Vinterns skogsarbete klart!

Roland har bärgat det som ska hem. Här är  brännved för en säsong i pannan, mest björk.
 Bra att inte behöva köra med maskiner i skogen när det börjar tina på marken så de skadar. Det är väldigt blött nu för tjälen har inte gått, så all snö som smält ligger ovanpå som vatten. 
 
Timmer också, mest gran.  Strävan är att sammanlagt få 40 kubikmeter fast under bark (FUB) ,  200 stock. Det blir bil och släp.  Minst 40 stock behövs för att bil ska hämta annars blir det fraktavdrag. Kanske blir lite mer utkört om det passar. 
 
Nu när virket  inte är genomfruset längre så är det lättare att såga i. Rolands far och farbröder jobbade i skogen, 45 vintrar sa de. Evert och Helge högg, Thyko och Nils körde ut med häst. Rolands farbror Helge hatade snö, gillade när den försvann och det inte var så kallt. 
- Nu blir det löst i barken och såga biter så det är som att skära i ost.
 
Just det här virket växte mellan Döverud och Litorpet nordsidan av vägen. De här träden planterades av Bengt K. på Döverud , Ragnar A på Holstorpet och Sven A på Holstorpet. ungefär 1960. Stiftskogvaktaren ville att David på Döverud skulle göra det, men han vägrade.
 
Innan dess avverkades området av Rolands far och farbror Nils och David (bror till  Rolands farfar Gustav), troligen början 50-tal. De högg ner det på vintern med stocksåg och svans, kvistade med yxa,  Men virket fick ligga och vänta till våren, då barkade de det. Det var alltså varmt då, så de köpte "dunkedricka " (svagdricka) hos Tor på Furnäs, ställde den i jordkällaren på Döverud. Inte det bästa att dricka vid värme, det tog strax slut och törsten var lika stor. 
 
Man lämnade frötall efter avverkningen, men det tog sig dåligt. Då måste man alltså kompletteringsplantera , därför så lång tid mellan avverkning och plantering.. 
 
Massaved. 
 
Rötbrännved, asp och gran
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback