Oj, en stor älgtjur!

 
Det är långt emellan vi ser älgar numera. Enligt inventeringar som gjorts är de  inte så många längre, så där 8 per 1000 hektar i vinterstam. Så vi hajar till när de dyker upp och framför allt när en sån här bamse ställer upp sig.  Udda tiotaggare kan det vara, dvs har fyra piggar på ena hornsidan och fem på den andra. Eller också är det fyra på varje sida, dvs en åttataggare. Ser ut att ha basthuden kvar på hornen.  Han är stor och kraftig i kroppen.
Jag undrar om han kan vara släkt med den häng-örade älgen som vi har sett tidigare. Det ser på alla bilderna jag har ut som om örat närmast oss här hänger ner. Och att det verkar vara hack i det andra örat, så som det var på den älgen.
 
Här syns häng-öra och hack-öra också. Det kanske är samma älg.
 
 
 
 
 
 
Jamen det är ju samma älg!!! Hittade bilden på den hängörade älgen, den jag tog precis på dagen för  två månader sedan, alltså den 8:e maj i år. Så här såg han ut då, bilden nedan. Öronen är de samma, det ena hänger ner och det andra har ett tydligt hack. 
 
Om man söker på älg + "deformerade öron" så finns en del dokumenterat om det, framför allt från Västra Götaland.  Teorierna om hur det kan bli så är flera:
 
  Ramlat ner i grop som kalv och kon har dragit upp den och därmed skadat öronen
 
  Fått i sig mjöldryga som är ett svampgift som bildas i gräs under regniga höstar. Då blir blodcirkulationen dålig och det drabbar perifera kroppsdelar, typ fötter och öron.
 
Genetisk defekt vilket kan vara rimligt eftersom man funnit den här typen av defekter just i Västra Götaland
 
Fosterskada
 
SVA vill gärna ha rapporter om älgar med defekta öron så jag skickade bilder dit och frågade samtidigt om man fått info om fler såna älgar i Värmland. Vi har ju fått en snabb nedgång i älgstammen här i ett större område till skillnad från resten av Värmland som har en liten uppgång. Den går inte att förklara med vargförekomst eller galen avskjutning. I Sillerud har hittats fler döda älgar än förut, så det kan vara intressant att fundera över om det finns någon sjukdom som drabbat våra älgar

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilket praktfullt och ståtligt djur! Men vad beror det på att de inte är så många? Skjuter man för många eller finns det andra orsaker? Jag är dåligt insatt...

Håller helt med dig om att Englands seger var rättvis!

Svar: Nja, det går inte riktigt att förklara nedgången i den här delen av Värmland, resten av länet har en liten uppgång. Avskjutningen har varit rätt blygsam och just här finns inget vargrevir, så vi vet inte. Men lite oroväckande att man hittat fler döda älgar i området än förut, sjukdomar kan inte uteslutas.
Inga Magnusson

Postat av: Znogge

Ok, då förstår jag. När en djurstam minskar söker man oftast en förklaring. Här har vi bara rådjur som verkar öka i antal dock fast något belägg för det har jag inte. Däremot hade vi förra året massor av igelkottar samtidigt som jag läste att de minskade starkt i antal.

Svar: Åh, igelkottar har vi inte sett på många år! Skulle gärna vilja ha några runt huset. Inte minst för att de lär hålla ormarna väck.
Inga Magnusson

2018-07-08 @ 15:44:32
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback