Nät-terror ...

... kan ha många olika skepnader.

Fördomsfullt så tror vi att det handlar om skolungdomar eller skolbarn som trakasserar varandra på nätet och manar till hämndaktioner av olika slag mot dem som upplevs som antagonister eller oliktänkande.

Vi tar sällan med i beräkningen att det också kan handla om "mycket vuxna människor" som i vredesmod över demokratiskt fattade beslut använder sitt internetforum till att skapa förföljelse av enskilda individer.

Det är lika vidrigt var det än uppträder, vem som än är ansvarig för publiceringen! När någon valts till ett politikskt uppdrag så måste den personen vara fri att rösta efter egen övertygelse utan att vara rädd för personliga trakasserier på nätet kopplade till namn-uthängning.

Jag vet att jag som bloggare inte är juridiskt ansvarig för kommentarer, men jag upplever ändå ett moraliskt ansvar för vad som går att läsa på min blogg. Därför har jag modereringar av kommentarer, dvs jag själv godkänner allt som  publiceras på kommentarplats. Jag vill kunna stå för det som står här, inte bidra till att starta någon form av nätbaserd förföljelsekampanj mot enskilda individer. För det är väldigt otäckt och den/ de  som blir utsatt har nästan inga möjligheter att försvara sig.

Det inlägg och de vidriga kommentarer som jag avser med mitt inlägg är nu borttagna och det är ju bra, men hann under den tid de var publicerade orsaka flera människor skada. Därför hoppas jag på en ursäkt och ett tillrättaläggande från den facebook-person som triggat igång det här. Inte bara ett borttagande och så tystnad. Det handlar om vanlig mänsklig anständighet och humanistiska värderingar.  Om man har gjort fel så bör man ta ett steg tillbaka och be om ursäkt. Det vore anständigt Runar P. , speciellt som Du säger Dig  förespråka kristna värderingar i samhället. Jag omfattar också de värderingarna och för mig är de nära kopplade till demokratin som politisk grund; att alla är lika mycket värda och att samhället styrs av valda representanter genom majoritetsbeslut. Borde kanske vara välbekanta för Dig också  som f.d. riksdagsman.

Det är inte ofta jag ger mig in i kontroversiella debatter på kommunnivå men här finns ett verkligt lågvattenmärke som inte går att låta passera okommenterat. Det handlar mer om vad man kan använda internet till än själva sakfrågan. Jag känner mig verkligen som en "portvaktskärring" som hötter med näven åt en herre som är äldre än mig och det tar emot. Men det finns gränser, även på nätet.  Och vi som är kärringar och gubbar borde väl istället föregå med gott exempel, eller hur?

http://inga.blogg.se/2011/september/tocksfors-katastrof-tragedi.html#comment

Kommentarer
Postat av: soffie

önskar dej en underbar helg å du skriver så himla intressant !!!å jag har blivit utsatt två gånger här på min blogg för idioter se har klagat på min fula baletttjej å jag blir så berörd att fol överhuvuttaget jkommenterar om de ej gillar att jag pratar got tom min dotter,men det är väl baksidan med att va en bloggare som är öppen för alla, kramen

Postat av: Nils Ivar Tenmann

Hedervärd text om "god sed" på netet.FNs deklaration av de mänskliga rättigheterna, okay, men det är nu dags för en deklaration av "det mänskliga ansvaret", tycker jag.

2011-09-12 @ 11:52:23
Postat av: Anonym

Hedervärd text om "god sed" på netet.FNs deklaration av de mänskliga rättigheterna, okay, men det är nu dags för en deklaration av "det mänskliga ansvaret", tycker jag. Så fram för fler "portvakter" i bloggvärlden!

2011-09-12 @ 11:59:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback