Silleruds kyrka är vacker!

Silleruds kyrka är riktigt vacker!  Det är en centralkyrka (sex-kantig tror jag!) som  ritades av en berömd arkitekt vid namn Langlet .  Emil Langlet, född 1824 i Borås, var son till järnkrämare Johan Philip Langlet, hugenottsläkt, född 1795. Han invandrade till Sverige men  ruinerade sig på ekonomiska spekulationter därför  reste  han till Amerika och hörde aldrig mer av sig. Sonen Emil Langlet blev i alla fall arkitekt, ritade bl.a. Stortinget i Oslo och ett antal centralkyrkor. Han tyckte den formen passade bättre på reformationens heliga byggnader där prästen skulle tala folkets språk och ha kontakt med församlingen.
 
Vi hade ärende till kyrkogården förra helgen i det fina vädret. Det blev en vandring i minnen av människor som har lämnat oss, släktingar och vänner. Roland minns ju vad många människor gjorde,  vad de sa  och vilka som var deras anhöriga generationer tillbaka. .  
 
Samtidigt förstår jag inte riktigt tänket bakom kyrkogårdar. Nyare gravar ska någon som äger gravrätten betala för, för att behålla. Men riktigt gamla gravar  har ju inga ättlingar kvar som vårdar eller betalar, men de finns kvar ändå och det är ju bra. Antar att det finns någon gräns där i ålder. 
 
 Äldre gravstenar har ju ofta med en titel på den som begravts på platsen, inte bara årtal och plats. Hemmansägare är vanligt,  fascinerande  att själva ägandet kan vara en titel. Jag skulle numera  kunna ta titeln Växthusägare! ;- ))  Men det finns förstås också vanliga jobb med typ snickare, folkskollärarare, komminister och något som ser ut som lite felskrivning; laborator.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Fina bilder du har tagit av kyrkan , vi var också där en dag och planterade och jag går också runt och tänker på och minns dom man känner

2021-06-06 @ 22:56:36
Postat av: FREEDOMtravel

Så fin! Verkligen vacker! Jag gillar kyrkor med den formen!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback