Fullmåne igen då! Och så många grankottar!!

Jag har jagat fullmånen nu ett par dagar. Igår så orkade jag fånga den lite tidigare på bild, innan den försvunnit bland trädtopparna. Men jag blev förvånad när jag såg bilden i datorn. Vilken mängd stora grankottar på ett träd bredvid månen. Att trädet orkar bära alla och inte bryts när det blåser! Jag tror det har varit ett grankotte-år.  Kanske naturens eget knep för att kompensera för grandöden av granbarkborre. En del mindre skogsområden har drabbats här i Sverige, men i Tyskland är det på gränsen till katastrof, hela regioner har fått skogen förstörd. Det berättade vår unge vän Arne som vi åt kolbullar med i grillen i lördags. Han är skogsutbildad, precis som sina båda föräldrar, och jobbar på tyska motsvarigheten till Skogsvårdsstyrelsen här i Sverige.
 
Han sliter också nu ont på jobbet med sjukdom svinpest hos vildsvinen i Tyskland. Många vildsvin måste skjutas för när sjuka djur dyker upp i ett område blir uppfödningar av tamsvin värdelösa. De får inte sälja köttet. Tamsvinen behöver inte ha blivit smittade, det räcker att vildsvin i området är sjuka. Man tror att svinpest sprids av mänsklig hand, lastbilschafförer som rastar efter vägen slänger smittade matrester. Människor blir inte sjuka av svinpest. I Tyskland har man infört skottpengar på vildsvin, 50Euro (500 kr)  per skjuten gris.

Kommentarer
Postat av: znogge

Det var verkligen rejält med kottar på granarna där! Naturen brukar reda ut en del själv.

Tråkigt med smittand bland svinen. Människan kan ställa till det rejält också.

Svar: Den afrikanska svinpesten bland vildsvin är ledsam. Massor av svinuppfödare i Tyskland får bara destruera sina slaktsvin. Än så länge har vi inga problem med smittan i Sverige men det är bara en tidsfråga.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback