Roland byter golvet på logen på Liane! Och om Severin!

Det är ordentligt slitet och behöver bytas ut. Här kördes in hö förr, rakt igenom med häst eller traktor. Vi höll på fram till 1999 med djur.
 
 Roland gör ett arbetspass varje dag med golvet.  Han har sågat 2 tum 8-plank och 2 tum 9 av eget virke förut för att ha till det här. Tur är det för priserna har stigit rejält på kort tid. Den här plankan 4, 80 lång kostar ungefär 500 kr om man ska köpa den. Det är nästan dubbelt så dyrt som förut. Det är lönsamt att göra arbete själv och ha egna träd. 
 
 
 
 
 
 Ladugårdsbyggnaden byggdes år 1936, 58 meter lång och 10.35 bred. Under ladorna är det plintar, totalt 36 stycken, fyra rader med nio i varje.  Grannen Severin på Litorpet grävde till dem för hand med spade, korp och spett. Det var hårt i backen och mitt i sommaren, väldigt hett berättade Rolands pappa.  Ett fantastiskt arbete med tanke på att han hade vanställda fötter, klumpfot.  Plintarna är 55 cm gånger 50 cm. Men det Severin måste gräva var större för formen måste få plats också, så det blev säkert 1 meter gånger 1 meter och frostfritt, dvs 1.20 djupt.  Här syns de stödben till fackverket som står på de plintarna. Jag  berättar mer om ladugården och jordbrukandet senare
 
Severin hade en syster och bror i Amerika, Karl och Matilda.Han bestämde sig för att åka dit och hälsa på dem år 1959  och stannade där en vinter. Korna hade han sålt och hästen var på Prästgården hos Johannes o Gustav. Han skrev brev hem till Rolands pappa och berättade bl.a. att han varit på det som kallas ranch. 
-Och kan du tänka dig Thyko de har 300 kor och de mjölkar alla med maskin.
David på Döverud ( Rolands farfars bror) retade Severin innan han åkte och sa att om han for till Amerika så skulle David rida in i Jerusalem på en åsna. När Severin kom hem så var det det första han frågade när han kom och köpte mjölk på Liane 
- Har du hört  om David har ridit in i Jerusalem på en åsna?
Det hade han förstås inte! 
 
Syster Matilda var här på Litorpet och hälsade på Severin vid ett tillfälle. Anna på Liane,  gift med  Rolands farbror  Nils lurade i Roland att hon var den Matilda som Harry Belafonte sjöng om. Roland var liten och gick dit flera gånger för att bara titta på henne, hon som var så berömd ;- )). Hon var färggrannt klädd och hade glittriga glasögon med vingar på, virkad sjal och halsband,  nåt sånt hade Roland aldrig sett.
 
Litorpet var ett torp under Liane, som ägdes av kyrkan. Severins föräldrar, Kalle och Emma, köpte torpet ungefär 1934. Det var en liten skogsbit och ungefär 5 hektar åker. Kalle täckdikade för hand med träslanor, de finns kvar än idag och funkar antagligen.  Han fick pris för att han brukade jorden så bra. Om han hade haft betong i botten på dynghögen så hade han fått ett ännu högre pris.
 
Det var lite historia om gården och bygden. Idag åker vi till Karlstad, till Lerins  konstmuseum Sandgrund för att se Lena Cronqvist-utställningen sista dagen. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback