Hembygdsgården i Sillerud igår söndag

Vi tog en tur till Hembygdsgården i Svensbyn igår söndag. Jag handlade lite på loppisen förstås, sånt som Roland får släpa på i två kassar. Vi kollade på det gamla loket som drog flottningstimmer mellan sjöarna här. Det byggdes ett järnvägsspår mellan sjöarna Stora Bör och Östra Silen. Virke hämtades i sjön Stora Bör, det kom dit från exempelvis Bodaälven. Det fanns ingen vattenförbindelse mellan Stora Bör och Östra Silen ,  så man behövde frakta via järnvägsvagnar den sträckan. Det gick till så att man backade ner vagnarna i vattnet i Stora Bör och lastade på. Sen bogserades vagnarna med det här loket upp till Myrås som var högsta punkten. Därefter rullades och bromsades det nerför hela vägen till Sillebotten där det kom ut i Östra Silen. I Östra Silen mosade man, dvs virket buntades och flottades neröver i sjösystemet.
 
 
 
 
 
 
Vi såg också Olle Forsbergs film 1955 från Sillerud. Vi har sett den förut och den är bra. Man har förbättrat kvaliteten på filmen med ny teknik. Roland känner igen en hel del av det som visas och kan berätta om människorna. Här är ett avsnitt om flottningen på Östra Silen.
Sen åkte vi till Furnäs. Här var förr lanthandel av klassiskt snitt och den öppnade för en dag. Roligt att se den gamla inredningen intakt.
 
 
Man kan också bläddra i gamla handskrivna böcker över vad var och en handlat. Systemet var ofta att man handlade på kredit och betalade allt när inkomsten / lönen kom.
 
En fin eftermiddag blev det. Tacksamt att några ordnar med detta varje år.
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken härlig lanthandel och nog var det något visst när man handlade så över disk. Annat är det nu...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback