Climategate??

Det skrev jag om för några inlägg sedan, alltså det faktum att forskare fuskat med klimatforskningen så  att de egna hypoteserna skulle verka sanna (så att man skulle fortsätta få stora forskningsanslag / stor berömmelse?) .  Och i det inlägget kommer fortfarande kommentarer. Jag vet inte hur man kan hitta dit. Google kanske?

Jag har skrivit om min skepsis till klimatlarmen förut; här , här,  bl.a. Och om behovet av att granska forskning innan man sväljer den med hull och hår har jag skrivit så mycket att det inte är meningsfullt att försöka länka ens, likaså om min skepsis till privatägda stiftelsen WWF som hystar runt miljarder i pengar och ett enormt förtroende världen över.

Uppdaterat: Jo, nu ser jag förklaringen. Om man googlar på ordet Climategate så kommer mitt blogginlägg upp bland de allra första. När jag läste det så blev  jag först glad; så roligt att inlägget syns så bra för andra läsare. Men nästa tanke var att det här är inte alls bra, det är skrämmande.

Varför kommer min blogg upp så snabbt i det här sammanhanget?  Climategate är (borde åtminstone vara!) jättestort och min blogg är i ett nationellt perspektiv rätt liten, så den borde komma långt ner på googlelistan i det här sammanhanget. Många stora debattplatser borde debattera det här forskningsfusket både i pappersmedia och i nya media. Min lilla blogg borde komma på plats 500 eller så.

Är detta ett tecken på att man ignonerar debatten och försöker sopa den under mattan? De här avslöjandena borde har åstadkommit en härdsmälta men blir bara ett tillfälligt bloss som brinner till och sedan får försvinna som om inget har hänt?

Den enda förklaring jag kan komma på är att de som blivit lurade av forskarna; media, FN, regeringar, privatpersoner, osv skäms och försöker låtsas som om inget har hänt. Man vill inte riva upp fattade beslut, lägga om nästa års budget, ändra i en fastlagd policy stinn av högtidliga klimatformuleringar, alltsammans gjort med hänvisningar till de nu avslöjade forskarna. Det är enklare att gå vidare som om ingenting hänt! Man väljer strutsmodellen; stoppar huvudet i sanden. 

Forskarvärlden borde också vara chockad när hela deras fundament skakas, motiven för deras existens ifrågasätts. Men man gör det hela till en fråga om person istället för att se över sina egna metoder och kontrollmekanismer. Egennytta och självhävdelsebegär finns hos enskilda forskare nu och alltid, liksom hos andra människor. Det kommer man att få leva med och det måste man hantera, inrätta sig utifrån, istället för att framhärda i att forskningen som sådan inte kan vara fel.

Där har forskningen allt att lära av grisbönderna som nu avslöjats med byxorna nere; vanvård och djurplågeri. Grisuppfödarna gjorde  genast en pudel, avskedade högste ledaren och förslog att en oberoende institution ska få övervaka grisuppfödningen. De ser över sin organisation, tar konsekvenserna av avslöjandet. Det är bra! Det inger förtroende!

Nu väntar vi bara på att de ytterst ansvariga för klimatforskningsfusket ska klädsamt avgå (avskedas!)  och att man  ser över regelverket så att sånt här inte kan hända igen, varken nationellt eller internationellt. Men kanske förs det en debatt utomlands i de här frågorna? Kanske är det bara i Sverige som det är tyst (tystat!)?

Vi behöver alla resurser vi kan få fram till att hantera de viktiga miljöfrågorna. Risken är nu överhängande att det  blir svårt att få fram medel till seriös forskning och vettiga åtgärder om den vetenskap som åtgärder och prioriteringar ska bygga på inte tar sitt uppdrag på allvar. Och det vore det värsta som kunde hända. För vi måste ta tag i avfallsproblemen, resursslöseriet, användningen av nya kemiska ämnen som vi inte känner verkningarna av, utsläpp, resursfördelning osv osv, listan kan göras hur lång som helst.


Kommentarer
Postat av: Suss

Skrämmande och intressant. Det gäller att läsa allt med ganska mycket skepsism och ifrågasättande och inte tro på allt bara för det står skrivet någonstans. Bakom allt finns ändå en sanning, men ändå kan det vinklas för att passa beställaren av det skrivna.

Min kära dotter ifrågasatte om vi skulle ha julskinka i år, efter larmet om grisarnas miljö. Jag tror det, men jag hoppas hitta en skinka där jag vet ursprunget! (Som om det skulle göra någon skillnad, men lite kanske?)

Postat av: Annaa Mattsson

Utsläpp? Men klimatfrågan handlar ju till mycket stor del om utsläpp.



Jag tycker det är mycket märkligt att du som seriöst tänkande och välutbildad människa kan ha gått på tokerierna om världskonspirationen om klimatet.

2009-12-01 @ 22:59:01
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Inga M

Båda: Nej jag tror inte på en världskonspiration, jag tror på att även forskare kan drivas av egennytta, lust till stora anslag och berömmelse. Jag skriver om detta i förra inlägget om Climategate.



Skinkan äter jag nog ändå, kokt!

2009-12-01 @ 23:15:05
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lotten

Självklart ska man vara kritisk till forskning men också till populära presentationer av forskningsresultat. Jag brukar ofta roa mig med att gå till originalartiklarna som orsakar rubriker i media. Många larm kring allergier, matfrågor (dieter) osv är alls inte framställda så i originalartiklarna.



Jag har haft förmånen att höra presentationer av en del svenska klimatforskare och det jag hört då är betydligt mer nyanserat. Som en av dem uttryckte: Hockeyklubbskurva eller inte så skulle jordens klimat och befolkning må bra av att vi minskade på utsläppen.



Visst kan forskare lockas att fuska. Men de blir faktiskt inte långlivade i forskarsamhället! Och de är gudskelov väldigt få. Det finns också gott om nät att fånga dessa i, så de upptäcks väldigt tidigt. Om de inte väljer att gå ut i media innan de publicerar en vetenskaplig artikel (som kall fusion).

2009-12-02 @ 18:59:03
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Inga M

Lotten: Ja, man hoppas ju att forskarsamhällets egna nät ska fånga de fula fiskarna som ändå finns. Men i det här fallet med klimatforskarna så har det gått väldigt långt, ända till FN och väldigt länge innan de blivit avslöjade. Och när avslöjandet kom så var det tråkigt nog inte egna vetenskapliga kontrollinstrument som avslöjade dem utan en hackare utifrån. Det gör mig lite mer pessimistisk om egenkontrollerna.

2009-12-03 @ 06:18:05
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback