Guteruds gård! Vi hälsade på hos våra arrendatorer igår!

 Tillsammans med goda vänner gjorde vi studiebesök hos våra arrendatorer igår. Det är Bröderna Jakobsson på Guteruds Gård i Långserud.De arrenderar en hel del mark här i Sillerud, bl.a. 60 hektar  på Liane. Det är roligt att besöka gården för korna har det så bra. Jakobssons är duktiga som företagare och fick Säffle kommuns näringslivspris i år. 
 Det är tre bröder som driver gården, Olle, Göte och Kent, numera  tillsammans med sina barn.  De har dessutom en gård i Kila. Vi togs emot och guidades runt av Olle och Tina
 
 Ladugården liknar verkligen inte en gammaldags ladugård. Här är det ljust, luftigt och luktar i stort sett inte ladugård alls. Inga flugor heller. Korna är inte uppbundna utan går fritt. De går intill foderbordet och äter  när de vill,  går och dricker vatten när de vill, går till mjölkningsroboten när de vill. 
 Den här kon hade fått tvillingkalvar tidigare på dagen. Hon får ha kalvarna hos sig ett par dagar. 
 
 
 
 Här är hinkarna som kalvarna matas med, de får råmjölk först. Den sparas undan från kor som har det, fryses ner och tinas upp i ett vattenbad för att ges till kalvarna. Vattenbad för att den inte ska bitvis bli för varm så att goda bakterier dör.
 
Det finns flera såna här roterande borstar som korna kan gå till och ställa sig vid för att bli skönt kliade. 
 
 Varje ko har en dator i sitt halsband. Med hjälp av den kan varje djur följas exakt. Man ser när hon gått till mjölkningsroboten och hur hon rör sig. Maten som korna äter är en blandning som görs på gården. Det mesta är från egen odling av gräs, havre och ärtor.
 
 Här på skärmen är alla kor synliga. Om kor är brunstiga ser man på deras rörelsemönster så då kommer de med på en sån lista. Man seminerar alla kor själva.Om kor inte gått till mjölkningsroboten ser man också och då blir de ditfösta.
 Det finns torra ströade liggplatser som korna kan uppsöka själva när de vill lägga sig.
 Här har en ko gått till mjölkningsroboten. Den tvättar spenarna,   söker upp dem och mjölkar, medan kon får äta mat som är extra god. 
 På datorskärmen syns exakt hur mycket som kommer ur varje spene och totalt
 
 Tanken rymmer mycket mjölk
 
 Den här delen är inne ladugården.
 
Tacksamma är vi att Tina o Olle tog sig tid att visa oss runt och berätta!
 
Agenda för vår del den närmaste tiden är:
Idag måndag inga speciella planer
Tisdag vernissage hos Gerds keramik  på bl.a. Giselas fina bilder, fotboll här hemma med sällskap
Onsdag dotterfamilj från Umeå kommer, hämtar vi i Karlstad, stannar någon vecka.
6 juli Packmoped i Svensbyn 
10 juli kommer sonfamilj från Stockholm
14 juli kommer Carins systerfamilj

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback