 
Om nu inte detta skulle lyckas så har han några satta i en annan pallkrage, en som ligger på backen och så ett antal förstås på Sand i det kollektiva potatislandet.

Vi såg bägge tornfalkarna igår!!

Under en längre tid har vi bara sett en tornfalk. Det har varit en källa till oro! Vad har hänt? Men igår såg vi de två tornfalkarna samtidigt, de satt bredvid varandra  på ladugårdstaket. Fast  jag fick inte med dem på samma bild. Jag väljer att tolka det positivt att vi ser bägge på en gång; att äggen är kläckta så en av föräldrarna inte behöver ruva utan de kan vara ute samtidigt, om än inte långt från boet. 
 
Här är en tidigare bild, lite bättre. Det är honan, hon har ljust huvud.
 

Tomaterna i växthuset!

Det började blåsa och regna så vi flyttade in tomaterna och jordgubbsplantorna  i växthuset.  De får vara här nu. Jag ska lära mig att reglera temperaturen med vädringsfönstren, öppna fönster, persienner och öppen dörr. Det är lite trixigt att veta hur varmt det blir när solen ligger på men det verkar som om öppet österfönster och öppen dörr ger luftning rakt igenom som dämpar hetta och håller temp under 30 grader.  Går ju också att fälla ner persiennerna vid behov. 
 
Nu är det blommor på de flesta plantorna och några har rejäla tomatämnen på gång
 
Det får bli nåt arrangemang där vi leder tråd  från tomaterna och upp i taket så de får stöd. Gissar att det är enklast. Eller också får det bli stödpinnar.  Spännande med ny odling! ;- ))
 

Premiärtur med båten igår!

Det blev sen sjösättning av lilla Busterbåten i år. Den kom i vattnet först igår! Men då blev det i alla fall en premiärtur på Östra Silen. Blåsten lugnade sig mot kvällen och då for vi ut en liten sväng.
 
Det blev en stund på favoritstenen! Många minnen finns det här, trevlig plats.
 
Det blev inte sent men solen var i alla fall på väg ner när vi åkte hem. Fint att allt fungerar med båt och motor och så. Det var lugnt på sjön, bara ett par båtar var ute förutom vår. Sjön är stor, ett par mil lång, så det blir sällan trängsel.

Nationaldagsfirande i Värmskog blev det!

Vi tog en tur till Värmskogs café idag för att fira nationaldagen. Det är berömt för de stora räksmörgåsarna och den fina utsikten nära sjön. Allt är väl ordnat för avstånd i Corona-tider.
 
Man sitter fint och rymligt vid sjön Värmeln.
 
Och det här var den lilla räksmörgåsen, vi nöjde oss med den och doggybag.
 
En del valde att åka mc hit och andra valde bil. ;- ))
 
Här är en omgång mc
 
Och här är en omgång mc till, Väse veteran-mc-klubb
 
Den här var ovanlig, årsmodell 1988, trehjuling med ett hjul mitt bak under alltsammans, Honda tror jag
 
Kul sidovagn med kunglig sits!
Här är den rakt från sidan
 
Den här hade bara en cylinder och den kunde man se i arbete! 
Cylindern i närbild!! Den hoppade opp och ner!!
 
Det var ovanligt många motorcyklar i Värmskog idag men några finns alltid där. Trevligt ställe att besöka och goda räkmackor är det. 
 
 

Silleruds kyrka är vacker!

Silleruds kyrka är riktigt vacker!  Det är en centralkyrka (sex-kantig tror jag!) som  ritades av en berömd arkitekt vid namn Langlet .  Emil Langlet, född 1824 i Borås, var son till järnkrämare Johan Philip Langlet, hugenottsläkt, född 1795. Han invandrade till Sverige men  ruinerade sig på ekonomiska spekulationter därför  reste  han till Amerika och hörde aldrig mer av sig. Sonen Emil Langlet blev i alla fall arkitekt, ritade bl.a. Stortinget i Oslo och ett antal centralkyrkor. Han tyckte den formen passade bättre på reformationens heliga byggnader där prästen skulle tala folkets språk och ha kontakt med församlingen.
 
Vi hade ärende till kyrkogården förra helgen i det fina vädret. Det blev en vandring i minnen av människor som har lämnat oss, släktingar och vänner. Roland minns ju vad många människor gjorde,  vad de sa  och vilka som var deras anhöriga generationer tillbaka. .  
 
Samtidigt förstår jag inte riktigt tänket bakom kyrkogårdar. Nyare gravar ska någon som äger gravrätten betala för, för att behålla. Men riktigt gamla gravar  har ju inga ättlingar kvar som vårdar eller betalar, men de finns kvar ändå och det är ju bra. Antar att det finns någon gräns där i ålder. 
 
 Äldre gravstenar har ju ofta med en titel på den som begravts på platsen, inte bara årtal och plats. Hemmansägare är vanligt,  fascinerande  att själva ägandet kan vara en titel. Jag skulle numera  kunna ta titeln Växthusägare! ;- ))  Men det finns förstås också vanliga jobb med typ snickare, folkskollärarare, komminister och något som ser ut som lite felskrivning; laborator.
 
 
 
 

Strumpor av bambu!

Strumpor av ull, bomull eller lin har jag  haft. Men nu köpte jag några par strumpor av bambu! Det låter speciellt, är det någon som har testat?

Magisk himmel igår kväll!!!

Jag gick med tax Seffrin en långpromenad igår kväll. Vi gick rätt sent för att det skulle svalka av lite, så där mellan nio och tio. Och vilken himmel vi fick se, helt magiskt! Och bara här över Liane, resten av himlen var  bara blå utan såna här fina formationer.

Mitt enda äppelträd blommar!

 Jag äger ett äppelträd. Det är en fin avskedsgåva från en klass som jag var lärare för. Den har haft några blommor förut och lite äpplen. Men nu har vi haft ett proffs (en god vän!) här som har klippt det och i år är det massor av blommor! Hoppas det blir äpplen också. Jag har något minne av att äpplen måste kunna ha umgänge med andra äppelträd för att det ska bli frukt. Men jag är alltså djupt okunnig. Ska bli spännande att se hur det här utvecklar sig.
 
 

Igår kom resten av taket på plats!

Det blev  i stort sett  färdigt igår, vårt kombo växthus - förråd. Andra takhalvan är på. Så ska vi bara fundera över om knutbrädor ska vara vita eller röda, vi ska putsa fönster och inreda
 
 Det måste finnas ställning när man sysslar med tak
 
 Städat och klart invändigt!
 
Och så städade vi undan allt och ska köra till tippen idag. Jag var säker på att knutbrädorna skulle vara vita, men nu är jag tveksam. Kanske blir det snyggare att ha dem röda, huset är så litet, kan bli kladdigt med för mycket vitt.
 
Roligt att det är byggt mest med återanvända grejor och virke sågat av egna träd. Taket, målarfärgen och bottenplattorna är dock köpta. Vi har inte räknat ut slutlig kostnad än men den blir inte hög.
 
Vi kallar det för växthus men egentligen är det mer som ett uterum eftersom det har hel vägg åt norr.  Ska bli intressant att se hur effektivt det blir för odling. Undrar hur det funkar för exempelvis några jordgubbsplantor?  Vore fantastiskt att kunna äta egna jordgubbar på våren / tidig sommar! ;- ))
 
Till slut firade vi det färdiga växthuset - förrådet med lite bubbel, tjälknöl på älg och ugnsrostade grönsaker!  (Jag har tunn tand-emalj och försöker skydda den genom att använda sugrör till drycker med lågt PH, såsom vin och kolsyrat vatten. Det ser ju lite konstigt ut på bild men funkar bra) 

Halva taket på plats i växthus - förråd!

Halva blev klart igår. 
 
 
 
 
Så här ser det ut inifrån med kanalplast

Barnbarn Moses har varit i Cancun på "Hope for cancer"!

Vårt äldsta barnbarn Moses drabbades av en svår cancer som svensk sjukvård inte kunde hejda. Men familjen gav inte upp utan samlade in medel för  alternativ cancerbehandling som bl.a. bygger på att man stärker kroppens eget försvar mot cancern. Det blev tre veckor i Cancun , Mexico på kliniken "Hope for cancer".
 
Nu fortsätter Moses sin behandling hemma och kämpar  för att samla in pengar till några dagars  uppföljning i Cancun.  Den som vill hjälpa till kan bidra genom att skicka en slant till   Swishnr 0709720878 eller på Gofundme " Support Moses to heal from cancer.  
 
Vi är tacksamma och rörda över att så många har hjälpt vårt barnbarn Moses. Dotter Malin skriver på sin facebooksida om Moses behandling på "Hope for cancer". Hon uttrycker också sin stora tacksamhet över allt stöd och alla bidrag som kommit familjen till del.

Vallskörden fortsatte idag!

Gräset som slogs ner igår lades i strängar idag och ner  container och kördes hem till Guterud med lastbil.
 
 
Arrendator Olle själv körde en jättetraktor, John Deere nåt på 7.30, en demomaskin.

Tornfalkarna är tillbaka!

Jag såg den igår, en av tornfalkarna på Liane! Det  ser ut att vara honan, hon har ljust huvud. Hanarna brukar vara mörkt grå, nästan blå. Det är länge sedan tornfalkarna har varit synliga och jag har varit rädd att något hänt dem. Men det kan förstås vara så att de har ägg eller ungar som ska skötas om och då blir det inte så mycket tid att sitta på "balkongen". Hoppas allt är bra med det trogna paret och att de har ungar på gång i Oskars gamla duvslag på Liane. 

Vallskörd på Liane - Prästgården idag!

 Idag startade våra arrendatorer första vall-skörden på Liane. Rasmus kämpade hela dagen, vet inte hur många hektar han fixat. Men flitig har han varit och nio meter skördas varje drag! Grässkörden är viktig för den som har mjölkkor. Energi och protein behöver korna för att kunna mjölka bar. Förhoppningsvis blir det både mycket gräs och bra värden.
 
 

Kvällstrött Musikk!

Dunker-valpen Musikk ligger varje kväll så här i Rolands knä. Han är så stor nu så han behöver både fotpallen och ett litet bord  under för att kunna sträcka ut sig ! Musikk är  3,5 månader gammal och väger c:a 14 kilo. Han har glupande aptit, är fortfarande väldigt lugn och trivs med bilåkning. 
 
Före  kvällsvilan brukar Musikk  leka vilt med hamiltonstövare Disco, både på altanen och på gräs- inhägnaden. Men taxen Seffrin tycker att de är jättelöjliga. Han är ju chef i vår lilla hundflock och  håller sig på förnämt avstånd ;- ))