Roland sköt en gris i natt!

Grisen en gylta, dvs ett ungt hondjur utan grisungar,  vägde 72 kg skjuten, 53 kg urtagen, 42 kg utan päls o huvud.   Perfekt storlek som ätgris! Det blir goda stekar, grytbitar och grillkotletter. Kanske några korvar också.  Men först ska det komma svar på trikinprov och  den ska hänga i kylanläggning några dagar. Det är väldigt få vildsvin i Sverige som har trikiner men alla testas eftersom det är en svår sjukdom, onödig att få. 
 
Tur att vi har vildsvin nu när det inte finns så mycket älg.  Grisarna finns i skogarna runt oss men vi ser dem nästan aldrig. Just nu är det en hel del kultingar, de små randiga. En ung sugga får ca 3- 4 kultingar per år, men en som uppnått 3 års ålder får i genomsnitt 5-6 kultingar. 90 % av vildsvinens föda är vegetabilisk, det låter bra.
 
1988 beslutade riksdagen att vildsvin skulle ha hemortsrätt i Sverige fast de första i modern tid var rymlingar från hägn bl.a. Tullgarn i Sörmland och något i Skåne.
Jaktåret 2018 - 2019 sköts 112.000 vildsvin i Sverige och året därpå 146.000 , dvs mycket mer än älg som var nere i 80.000 skjutna .  Det är alltså en livskraftig art. 
 
Grisarna gör en del skada på odlad gröda (o golfbanor och kyrkogårdar!)  så det kan behöva bli mindre av dem i vissa områden. Nu försöker man underlätta för jägarna att sälja köttet. Vildsvin jagas med åtel eller med hund. Det är ett rätt nytt djur för oss, har bara funnits några år här i större omfattning så det är en ny jaktform.
 
Kopovstövaren Barre är med på bild. Den här grisen var bra träffad, gick bara 50 meter efter skottet, lade sig direkt död i ett snår och Barre letade opp den. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback