Ingen ordning på vädret idag tisdag!

I natt regnade det ordentligt. Idag på förmiddagen var det mörkt och en vacker regnbåge visade sig ett par minuter. Man får passa på.
 
Dagens märkligaste väder: Strålande solsken och samtidigt en störtskur över sjön!
 
Det ligger vatten på isen i ett konstfullt mönster. Sjöutsikt är inte lika någonsin, ny varje dag, nya mönster, nya färger. Jag tröttnar aldrig.
 

Favvobild från den gångna jaktsäsongen

Det är nog i december tror jag, tidigt mörkt på dagen i alla fall. Vi pejlar in lille Seffrin som jagat rådjur, en spännande jakt som gick runt oss i vinklar och vrår ett par timmar, fast utan skottilfälle. Det börjar bli för sent här och vi ska hämta hem honom.
 
Just nu i skrivande stund skvalar regnet på rutan, jaktsäsongen är över och vi och Seffrin får leva på minnen tills hösten kommer.

Släktforskning Kylinsläkten i Seattle

En av Kylin-släkten som emigrerade till USA, trakterna av Seattle. Tror han högg i skogen. Ivar Kylin, han är på bild nedan. Det är alltså Rolands släkt. Namnet Kylin ändrades till Kylén med anfader Alfred som flyttade från Blomskog till Sillerud och ändrade lite med bokstäverna eller också skrev prästen fel, gjorde lilla i till e med accent över.
 
Alma och Sofia Kylin. Båda  systrarna for till USA nära Seattle. Det är Sofia  till vänster och Alma  till höger. Alma blev kvar där och har ättlingar där bl.a. Anne W.  Sofia for hem och gifte sig och fick barn, ättlingar där är bl.a.  Sölve A. som gjorde musikalen Katarina av Amerika som grundar sig delvis på  detta. Tror att Alma träffade Katarina från Långserud som startade en modeindustri i USA.
 
 
Bilderna ovan var som vykort och så här stod det på baksidan.
 
Ivar Kylin borde vara han till höger  och en god vän från Nössemark i  Dalsland är med på bilden.
 
 
Så här stod det på baksidan av vykortet ovan.
 
Ivar Kylin
 
Baksida av bilden ovan
 
Det var ordning och reda med resandet på den tiden. Här är Sofia Kylins  handlingar.
 
Här måste vara Sofia själv på typ passhandling.
 
Mer papper
 
Seattle har haft dragningskraft på våra anfäder och anmödrar. Roland har alltså släktingar som for dit och yngste sonen, Mattias, bor där. På min släkts sida finns det också några som flyttade ungefär hit. Min pappas moster, syster till min farmor Matilda, hette Anna, så småningom gift Wesserling. Hon bosatte sig i Tacoma som ligger strax söder om Seattle, platsen för stadens stora flygplats. Hon fick barn som vi brevväxlade med i många år; dotter Hazel Kelly, gift med Albert Kelly och dotter Edna gift Olsen. Tyvärr har jag tappat bort dem, kan bara på nätet se gravstenen i Tacoma. Men som sagt platsen har haft dragningskraft. Gissningsvis var det möjligheterna till arbete i skogen som lockade. Min farmor Matilda för över till Amerika ett år för att besöka sin syster men hon kom tillbaka och gifte sig med farfar. Men kuriosa är att farmor Matildas  gamla amerikakoffert står här hos mig, den har i alla fall varit i Seattle, om nu aldrig jag kommer dit.

Världens största kartongpappersbruk i Grums?

 
Jag minns inte exakt hur stort det ska bli men gigantiskt kartongfabrik blir det i Grums . Annat papper är väl inte någon framtid numera när det mesta skickas via dator. Prins Carl Filip var här och startade upp  i samband med rallyt och nu har man börjat bygga såg vi när vi åkte förbi senast. Ett par tusen man ska bygga det hela i lilla Grums, många kommer att jobba här sen, under förhoppningsvis många år framöver. Investeringen ligger på osannolika 5, 7 miljarder SEK.
 
 Roligt att man  fick revansch efter tv-programmet som nästan dömde ut orten som fördomsfull och hopplös utan framtid. Kan inte låta bli att tänka på en tv-serie i början på 70 - talet om Årjäng. Den hette "Det lilla samhället" och förutspådde tätortens  död inom några år. Men det har blomstrat sedan dess, människor trivs, kan stanna kvar, hitta jobb och bostad, blir några fler för varje år som gått sedan dess.  Det är svårt att spå, speciellt om framtiden. Heja Grums!

Östra Silen från Egenäs

Nja inte rikitgt framme vid Egenäs men detta är en fin utsikt över vår sjö Östra Silen. Seffrin o jag travade på och gick ett par timmar raskt ut mot Egenäs, ett gudomligt vackert väder hade vi. Det ligger is på det mesta av sjön men den är inte tjock. Bitvis är det öppet vatten. Solen värmer,   är oppe länge nu och vi går snabbt mot ljusare tider.

Steksten på bordet!

Så himla gott och mysigt är det att laga mat på bordet med steksten! Vi blev bjudna på det hos Lennart och Eirin. Sen erbjöd de oss att låna stenarna och testa. Så det gjorde vi.  Ett par gånger har vi lagat mat på dem.  Man ställer in täljstenarna i ugnen några timmar på 300 grader. Sen lägger man köttet direkt på en sten  för stekning på bordet. Det ska inte vara olja eller smör med, täljstenen är i sig fet och gör att det inte fastnar. Ryker inte heller. Och Roland fick brumma med sina nya  kryddkvarnar. Man behöver två stenar för det svalnar efter en stund så man får byta. När man diskar stenarna får det inte vara diskmedel med för det feta i stenen ska vara kvar. Köttet som läggs på ska helst inte vara kylskåpskallt, gärna skuret i tunna skivor och det blir bäst med ett mört kött. Vi körde med fläskfilé för säkerhets skull.
 
Roland o S.  har gemensamma släktingar baköver  så det blev ett släktprat som vi planerat för ett tag. Vi kollade på bilder och texter, vi frågade och S.  berättade om de Kylin-släktingar han träffat på resor i USA. Mycket intressant för oss att höra om, en trevlig kväll blev det igår. Frågan om vi skulle kolla på Mellon var aldrig aktuell den här lördagen, så skönt! ;-))

Snödropparna blommar på Liane!

De blommar redan nu i februari i rabatten under köksfönstren! Känns lite tidigt men jag har inte koll på när det brukar ske.

Agenda: Solvägg i lä på gårdagens eftermiddagsfika

 Hittade till slut den solvägg i lä som kunde ge lite värme igår till eftermiddagsfikat. Vinden var verkligen sur och kall fast det såg så varmt ut inifrån. Men här blev det riktigt varmt och skönt med vindskydd från två håll. Roland jagade på förmiddagen tillsammans med ett par nya jaktkompisar och Jazz fixade en hare.
 
Jag gjorde älgfärssoppa till jägarna och vi åt den i Lianegrillen. Sen tog dunker Hej ett rr = ett test tillsammans med en domare att han inte jagar rådjur. Så högbenta hundar får inte jaga rådjur för de springer snabbt och skulle kunna hinna ifatt och det är inte meningen. Jag fick en långpromenad med lille Seffrin. Till slut blev det fredagskväll, Roland o gräsänkling A. S. bastade och så åt vi l räkmacka tillsammans.  Oj vilken fin dag vi har haft
 
I förrgår var vi hos goda vänner och fick jättegod mat, bl.a. pumpasoppa på egenodlade pumpor. Nytt för oss men väldigt smakrikt.  Dessert blev önske, stekta fikon och vanlijglass. ;- )).
 
Ikväll ska vi ha ett par goda vänner här på lite äting och släktprat. Det ser vi fram emot. Roland jagar med Hej under dagen i sällskap med några yngre jägare och jag förbereder lite för kvällen i lugnt tempo. Det ser ut att kunna bli en fin dag, den startar med - 10 grader, varslat för solsken och sen snö.

Soluppgång hos dotter Malin i Umeå idag...

... på Solrosvägen! Börjar bli längre dagar där också!

Isen dånar och smäller som domedagen på Östra Silen

Jag var ute och gick med taxen en stund i går eftermiddag och det var riktigt kusligt. Isen  sjöng, dånade och small högljutt, det lät som jordens undergång ibland. Jag som inte har växt upp bredvid sjö vet inte vad det står för. Men just nu blir det kallare, det har gått från nollan till -9 grader och isen kanske känner det på sig och blir starkare.

Urskog

Detta 'är ett skogsparti som inte brukas, det är urskog. Den växer inte längre, det betyder att den omsätter inte koldioxid längre, alltså inte en  positiv funktionen i naturens kretslopp. Roland tittar upp på en topp som gått av och är på väg ner. Mycket ruttnar bort och kommer bara att ramla, ingår inte ett ekonomiskt kretslopp. Det är heller inget skogligt kretslopp egentligen eftersom Det är så mörkt på marken att i stort sett inget nytt växer upp. Visst kan man tycka att det är en speciell skog som kan vara intressant att se och gå i, men jag blir mest beklämd över att de är så bortglömd.
 

Ha ha... helt grönt för mig att använda de här!

De här köpte vi på Jula  i Karlstad i förrgår. Det var ett köp planerat ett tag, inspirerade av Lennart o Eirin. Vi föll pladask för deras motoriserade kryddkvarnar när vi var där senast. Så nu äger vi också ett par. Fnissade när jag läste skyddsåtgärderna! Ser att till o med jag, med  ytterst begränsade förmågor, får använda dem! ;-)) Gissar ändå att det mest blir Rolands avdelning. Han brukar ta hand om allt som surrar och brummar.
 
 

Så snygga!

Den här serien är sååå snygg. Kollade på den i Karlstad igår på Bergvik och stod där och dreglade en lång stund. Men jag har inte köpt nåt och ska inte köpa nåt och inte önska mig nåt heller. Skåp och lådor här hemma  bågnar  av det vi  redan har. Men man kan ju få titta. Tror att det var på Cervera men är inte helt säker.

Lars Lerin har ett eget konstmuseum i Karlstad

Det heter Sandgrund och var förr en stor dansrestaurang. Vi brukar kolla på utställningarna där när vi har lite tid på oss i Karlstad och det hade vi igår. Senast vi var där, i somras, var det kö en bra bit ut på gatan. Det var mycket folk nu också, men inte kö, utan lagom.
 
På museet finns ett trevligt fik med smarrigt bröd. Så här ser Lars o Junior ut där. Nu träffade vi inte dem igår, det hade varit roligt. Bilden är tagen av son Markus i samband med att de planerade första omgången av "Vänligen Lars Lerin"
Den målade bokhylleväggen är fortfarande kvar och jag gillar den. Sen finns otroligt många andra bilder som är så bra. Men jag har lagt ut så många av dem så många gånger på bloggen så jag avstår. De finns att beskåda under rubriken "Bilder o figurer". En del bilder är nya förstås, man byter ut kontinuerligt. Just nu var det en  jättefin samling, inte så mycket fåglar men mycket hus och berg och båtar och fjäll och vatten, massor av det mörka ljuset som är lite av Lars signum.
 
Vi köpte cd n "Snigelsommar" och lyssnade på den i bilen på hemvägen. Kanonbra!  Vi kommer att lyssna på den igen och igen och igen. Han beskriver livet på landet så som Roland och jag minns det när vi växte upp, detaljer skildrade med ett vackert språk. Den rekommenderas, liksom boken som hör till med alla bilderna.
 
 

Lunch på Värmlands museum idag tisdag!

Ingen slump alltså att det blev lunch på Värmlands museum idag tisdag i samband med vårt besök i residensstaden. Vi kollade innan och museet brukar ha bra käk. Stekt fläsk är aldrig fel. Roland gillar det mer än rödbetsjuice. ;- ))
 
Vi åt inte de här bakverken men de såg magiskt goda ut!
 
Fast jag får erkänna att utställningarna frestade oss inte den här gången. Jag hade hoppats på en fotoutställning men det var det inte. Däremot gick vi till Sandgrund, Lars Lerins konstmuseum och där blir man aldrig besviken. Återkommer till det besöket och vårt lilla inköp där.
 
 

Vabruari !

Jamen visst är det så! Barnbarn lilla Lou som nyss börjat förskolan är drabbad förstås, av o till feber, snuva, ögon om rinner. Somnat i mammas knä, lilla skruttan.
 

Lurat räven har vi!!!

Roland hängde upp fågelmaten lite högre än förut. Och nu får den vara ifred. Räven  verkar inte nå den, eller också är han fortfarande mätt på det han knyckte förra gången. De stulna metallspiralerna har vi inte hittat än.
Det är en hel del fåglar här och äter, mest talgoxar och blåmesar.
 
Så här såg det ut när Roland strävade och hängde upp maten högt. Då var det snö, den är helt borta nu.
 
 

Mitt i skogen!

Öde sedan rätt lång tid tillbaka är det här huset, mitt inne i skogen, kilometrar från närmaste riktiga väg och bebodda hus. En gång i tiden var det en stor gård, det syns på storleken på boningshuset och de stora uthusen.
En gård som säkert hade både pigor och drängar.
 
På flera ställen så finns rester av gammal snickarglädje. Här är det på verandan
 
 
 
Handblåst glas i de rutor som är kvar. Elledningarna satt direkt på väggen.
 
En rejäl uthuslänga var det, säkert ett antal kor och minst en häst.
 
 
Vild gissning är att detta var något slags visthusbod för förvaring av mat.
 
Man har nog vårdat sina frukt- och bärträd. De gav en hel del mat under året, det syltades och saftades.
 
Häromdagen gick vi förbi här.  Någon vi känner jobbade som piga här när hon var 13 år, fick gå hem till föräldrahemmet några timmar på julafton men måste vara tillbaka till mjölkningen på kvällen. Maten bestod till stor del av mört som man tog gratis ur sjön. Efter det var det svårt att gilla fisk

Råsaftcentrifug har jag blivit med!!!

Nu kan vi göra färska juicer av allt möjligt ekologiskt utan konserveringsmedel och färgämnen och annat trams. Den består av massor av delar och jag är tacksam att vi hade en ingenjör på kaffe  så den blev rätt ihopsatt. Ser fram emot fortsättningen!
Rödbetsjuice ska göra aortan som ny igen! Roland verkar inte helt övertygad ;- ))

Pimpling på Östra Silen idag ....

... och lite skridskoåking. Men efter nattens mildväder och regn var det blött. Roligare att pimpla än att åka enligt dem. Det var Morgan i Intakan och Kent R med barn och vi pratade med dem i telefon under tiden. De fick några abborrar. Vi såg dem genom köksfönstret. Men nu på kvällen fryser det igen, ligger runt nollan.
 
Ser ut som han / hon flyger! Hämtade nåt vid bryggan. ;- ))
 
Bilder från vår skogstur idag får nog anstå tills imorgon, hinner inte idag.
 

Just nu söndag eftermiddag!

Fika i varma solväggen söndag eftermiddag! Det regnade hela natten, all snö blev borta, men nu fick vi solsken i alla fall. Hej jagar på en hare för fullt, letade upp den medan vi tog en skogspromenad med honom o Seffrin. Så Roland står på pass någonstans, rapporter kommer då och då. Man kan ha det sämre än så här....!  Det kommer mer bilder så småningom på livet ute på sjö-isen idag och från vår skogstur med lite kulturhistoriska studier.

Ice bugs-väglag igår eftermiddag!

Jag hade aldrig vågat mig ut på Seffrin-promenad utan dubbade skor. Men med dem är det inga problem, jag går lika avslappnat som på grusväg.  Idag söndag var all snö o all is borta. Det har regnat och blåst hela natten.
Det finns någon enstaka älg kvar, någon som varit hungrig. Men vi ser nästan aldrig spår eller spillning. Det tar hårt på älgarna i Värmland, varg tar massor. Den lilla symboliska licensjakten på varg minskade inte antalet,  stoppade  inte ens ökningen av antalet vargar.
 

Gårdagens harjägare!

Sen försvann dom in i bastun och blev så här ;- ))
 

Mellon i kväll!

Det finns en deltagare som frestar mig att se Mellon i kväll! Owe Thörnqvist är med!! Hoppas han fixar det.  Honom har vi sett i folkparkerna för länge sedan och följt hans karriär  som artist. Vi kommer nog att rösta på honom och i alla fall hålla tummarna. Spelar inte så stor roll vad han sjunger.

Fina Åmål!

Åmål är så fint! Vi var där en sväng igår fredag på lite shopping.  Det är en gammal gedigen stad, med ståtliga byggnader i centrum. Åmål var ju en betydande och förhållandevis stor stad på 1700- 1800-talen.  Tullen bl.a. var viktig för att hålla koll på handeln. Man har verkligen gjort något vackert av älv och sjö (Vänern) med hamn precis vid stadsmitten, park och lekplats.

Sparrissoppa

Jag vill inte skryta över den men bara lägga ut recept och bild här så jag har den i mitt receptförråd under kategorin "mat" här.
 
Sparrissoppa hemkörd  med lite bitar i, förstärkt med  kycklingfond. Som extras riven citron (bra), creme fraiche (skulle nog kunna vara Smetana), hackat ägg. Lite vin hade nog inte varit fel, ska testa det nästa gång, eller det kanske krockar med riven citron. Rostat bröd med god ost kan man äta till förstås.

Nu ska vi lura räven!

Ny fågelmat inhandlad idag och nu ska den hängas så högt upp att räven inte når den! Man får inte ge upp.

Barnbarn Lovis vaggar "bäbisen"!

Lovis i Umeå gillar att ta hand om andra, stora och små. ;- ))  Sedan hon var fyra månader gammal har hon varit på öppen förskola en gång i veckan. Och gillar det!
 

Räven har tagit fågelmaten!!!

Så här idylliskt skulle de se ut framöver hade jag tänkt mig när vi hängt upp fågelmaten i metallspiraler, efter konstens alla regler. Ekorren skulle inte komma åt den. Roland strävade på bilden här nedan!
 
Men icke!!! En av fyra metallspiraler var kvar. De andra borta!! Och här kunde inte ekorren klättra upp och norpa dem.  Med lite spaning på plats så konstaterade vi att den här gången var det räven som  stulit talgbollarna och metallspiralerna. Jag försökte spåra honom för att hitta någon, men icke. Både räven och fågelmaten var borta. Maten hängde så lågt att han kom åt att hoppa opp och ta den. Nu får vi testa och hänga i buskaget brevid, det är lite högre kanske når han inte dit.
 
 

Tala med hundar!

Min lille tax Seffrin förstår mig!! Det känns bra. Idag gick jag ut med komposten  precis förbi honom när han var i hundgården och jag sa i vanlig samtalston
- Nej, vi ska inte gå ut. Stanna där
 
Då sa han inget, bara stod stilla,  viftade artigt på svansen och kollade på mig.
 
Någon timme senare var det dags för dagens hundpromenad. Jag gick ut i samma kläder som förut och närmade mig hundgården och sa i vanlig samtalston
- Nu ska vi gå ut och gå
 
Då började han skälla vilt av glädje och hoppa opp och ner.
 
Han är bara två år men känns redan helt som en familjemedlem. Han hänger inte med i några mer intellektuella resonemang ;- )) men fattar det han måste fatta liksom av det jag säger. "Stanna" är kommandot när han måste stå still (exempevis för att jag vill kunna koppla honom eller stanna och ta kort) och "Det räcker" är kommandot för att han inte får dra i långkopplet. De funkar alltid och det blir roligare att ha hund när vi förstår varandra.
 
 

Solnedgången igår över Östra Silen!

Nu ser det ut att vara slut på det fina vädret för den här gången, men i förrgår var det en magisk solnedgång med färger på himlen som flammade hela tiden i olika skiftningar. Jag försöker värja mig mot solnedgångar men det är svårt.  Igår var det bara dimma hela dagen och idag  blir det snö. Glad i alla fall så länge vi får ha vinter och minus.
 
Bilden tagen genom köksfönstret därför speglar sig en lampa där oppe, det är inget himlafenomen, ;-))
 
Igår kväll hade vi goda vänner här på tv-tittning. De kan inte se Lerin och Gatans kör hemma hos sig och ville inte missa det. Det var som vanligt en höjdpunkt under veckan med de här två programmen.Annars är vi inte så tv-frälsta.

Fågelmatning vid stugan.

Här är en stor flock talgoxar och blåmesar. När man väl börjat mata in småfåglarna så gäller det att fortsätta så de inte svälter och fryser ihjäl. De är fina att se på genom fönstret. Vågar inte försöka räkna ut hur mycket en säsongs fågelmatning kostar.
 

Roland skogsarbetar en del nu på vintern

Just här var det vindfällen. Tacksamt när det är fruset så marekn inte  blir sönderkörd-.
 
 
 Lilla huset i skogen pysslas om också.
 

Vildsvin påkört mellan Risviken och Bjurdalen ...

... kan vara nära Tegen. Eftersök pågår just nu.  Vi har fått rätt mycket gris i det området. De är inte bara gott kött utan också trafikfara och problem i trädgårdar / odlingar.
Uppdaterat kl 21.00  Det var en stor galt som sprungit rakt in i sidan på en bil. Smällen var så kraftig att en av de stora hörntänderna slogs av och hittades på vägen. Grisen spårades till Västra Boda men eftersök avbrutet nu och tas upp igen imorgon.

Is på hela Östra Silen!

  Blankis på hela Östra Silen är det nu sedan några dagar. Hör syns Gyltenäs på andra sidan. Jag gick ut till Egenäs och hem igen. 8 kilometer kanske. Max vad jag orkar i snabb takt i alla fall. Rätt mör vid hemkomsten var jag, men lille Seffrin lika pigg.
 
 Lille Seffrin ensam på isen!  Jag darrade mig ut idag i alla fall. Sen borrade Roland och det var 17 - 18 cm. Inte så jättetjockt men går att gå på vissa ställen i alla fall.
 
 

Just nu tisdag strax efter lunch

Just nu tisdag kl 14.00  sitter vi vid en solvägg och har den här utsikten över sjön Östra Silen. Ett makalöst ljus, helt vindstilla och några minusgrader i skuggan.
 
I solen är det förstås varmt, droppar från taken. Vid den här solväggen fikar vi efter lunchen och njuter av solen o utsikten. En bra Alla hjärtans dag! Mellan varven är Roland i skogen, hämtar vindfällen ovanför oss
 
 

Nyfiken liten sötnos!

Måste väl vara en nötväcka, men jag blir osäker i den här vinkeln. Småfåglarna är en trivselfaktor!

Ha en bra Alla Hjärtans Dag!

Det blir inget hambakat här i huset på Alla Hjärtans Dag, eftersom ingen av oss  gillar att baka. ;- ))  Men det såg ut som om Broms hade smarriga bakverk på dagens tema. Kanske får bli en tur dit! Det var ju svältdag på 5;2 igår och är det imorgon, men idag tisdag är det fritt fram att mumsa. Vilken tur!  Blommor ska vi glädja oss åt i alla fall och åt att vi är friska och krya, samt att vi ser ut att få en solig vinterdag.
 

Kallt ute men värmande brasa inne!

Igår morse var det - 15 grade här.
Fågelmaten har strykande åtgång.
 
Nästan varje dag så ser vi vintermetare ute på isen. Önskar jag visste hur tjock den var. Nu har det sedan igår lagt sig is ute på storsjön på Östra Silen. Länge var det öppet på det djupast så det gick att åka båt ut men nu är det alltså slut på det. Den isen som lagt sig där är spegelblank men troligtvis inte tjock nog att gå på än.
 

Fantastiskt väder igår söndag!

Vid Signebybryggan igår eftermiddag när jag gick dit med tax Seffrin. Helt strålande med några minusgrader.
 
Moe Braga gick vi förbi. Hon gottade sig i solskenet och väntade nog på uppmärksamhet från A-C som var dagens hästskötare.

En bättre bild av lilla Lovis i Tavelsjö

Barnbarn Lovis har fin vinter uppe i Umeå. Bättre bild här än den jag publicerade igår.

Nej det handlar inte bara om skepsis mot politiker!

En undersökning visar att väljarna är skeptiska till politiker och en majoritet tror inte på att de vill ha makt för att skapa ett bättre samhälle utan för egen vinnings skull. En sån undersökning är rätt meningslös om man inte vet vad svaren skulle ha varit för 5 eller 10 år sedan. Har det ändrat sig? Ökat eller minskat förtroende?
 
Just nu så är fokus hos partiernas spin-doctors koncentrerat på landsbygd. Löfvén ska göra göra showartade utspel för att visa sitt stora och plötsliga intresse för oss som bor utanför storstäder.  Det hade varit mer förtroendeingivande och mindre show - suspect om han valt en annan dag än den i Almedalen för att träffa glesbygdsbor, om han valt en vanlig arbetsdag istället  för en dag som mest syftade till att ge rubriker. Jodå, Sverige har i motsats till Norge valt en linje där landsbygden utarmas och avfolkas, så visst bör politiker lyssna på vad som händer där. Men det kanske skulle skapa mer förtroende om detta nya intresse kantades av konkreta och bra förslag istället för mediafokus.
 
Visst kan man skylla en del elände på politiker, migrationskaoset är ett exempel, men bakom deras felbedömningar låg starka påtryckningar från ett samfällt media-etablissemang. Många vågade inte riskera sin karriär och sin födkrok på att göra nåt annat än att följa mainstream. Och man kom att utgöra ett kompakt politiker-etablissemang helt dövt för oron bland vanligt folk. Sen gjorde de stora  politiska partier en helomvändning för att klara upp en ohållbar situation och den förstärkte inte heller förtroendet. Fortsatt så pågår  försök att mörka fakta och manipulera statistik. De migranter som nu fått uppehållstillstånd har inga bostäder eller jobb  att gå ut till i vårt land. No go zonerna i några storstäder och mindre städer är nu etablerade och ingen politikernivå tar itu med dem, alla skyller på någon annan. Otryggheten griper omkring sig men avvisas av den politiska nivån. "Sverige har aldrig varit tryggare" brukar det heta.
 
Det vanligt folk ser  är  ett samfällt etablissemang av media och politiker där få vågade ens lyssna på åsikter utanför bubblan.
 
Sen finns det en nivå till som hör till etablissemanget och det är verk / myndigheterna och framför allt deras ledningar som ibland visar en påfallande arrogans mot medborgarna. Och det får fortsätta utan att någon tar dem i örat. Polisens högste chef är förstås ett tydligt exempel.
 
 Ett annat exempel är Naturvårdsverket som skött vargfrågan utomordentligt klantigt och nonchalant. Ingen bryr sig om att vi har riksdagsbeslut som borde följas. Verket gör sitt bästa för att kringå det på olika sätt och vi som ska leva med eländet lyssnas inte på, vilket konstateras i en forskningsrapport från 2016. Situatione är ohållbar på många platser och de drabbade tvingas att ta till illegal avlivning för att rädda undan något av sin livskvalitet.
 
 Sen har vi länsstyrelserna där någon exempelvis kan helt godtyckligt kan stoppa en enskild markägares skogsavverkning pga lavskrika och det utan ersättning. Det är statlig konfiskation av privat egendom. Lavskrikan är en fågel som inte ens på allvar är hotad. I skrivelsen från länsstyrelsen till markägaren så frågar man helt fräckt vad han hade tänkt använda pengarna från avverkningen till och om han inte kan låna beloppet i bank istället. Man bara baxnar! Det finns ingen reaktion uppifrån på detta, ingen reprimand som redovisats. Detta är ett exempel på missbrukad makt från det hållet. Och det som är mest upprörande är att det saknas reaktioner uppifrån på den skrivelsen.
 
EU uppfattas också som en del av etablissemanget förstås. Unionen driver en globaliseringsiver som flyttar makten från ländernas folkvalda parlament till tjänstemannanivå i Bryssel. Den flyttas också medvetet från politiker till domstolarna, alltså ut ur den sfär som är påverkbar för vanligt folk via de folkvalda politikerna. EU fattar också en mängd  beslut som ingriper i  vardagsliv för många av oss, men   visar samtidigt en handlingsförlamning inför de stora problem som Europa står inför.
 
Sammanfattningsvis så är vanligt folks misstroende mycket större och mycket vidare än bara mot svenska  politiker. Det handlar om ett misstroende mot Etablissemanget med stort E och det är mycket mer än bara politiker, även om politikerna är den nivån som man uppfattar ytterst bär ansvaret. Etablissemanget inkluderar i mångas ögon EU, media, myndigheter, styrelser  och  statliga verk. Alla gör förstås inte fel alltid inom de här nämnda institutionerna, men oförmågan att ta itu med maktförskjutningar och maktmissbruk upprör.
 
Detta med skepsis mot etablissemanget återfinns just nu i flera länder. Det finns i Tyskland, Storbritannien, USA och  Frankrike. Det vore intressant att se seriösa analyser av vad den bottnar i.
 
Det jag skriver här är mina egna tankar utifrån vad jag läser och erfar. De kan naturligtvis vara helt fel, men de är mina. Och de startade egentligen med min förvåning över att det amerikanska folket valde sin nuvarande president. Det måste hos många ha funnits ett oerhört motstånd mot alternativen. Den frågan är intressant och jag tror inte att man ännu har funnit svaret.
 
 

Barnbarn lilla Lovis i Umeå

Här njuter hon av vintern på Tavelsjön en bit utanför stan.
 
Och dotterfamlijen där äter alltså torskrygg!!! Så himla gott. Gissar att det är riven pepparrot till! ;- )) Avundsjuk är väl bara förnamnet. Gissar att den är tillagad med Sous vide. Jag är riktigt sugen på att köpa en, torskrygg lär vinna massor på att tillagas med en sån.

Inga bekymmer med Mellon igår

Förra lördagen var vi ju i valet och kvalet om vi skulle se Mellon eller inte. Det kändes lite som att vi vuxit ifrån den sortens musik. Fast vi höll ut och såg nästan allt då och kunde konstatera att ett par låtar var ok, men inte så mycket mer.
 
 Igår behövde vi inte fundera, vi hade gäster och en trevlig kväll utan att ägna Mellon en tanke. Det blev stekt kött och fläsk i tunna skivor med ugnsbakad skivad potatis (nytt för oss, gott och snabbt), ett par olika såser till. Pannacotta  med björnbär till dessert. Mycket trivsamt prat också förstås.
 
Månen har vänt väder, man brukade säga så när jag var barn. När månen vänder så vänder vädret. Det är fullmåne. Vi hade -15 grader i morse, nu är det strålande solsken! Man blir så glad av riktig vinter.
 
 
 

Drama på himlen igår eftermiddag!

Vi fick en fin tur på eftermiddagen igår, jag och Seffrin. Det var frostigt och kallt, -5 grader tror jag. Och himlen flammade i skådespel när solen var på väg ner. Sen borde jag förstås ha tagit en bild på den pampiga fullmånens uppgång under kvällen, men det blev inte. Hoppas alla fick sova gott i natt trots den. ;- )) Nu på morgonen söndag är det kyligt, - 14 grader. Fin vinter blir det äntligen.
 
 
 
Det var mulet här men sol över Prästgården en stund.
 
Seffrin gillar läget och kollar in vilka dofter som kommer från söder.

Bedagade tulpaner har sin tjusning!

Jag behåller dem gärna länge.

Brasa är mysigt!

Och den värmer litet rum väldigt snabbt, särskilt om den tar luft / syre direkt utifrån via kanaler i golvet (?) och inte från rummet som kaminen står i. Hög mysfaktor är det i alla fall nu på vintern.
 
I kväll blir det inte brasa men efterlängtade gäster! Gäster som till och med  är att betrakta som prominenta. Men de får inget standardkäk. De kommer att bli utsatta för ett experiment, lika spännande för dem som för oss. Fast det vet de inte än, det blir en överraskning. ;- )) Detta har vi aldrig bjudit på förut.  Jag kan bara hålla tummarna att det går vägen. Kvällen kommer i alla fall att starta med lite sightseeing och släktforskningstema.

Fåglarna vid matplatsen är tillbaka!

Fåglarna är tillbaka vid matningsplatsen! De försvann ju när jag satte upp de svarta rovfågelprofilerna på glasrutorna. Men jag tog bort de två största och nu är de tillbaka igen. Så kul att se dem igen.
Så här ser det ut nu på glaset, bara de mindre profilerna är kvar och de var tydligen inte så skrämmande.
 
 Men vi har fler gäster än de bevingade vid fågelmaten. Här är spåren av ett rådjur som varit på besök. Tar säkert av fröna som trillar ner.
 
 
 Den  kära ekorren förnekar sig inte, han kommer ibland och mumsar mest av talgen genom trådarna i metallspiralerna. Överlistade mig alltså till slut. ;- )) Men det får väl vara ok. Han orkar i alla fall inte dra iväg dem.
 
Spanade efter spår av fasanhönan men hittade tyvärr inga. Vi har inte sett henne på drygt en vecka nu. Undrar vart hon tog vägen?

- Tack snälla du som uppfann Icebugs!

Jag är så tacksam mot den person som uppfann Icebugs. Utan mina dubbade skor skulle jag inte våga mig ut på promenad med lille Seffrin-taxen. Det är riktigt isigt och lömskt nu. Och gamla kärringar ska vara rädda om sina lårbenshalsar. Men jag kan gå helt avslappnat med de här på fötterna. Fast jag fick bylta på mig ordentligt igår. Det är bara några minusgrader men blåser en iskall nordvind. Det blev inte jättelångt, någon halvmil kanske. Får se hur långt jag orkar idag. Väljer nog skogen för att slippa isvindarna.
 
 
 
Lille Seffrin har inga problem med halkan. Hans enda problem är att jag inte släpper lös honom när vi korsar färska rådjursspår. ;- ))

Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar

 ...är skriven av Lars Nordström som numera bor i norra Värmland. Den här boken har funnits hos Rikard på Ica Sillerud men har tagit slut där. Men han kanske kan beställa eller om man googlar på förlaget eller författarnamnet. Jag läser den just nu med stor behållning. Den handlar om dem som utvandrade för att hugga i skogen i Amerika. Några av Rolands gamla släktningar Kylin gjorde det.
 
 
Det var stora träd ibland.
 
 
 

Fasanhönan är nog inte kvar hos oss!

Nu har vi inte sett henne på någon vecka fast vi spejar varje dag. Gissningsvis har hon flyttat ifrån oss. Ska bli spännande att se om våra fasaner dyker upp igen till våren och sommaren. Några har ju setts på andra platser runt oss.

Ny kycklinggryta

Ibland måste jag ta mig själv i kragen för att förnya mathållningen. Vi äter mycket rött kött, vilt, som är väldigt gott i olika varianter. Men kyckling är inte fel som omväxling. Jag letade upp recept på en ny variant med det här innehållet Jag vågar nästan lova att det var första gången i mitt liv som jag köpte jordnötssmör. Hade ingen aning om hur burken såg ut och behövde hjälp att hitta den i butiken. Sambal Oelek har jag nog använt någon gång förut i mat, men vet fortfarande inte vad det egentligen är. Sen undrar jag vad i all världen jag ska göra med en burk jordnötssmör. Det gick bara åt 4 msk i kycklingen.
Rätt mycket vitlök, lime, vanlig lök, röd paprika, röd chili och champinjoner var med också. Det blev en mustig gryta med mycket smak. Ska kanske inte ta med champinjoner nästa gång, de är lite mesiga.

Gäsene mejeri gör ost endast på svensk mjölk.

Och korna betar nära mejeriet så det hela är närproducerat. Man gör den enda hushållsosten som är baserad på svensk mjölk. Bondmoran är en ost som smakar som ost gjorde förr.  Port Salut är bästa Port Salut osten, den köper jag. Rikards Ica Sillerud har fått hem fina Gäseneostar nu.

Liten Seffrin ensam i skogen? - Nej då!

Vi gick en tur i skogen igår tisdag, upp till Sönnare Murstenstjärn. Jaktsäsongen är slut för Seffrins del så nu återstår promenader så han får komma ut och  röra på sig, få lite omväxling i sin doftvärld. Det blåste en hel del och då går vi hellre i skogen så det blir lä, annars helst där det är öppet för att få med lite solvitaminer mitt på dagen. Solen lyste mellan varven. Skogen berättar en hel del om mänskliga aktiviteter, den är inte bara träd. Där finns spår av människor som lever nu men också av dem som är borta.
 
Här gula remsor som markerar älgpass. Det orange på träden är gräns för skjutvinklar för den skytten som står här under älgjakten.
 
Här har röjts runt älgpasset så att skytten ska få chans att se älgen  / älgarna längre tid och kunna avgöra om det är skjutbart-
 
Det finns faktiskt mötesskyltar mitt ute i vilda skogen. Undrar om de någonsin kommer att bytas ut mot nya när de är utslitna?
 
De gula markeringarna kan jag betrakta med nostalgi. B på H-torpet hade bra maskiner för att göra vägar och tyckte om att använda dem. Han ville göra en skogsväg här och Roland sa att B  kunde märka ut de träd som behövde tas ner, så skulle Roland hjälpa till med vägen genom att ombesörja det.  Men B gick bort och det blev ingen väg, men markeringarna är kvar, påminner oss om B. varje gång vi går förbi.
Det forsar i bäcken under vägen. Bättre med vatten i skogen nu än i somras. Men det får gärna bli mer snö under vintern så det fyller på vattenförråden i sjöar och vattendrag.
 
De här markeringarna börjar också bli nostalgi. Kyrkan ägde mark här förr och då avgränsades den av de här stolparna. Symbolen där uppe är biskopsmössan! ;- )) Och pilen visar riktningen på det kyrkliga markägandet.
 
Den här tallen är en legendarisk plats. För länge sedan brukade den vara  David på Döveruds pass när han jagade. Väl vald, med god sikt åt båda håll.  
 
Grannens hus är himla fint!
 
Och det här har ett kanonläge. Jag ville köpa det för länge sedan men det var inte till salu. ;- ))
 
På tomten där är det flera fornminnesmärken såg jag på Riksantikvarieämbetets hemsida. Verkar alltså som om någon / några bott här för väldigt länge sedan också. Läget var förmodligen lika bra då som nu. ;- )
 
Vårt hus gillar jag fortfarande. Helt ok blev det. Fast numera med bara oss två kanske det är i största laget.
 
När jag kom hem igen från promenaden mötte mig den här synen. Roland strävar på med att ta hem ved och virke. Det gäller att passa på när det är fruset i marken och inte blir så sönderkört.

Vacker dag tisdag!

Nu äntligen har vi fått den efterlängtade vintern! Det är några minusgrader, idag kom både snöfall och solsken. Bättre blir det inte. Roland fäller träd och hämtar hem med traktorn och vagnen. Det funkar bra eftersom marken är frusen, det blir inte sönderkört. Hoppas vi får behålla detta ett bra tag. På yr.no ser det bra ut framöver nästa vecka.
 
Min dag blev lat som jag tänkte mig i morse. Lång sovmorgon,  promenad med Seffrin, mer om det i morgon bitti. Sen handlade jag och lagade kycklinggryta. Måste tänka till ibland så det inte blir bara älgkött i olika varianter.

Ledig dag!

Jag har en ledig dag idag. Och jag har inte lyckats hitta på några betungande arbetsuppgifter än mer än att fixa mat åt oss under dagen. ;- ))
 
Det kan bli lite spontansysselsättning vartefter andan faller på, nåt plock och städ och tvätt och stryk eller så. De här lata vardagarna är ett privilegium för oss äldre som inte behöver kämpa hela dagarna längre, vare sig med jobb eller hem.  Det är liksom godkänt att sitta still med en god bok mellan varven.   Fint väder ska det bli så en prommis med Seffrin blir det säkert.

Satte upp fågelsiluetterna ...

... på de stora glasrutorna på altanen för att hindra småfåglarna från att flyga på glaset och bryta nacken. Tänkte att det skulle vara en god gärning. Men istället försvann många fåglar från matningsstationen. Kanske är de rädda, trodde de skulle vänja sig. Gulsparvarna är kvar i en flock men inte så många talgoxar, entitor och blåmesar. Nu åker plastfåglarna ner, får vi se om mina fina fåglar kommer tillbaka. 

Liten tax - ensam i världen!

Gråskalan håller i sig idag också i omgivningarna runt Liane. Det kommer lite, lite snö men bara som fina korn. Det var spårsnö idag och blir ännu mer imorgon. Dunker Hej var ute idag men haren kröp in två gånger, det blev inget.  Någon minusgrad, det är behagligt. Vi gick mot Tobyn idag jag och Seffrin. Roland plockade opp oss efter vägen senare eftersom vi hade en date ute på näset.
Bild från bron ut mot sjön!  Ingen is här förstås.
 
Från bron vid Brobacken in mot tjärnet. Ett himla liv var det på en flock änder här i vassruggarna.
 
Zoomade in några. De var ännu fler än som syns på bild här.
 
Fick tips av Lena att kolla fornlämningarna på Riksantikvarieämbetet. Det har jag gjort idag och det var intressant. De har en bra hemsida för att visa fornlämningar. Det är massor runt oss.

Gråskalan nere vid sjön ....

... är så vacker och speciell. Utsikten är i stort sett helt befriad från färger och det ger ett märkligt spektra.  Det är is och snö på det mesta, men till vänster är älvens utflöde i sjön och där blir det ett mörkt område med vatten. Jag gick hit med Seffrin igår lördag.
 
Här rinner älven förbi så isen lägger sig inte.

Skål och grattis till Hambos första hare!!!

Lite firande blev det efter power nap efter jakten! Vi firar Hambos första hare. Det är en stor dag, en dag att minnas. Roland kommer att minnas den resten av sitt liv. Han kommer ihåg många hundra jakter. ;- ))
Sen får vi se om vi står ut med Mellon. Tror att vi haft problem med det förr om åren. Men det kanske är jättebra låtar just i år! Håller tummarna!
Uppdaterat: Vi fixade det genom att mumsa på Chicorrée med ost och rökt rådjur, sen espresso och punschrussinglass.

Första haren nedlagd för valpen Hambo!

 
Nu kom bilderna från en glad husse Roland! Hambo har jagat riktigt bra de senaste två veckorna, han har tydligt lämnat pinn-bärar-perioden och koncentrerat sig på sin uppgift istället. Och idag fick han utdelning. Thomas fick bli den som sköt första haren för Hambo, lustigt nog var han den som sköt första för Hej också för något år sedan. 
Hambo tog upp haren själv och höll på med den i två timmar från kvart över åtta till tjugo över tio idag lördag.  Det var tapter förstås men han redde ut dem.  Bra prestation! Han är bara ett år och några dagar gammal! 

Så himla kul och god mat igår kväll!

Detta har jag aldrig varit med om förut, att maten steks direkt ¨på bordet på täljsten. Den fastnar inte på stenen eftersom den är naturligt fet. Man hettar upp stenen innan i ugnen på 300 grader i 3- 4 timmar. Sen måste den stå på en träplatta. Tunna skivor av älgkttkött och  fläskkött fick vi. Stenen är inköpt i Hotagen tror jag. Man bör ha minst två stenar, ev tre för att kunna byta ut kallnade mot varma vid bordet. Och köttet man steker ska inte vara kallt utan rumstempererat, annars kallnar stenen för snabbt.
 
 
Kryddorna tillsattes med en elektrisk kvarn med ljus.
 
Så här läckert blev det på tallriken med grönkålspaj, skivad ugnsbakad delikatesspotatis, sås och sallad. Det var så gott!
Femte hjulet under vagnen.
 

Präktig stor-matlagning!

 
Känner mig riktigt gammaldags präktig såna här dagar med stormatlagning, dessutom är det himla roligt att laga mycket mat på en gång och pytsa från den ena grytan till den andra. Min matglada mamma känns närvarande  och stekgrytan ovan är förresten arvegods från henne.
 
. Det blev alltså en stor omgång älggryta-bas som jag fryser in i lagom stora portioner. De kan sen,  när jag ska tina opp och laga till, kompletteras med olika kryddor och grönsaker och smaker. Buljongen till grytan tog jag från koket av pepparrotskött.
 
En syltgryta med pepparrotskött av älg blev det också att frysa in i lagom stora burkar med  sin buljong. Det kokar jag tillsammans med märgben av älg och rotsaker för att få fyllig smak.
 
Två liter god älgbuljong till soppor framöver blev det.
 
Porterstek på älgstek några  kilo att frysa i med sin speciella sky med bl.a. Porter, svartvinbärssaft, soja osv. Såsen gör jag sen färdig med grädde vid tillagningen.
 
Ett par saltrullar av älg kokade jag i förstärkt buljong från pepparrotsköttskoket. Tog av porterstek -buljongen och mer kryddor. De blir bra pålägg i tunna skivor.
 
Helst fryser jag mat i glasburkar. Ikea har bra såna. Nu får man väl inte tro på värsta larmrapporterna om risker med att ha mat i plast men glas känns ändå absolut bäst.
 
 
I kväll ska vi inte äta egen mat, vi är bjudna till goda vänner på äting och prating. ;-)) Det ska bli trevligt!

Chicorée är en fantastisk grönsak!

Kan inte förstå varför vi inte lyckas få tag på den i Sverige. Vi får av snälla tyska vänner som tar med. Den påminner om endive men är blekare och lite gul till färgen. Den introducerades för oss av Peter F. Tack för det Peter!
 
Man tar bort ytterbladen och nederdelen, klyver den på längden, lägger den öppna sidan uppåt och på med centimetertjocka skivor med St Agur ost (fel stavning!). Går eventuellt med Gorgonzola också. In i ugnen på 200 grader i 20 minuter (eller lite längre). Serveras till kött av något slag. rökt går bra eller stekt eller köttfärsbiffar.
 
 
Före tillagning i ugnen, vi åt igår kväll torsdag.
 
På tallriken tillagad. Men det är bättre med kötträtt utan sås till. Här råkade det bli älggryta.
 

Elite Hotel Umeå, barnbarn Lovis.

 Lilla barnbarn Lovis hälsade på pappa på Elite Hotel
 
Lovis pappa Kristian har haft event på  på Elite Hotel. Det var 18 personer som deltog, de går runt på fem av stans bästa hotell för att på varje ställe få presentation av ett bra vin och  mat som passar till. Kristian läser Gastronomi på universitetet-
 
Inredningen på Elite Hotell är speciell! Dit får vi gå nästa gång vi gör besök i Umeå.

Tjuvaktiga ekorren här igen!

Trodde inte mina ögon igår när jag såg ekorren igen i fågelmaten! Han satt och mumsade talg genom metallspiralen i hållaren. Tänkte att han hade gett upp för pippimaten har hängt kvar den senaste tiden. Nu kan han i alla fall inte dra iväg med talgbollarna, de blir kvar på plats. Men på nåt sätt vann han vår kamp till slut! Bara att gratulera! Erkänner gärna att han är rätt charmig! Och han behöver säkert ett skrovmål då och då han också.

Jag tycker så mycket om skogen och träden!

Jag tröttnar aldrig på skogen och träden. Så har det varit sedan jag var barn. Ändå har jag tillbringat många timmar där, men det finns alltid något nytt att upptäcka även på platser där jag varit förut, någon märklig växt eller nya spår av djur. Hos oss är det också oftast absolut tyst i skogen, inga ljud av trafik eller annat buller når fram.
 
Formationen ovan är som ett litet magiskt monster.
 
Här är den stora gammelskogen, den som i stort sett slutat växa, ett skogarnas ålderdomshem! Och nedan är skogens dagis, ett område med unga plantor i full tillväxt. Några stora gamlingar har sparats för att koll på läget och vaka över de små. ;- ))
 
 
Här har jag suttit ganska ofta under årens lopp, det är en fin plats med utsikt uppe på en ås och bekväm. När jag hade egen klass i sex år, med bara praktisk matte inga färdiga läromedel, så använde jag många timmar här till att klura ut hur jag skulle lägga upp undervisningen den närmaste tiden och vad jag måste tillverka själv eller beställa av materiel. Plats för kreativitet!
 
Fin orange lav som lyser upp här,  fast de inte är mycket större än knappnålshuvuden.
 
Död ved i form att ett jättestort träd. Det är väl hackspetten här längst ner?
 
Något djur har gjort sig en håla däruppe och vräkt ut lera, måste rimligen vara rätt djupt Måste fråga Roland vad är för varelse! Jag vet inte.
 
Hyfsat stor stenhög tydligt gjord av mänsklig hand, fast för rätt länge sedan. Det är ett hörn på en skogsfastighet. Ofta stämmer de här gamla markeringarna exakt med lantmäteriets kartor.
Här är hörnet från andra hållet.
Här är fornlämningen igen. Det ska enligt GPS en vara tre här rätt nära varandra. Fast vad det är vet jag inte. Och inte hur man kan upptäcka dem heller.

Vi släppte Seffrin igår tisdag, sista dagen!

Det var verkligen sista släppet för säsongen. Nu får han vänta till första oktober med att fösa på bockarna.
Tyvärr fick han inte opp något rådjur och ändå gick vi över ett rätt stort område. Platsen som han är på här lär ska vara en fornlämning enligt gps.
 
Den här terrängen passar för jakt med tax, den mjuka mossa är snäll mot "underredet" på en lågbent liten hund. Det är värre med vassa stenar eller hård snö.
 
Det fanns en hel del markeringar i området. Här har en bock fejat på trädet, sparkat upp i marken och säkert urinerat för att förstärka revirmarkering.
Haren har också varit här men det är Seffrin inte intresserad av. Haren äter ju upp första omgången avföring, den ser lite annorlunda ut. Men det här nr 2 och den får ligga kvar.
 
Det här är mer intressant, rådjursspillning. Det har vi ganska gott om runt oss, men skrämmande lite efter älg. Älgstammen har blivit väldigt liten, vargen går hårt åt den. I ett vargrevir dödas hundratals älgar på ett år.
 
Stigar i skogen är ofta viltstigar, men vi människor använder dem också förstås. Trevligt att gå i skog.
 
Jag kollade lite här och där med slagrutan, jag är en sån där slagrutekärring som det drar för. Viltstigar går, inte alltid men, ofta i magnetfält. Ett par legor var i korsningar mellan Hartmanlinjer och Currylinjer. Vi vet inte så mycket om hur djur påverkas / använder magnetfälten. Det lär vara så att katter gillar Currylinjer och gärna lägger sig i dem, medan andra djur, exempelvis hundar, absolut inte vill vara i dem.
 
Mer senare idag om gårdagens skogstur.