Demokratin som mentalitet

http://www.dn.se/ledare/kolumner/demokratin-som-mentalitet

Det är otroligt intressant att diskutera förutsättningarna för demokrati och diktatur, hur de växer fram som statsskick i formell lagstiftning men också hur de existerar som outtalad, omedveten mentalitet hos individ och i samhället.

Jag har ju valt att kalla en kategori här på bloggen för rovdjur och naturdiktatur. Det är ingen slump. Det finns drag av diktatur i de övergrepp i naturens namn som just nu lever inom ramen för vår demokrati. De kan existera i  etablerade samhällsorgan såsom EU:s miljöavdelningar och även FNs miljöorgan vilka kräver att få styra  länder utifrån mer maktlystnad än fakta har vi förstått. Det finns också individer som själva utnämner sig till natur- och miljöexperter utan att ha särskilt mycket bakom sig, men ändå lyfts de fram av media om de har "rätt åsikter" vid "rätt tidpunkt"

Men när de som drabbas av de stora rovdjurens närvaro försöker sprida kunskap  om hur det är att leva med vargar i trädgården betraktas med automatik som misstänkliggjorda och enfaldiga oavsett hur mycket fakta de försöker ta fram.

DN- länken ovan är intressant att läsa ur det perspektivet. Bland annat! Man kan välja andra  perspektiv förstås och det är det som gör artikeln så användbar. Det är inte lätt att se den diktatur som kan frodas inom ramen för demokratin, om man inte är vaksam och känner igen den. Jag har skrivit ett gammalt inlägg om diktatorn i demokratin. Det behandlar samma tema.
http://inga.blogg.se/2008/january/om-diktatorn-i-demokratin.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback