Präktig stor-matlagning!

 
Känner mig riktigt gammaldags präktig såna här dagar med stormatlagning, dessutom är det himla roligt att laga mycket mat på en gång och pytsa från den ena grytan till den andra. Min matglada mamma känns närvarande  och stekgrytan ovan är förresten arvegods från henne.
 
. Det blev alltså en stor omgång älggryta-bas som jag fryser in i lagom stora portioner. De kan sen,  när jag ska tina opp och laga till, kompletteras med olika kryddor och grönsaker och smaker. Buljongen till grytan tog jag från koket av pepparrotskött.
 
En syltgryta med pepparrotskött av älg blev det också att frysa in i lagom stora burkar med  sin buljong. Det kokar jag tillsammans med märgben av älg och rotsaker för att få fyllig smak.
 
Två liter god älgbuljong till soppor framöver blev det.
 
Porterstek på älgstek några  kilo att frysa i med sin speciella sky med bl.a. Porter, svartvinbärssaft, soja osv. Såsen gör jag sen färdig med grädde vid tillagningen.
 
Ett par saltrullar av älg kokade jag i förstärkt buljong från pepparrotsköttskoket. Tog av porterstek -buljongen och mer kryddor. De blir bra pålägg i tunna skivor.
 
Helst fryser jag mat i glasburkar. Ikea har bra såna. Nu får man väl inte tro på värsta larmrapporterna om risker med att ha mat i plast men glas känns ändå absolut bäst.
 
 
I kväll ska vi inte äta egen mat, vi är bjudna till goda vänner på äting och prating. ;-)) Det ska bli trevligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback