Forts. hundpromenad igår söndag

Det här huset heter Tjärnshaget, det blev lite dimmigt i snöfallet. Bakom huset ligger ett litet skogsmråde som heter just Tjärnshaget. Betyder väl egentligen haget vid tjärnet. Ett hag är inte en hage utan ett mindre skogsområde. Och tjärnet här är väl Bäcketjärn. Förr tvättade man mattor här nere vid tjärnet tror jag, fast också vid Brobacken.
 
På andra sidan älven ligger ett gemytligt litet hus som heter Fiskarkuel 
 
Rakt fram här är Brobacken. Strax till höger om bilden var vi erbjudna av kyrkan att köpa en tomt som de styckat av. Himla fint läge nära älven och Östra Silen. Men vi ville bo nära Liane eftersom Roland ville bli bonde då. Det var väl så där 1975 när vi undersökte byggmöjligheter. Vi sökte att få köpa en tomt av kyrkan nära Liane men fick nej med motivering att en villägare nära gården skulle kunna stoppa verksamheten pga lukt som sanitär olägenhet. Säkert fanns något sådant rättsfall. Fast vi köpte en tomt några meter därifrån, i Lihaget, av snälla grannar och byggde ändå.
 
 
Här på andra sidan viken ligger alltså de där tre vikingagravarna och något slags domarring. Bredvid hamnade den gamla kyrkan som är riven nu. Här tror jag att den gamla båthamnen var med regelbunden trafik av de vita båtarna. 
Här bodde förr Vera i Tobyn. Och lustig nog bor Vera i Tobyn här nu också, fast en annan Vera ;- ))
 
Där borta bodde ju Sven o Annie i Tobyn. Nu ägs huset av ett barnbarn till dem. 
 
Det är trevligt att se rundbala. Det betyder att det finns levande jordbruk här
Alltid lika roligt att ta bilder på istappar. Nu har vi precis lagom vinter, vackert är det
 
Två rådjur såg jag fast det var inte i Tobyn, det var på Elgtåänga (tror det heter så) . På ren dialekt ska det heta Ärtåänga. Och hitom den, närmare Prästeparken ligger Sellersänga. 
 
Småbåtshamnen ligger lite öde nu på vintern, men full fart på sommaren.
 
 
 
Där borta på andra sidan sjön ligger Signebyn. Jag har en obekräftad teori om att det var en by som inte gick med i laga skifte på 1800-talet. Före laga skifte så bodde människor i byar och varje gård hade lite mark för att odla egen spannmål och potatis och sånt. Men en del mark och skogen ägde man tillsammans och brukade tillsammans.  De styrande i landet kollade på detta och tyckte inte att det var modernt och lönsamt. Så jorden och skogen skulle delas upp mellan gårdarna, hus och  byggnader skulle flyttas ut från byn. Men här ligger de fortfarande tätt ihop i en by. Fast jag vet inte varför
 
Här ute vid sommarhuset är det en helt fantastisk gråskala ut över sjön!! Den är magisk.
 
Vi grillade korv och drack glögg. En fin dag blev det. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken bra dag och så fint att avsluta med grillning och glögg!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback