Skogen ska brukas och skötas.
Det blir fint i skogen när den är gallrad. Det befrämjar tillväxten med luft och ljus till trädkronorna. När det är lite blandat som här med både barrträd och björk är vackrast. Roland har själv gallrat en del så mycket han har hunnit den här vintern och låtit skogsföretag gallra en del. Numera gallrar skogsföretag med små fina skördarmaskiner som inte gör stora skador på träd och mark. Bra att göra det innan tjälen släpper och det gick bra i år.
Den skog som växer och som är brukad tar upp koldioxiden som i grunden är naturens motor, inte bara något ont som klimatalarmisterna påstår. Skogen i Sverige tar upp i stort sett all koldioxid som produceras i vårt land och mättar luften med sitt syre. Det ger en friskhet som man känner när man är i skogen. Det är balans.
När man däremot låter skogen bara bli färdigväxt och falla ner (typ naturreservat) så slutar den processen med koldioxidupptag. Vi får alltså vara tacksamma att de gröna krafterna, ekonomiska och politiska, inte har lyckats lägga en död reservatshand över hela den svenska skogen. ;-)) Det vore katastrof, inte bara ekonomiskt för oss alla i Sverige utan också miljömässigt. Då skulle vi få ett rejält överskott på koldioxid.
Den här skogen har det röjts i när den var i julgranshöjd och sen gallrats en gång tidigare. Nu är den om jag gissar mellan tummen och pekfingret så där 50 år. Planteringen och den första röjningen ger förstås inget ekonomiskt utbyte, det är bara arbete som skogsägaren får göra själv eller leja till. Skogsägande innebär alltså under många år bara utgifter, inga inkomster.
Den första gallringen kan ge någon slant över men den kan också gå back om skogen ligger otillgängligt till. Den måste i alla fall göras oavsett vilket. I den ägda skogen finns förhoppningsvis områden i olika åldrar så att slutavverkningar, som ger mer pengar, kan balansera kostnader för röjning och gallring. Så funkar ett skogsbruk som är långsiktigt hållbart för skogsägaren och även för vårt lands nationalekonomi. Skogen har stor betydelse för Sveriges industri och export. Den är på många sätt basen för det välstånd vi vant oss vid att leva i.
Men om man har otur så hittar någon en bombmurkla eller något annat ovanlig på ägorna. Då kan staten slå till med avverkningsförbud utan att ersätta skogsägaren för den förlust som det innebär. Stöld är rätta beteckningen på detta!! Det innebär inte bara en stor ekonomisk förlust för skogsägaren just vid tillfället utan också ett sabotage av möjligheterna till att bruka skogen ansvarsfullt och långsiktigt. Då finns inga pengar över att betala röjning och förstagallring av andra delar i skogen. Det pågår rättsliga processer om statens övergrepp i det privata skogsbrukandet och skogsägarna har fått rätt i första instans men staten har överklagat. Så slutresultatet vet vi inte än. Men det borde rimligen gå skogsägarnas väg för EUs äganderättsregler är starka. Än så länge..! Om vi inte röstar fram en grön diktatur i kommande EU-val.
Det tar så där 80 -100 år innan skog kan slutavverkas. Det betyder att skog måste brukas över generationer.
Detta är skotaren som används för att hämta virket ur skogen ut till väg. Skördaren hann jag inte få någon bild på, alltså den maskin som kapar och kvistar träden.
Och här är virket sorterat i högar utifrån vad de ska användas till. Jag kan inte det men snart kommer Roland in från hundhuset och kan berätta ;-)). Jo, detta kan vara timmer, grantimmer mest, det ska sågas för att användas i bygge.
Detta är Rolands björkved som vi ska värma huset med framöver
Detta är granmassaved. Det ska bli papper.
Sågtimmer också
Barrmassaved blandat tall och gran och här kan vara rötved också. Men hur virket sorteras är beroende på hur det i slutänden betalas av de som köper upp. Det kan variera över tid och mellan olika skogsföretag.
'Kubben fick jag inte med på bild. Den kapas i två och en halv meter dvs nästan direkt i den längd som de sedan ska sågas och användas till. Det blir väggreglar, som är 2, 35 meter ungefär. Tänket är att man ska få så lite spill som möjligt. Det finns ett sågverk i Ånimskog som gör sånt, bl.a.
Jo idag fick jag med bild på kubb!
På Döverud högg Roland ur ett område för att ge de fina lövträden en chans. Seffrin kollar. Bengt röjde förr här och sparade björkarna när de var små för att det skulle bli fint. Och Roland ville följa upp det så att det är fint runt Döverud. Till Döverud kom Rolands anfader Alfred från Blomskog. Han hette Vilhelmsson/ Kylin i Blomskog men efternamnet blev Kylén i Sillerud. Antingen skrev prästen fel i kyrkboken ("i" blev "e"?) eller också ville Alfred ändra sitt namn. Han gifte sig i alla fall med Emma från Faggebyn och de fick ett antal barn, bl.a. Gustav.
Gustav flyttade till Liane gifte sig med Ester Boberg, ursprung Västra Boda, och de fick ett antal barn också förstås, bl.a. Rolands pappa som var äldst. Rolands pappa och bror fick ta över mycket familjeansvar när pappa Gustav dog ung i tbc och lämnade en stor barnaskara efter sig. Döverud är avstyckat från Liane men ägs fortfarande inom släkten. Det bor för övrigt många ättlingar till Alfred och Emma på Döverud kvar i bygden. Och Kylinsläkten finns kvar i Blomskog, bl.a. Sölve som vi fikade med på Sandgrund i förrgår.
Kommentarer
Postat av: Znogge
Intressant läsning för mig som inte är så insatt men så mycket förstår jag i alla fall att skogen måste skötas på rätt sätt!
Trackback