Svan-par håller ihop hela livet!

Svan-paret stod där på Gropejâle när Seffrin och jag gick till sjön på gårdagens längre promenad. Det var  lugnt, inget blåsväder, så då gick vi vägen till sjön. Om det blåser håller vi oss i skogen där vi får lä. Det var sångsvanar som stod på vallen och kollade, stiliga är de. De lyssnade på andra svanar som ropade och väsnades längre norrut, kanske låg de i Bäcketjärn. Det här paret liksom bockade med huvudena innan de flög iväg. Enligt info från Anna Axelsson så kallas det "headbobbing" och det är en hälsning. När vi kom för nära så flög paret bort till Prästgårdsladugården.
 
Tänk svan-par håller ihop hela livet!!. Det är fantastiskt i djurvärlden som annars är rätt promiskuös. De flesta djurarter byter partner ofta eller har så många som möjligt samtidigt. Men hos svanarna är det ordning och reda. Undrar hur de hitta varandra? Och om de kan hitta en ny partner om den de har dör? Det är spännande med djur.
 
Vi gick ner till sjön. Det är rätt lagom, så där 3- 4 kilometer tror jag det blir fram o tillbaka. Just nu är det en gråskala som jag gillar. Hur många nyanser av grått som helst!
Jag trodde det var riskfritt att gå nu och att isen var borta. Men det kom någon halv decimeter snö i går natt och under den gömde sig is här och där, det var till att gå försiktigt.
 

Kommentarer
Postat av: Josephine

Sångsvanar är speciella eftersom de håller till så långt norrut och man sällan får se dem söderöver mer än när de flyttar. När jag bodde i Borås fick jag se en hel flock som landade i Viskan strax söder om Öresjön - vintertid. Ett mäktigt minne.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback