Vi var på Sandgrund igår!

Vi minns förstås Sandgrund som en stor och populär dansrestaurang när vi var unga. Nu är det Lars Lerins konsthall i Karlstad, en fantastisk och stor anläggning, alltid välbesökt, så även igår.  Lars har många egna verk utställda, en del är alltid där och några byts ut, det finns alltid något nytt. 
 
Det här konstverket är en av mina favoriter, Lars  har målat en gigantisk bokhylla. Det sägs att han gjorde den när hans svärmor var på besök ;- )) . Jag tror inte att den ställts ut på någon annan plats än här. Borde inte gå att flytta bilden som är en hel vägg i akvarell.
 
Lars har ju en stor produktion av akvarell, böcker, filmer, barnböcker, tv-serier .....ja allt. (Vår son Markus har ju arbetat med Lars i tv-serier!).  Man måste undra när den mannen sover. Och så har han en familj också. Lars man Junior sköter ju om Sandgrund. Han och sönerna var där igår, fixade i kaféet. 
 
Det rullar och går en film där Lars träffar ett par av tanterna från hans hembygd. Den är sevärd, gjord med äkthet och värme. Det blir inte löjligt med deras utpräglade dialekt.
 
Jag tror att det i Lars avtal med kommunen finns med en passus om att han ska visa inte bara sina egna verk utan också ha gästutställningar med andra konstnärer. Gästutställningen nu var Lena Cronqvist,  sista dagen igår, och det var anledningen till vårt besök.  Jag har sett en hel del av hennes bilder och skulpturer tidigare, hon är ju välkänd, högt värderad och flitigt utställd på olika platser. Men just den här utställningen var lite speciell eftersom det var Lars Lerins egen samling av Cronqvist-bilder,  extra roligt att se. En del av dem har jag sett tidigare men det fanns en del nya också. Man studsar  över hennes ibland makabra motiv med gulliga barn som glatt leende pinar sina föräldrar ;- ))
 
Lars har beundrat och följt henne och hennes man författaren Göran Tunström i många år. Alla är värmlandsbördiga, Lars från  Munkfors, Lena från Karlstad född 1938 och Göran från Sunne född 1937.  Göran gick bort för rätt många år sedan nu. 
 
Lena har en stor produktion bakom sig och inte bara bilder utan en hel del skulptur också, finns exempel i Stockholm.   
 
Som sagt var det sista dagen igår på Cronqvist-utställningen men Sandgrund är värt ett besök ändå. Och i kaféet finns jättegoda glutenfria morotskakor!
 
Idag måndag blir en hemma-dag. Måndagar och onsdagar är ju magerdagar på 5:2 sedan 7 år så matlagning och ätande belastar inte tiden ;- )) Då hinner man mycket. Roland har fixat på magasinet som ska målas och nu är han vid log-golvet. Jag ska tvätta några maskiner, skicka mail till släkting i USA, rensa svamp från gårdagens plock och plantera om jordgubbsplantorna i större baljor inför vintern. Jag har varit för snål på utrymme både för tomaterna och jordgubbarna märker jag. 
 

Kommentarer
Postat av: znogge

Vilket trevligt utflyktsmål och en god fika är ju inte fel.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback