Liane runt nr 4 - Gråskägga

Nej, Gråskägga ligger förstås inte på vägen runt Liane men så pass nära så det får vara med ändå i min serie av platser som riskerar att glömmas, för det är lite intressant. Gråskägga- huset finns inte kvar men det låg här i Hol till vänster om  vägen upp till Mölntegen. Jag minns det från början på 70-talet när jag flyttade till Sillerud. Det var stort, hade stått öde i många år och började falla ihop. En god gärning av ägarna att riva ner det. 
Namnet  Gråskägga är ju lite ovanligt. Gråskägg kan betyda asaguden Oden men han har inte gett namn åt den här platsen. Däremot var huset bebott av en man som kallades Gråskägg; Sven Andersson född 1796 i Tokil, död 1869 i Hol. Han var gift med Annika Olsdotter, hon dog här 1882. De fick ett antal barn, bl.a. Anders Svensson född i Hol 1825 död 1920. (Oj, han blev gammal!)
 
Det sägs att Gråskägga var gästgiveri. Jag har kollat lite och det ser inte ut att ha varit med i det system av gästgiverier - skjutshållargårdar som fanns över hela landsbygden för länge sedan. De gårdarna skulle ligga på ett sånt avstånd till varandra att det var rimligt att köra / rida mellan dem,  en häst skulle orka till nästa gård, där man bytte till utvilade djur.  I det systemet fanns gårdar i Skogen, Harnäs,  Trubbyn och Jämnemon bl.a. Ett slags början på kollektiv-trafik ;- ))
 
Men Gråskägga kan ju ha varit gästgiveri ändå fast jag inte hittar spår på nätet av det.  Det enda jag finner är en person som betecknas som gästgivare;  Anders Nilsson född 18 sept 1743 i Hol och dog så småningom i "Jemnemon". Men han kan ju ha varit gästgivare i Jämnemon.
 
För övrigt så kommer jag åter igen tillbaka till att det finns något kristet och heligt över det här området. Hol betyder helig plats, ligger nära Signebyn - den signade byn, nära Elgtån - heligt tun, nära Korsbyn. En pilgrimsled lär ju ha gått förbi här. Allt är ju nära till gamla kyrkplatsen som har spår av asagud-dyrkan från bronsålder och järnålder. Det har bott folk länge här i området och det har varit något av centrum kan man gissa. 

Kommentarer
Postat av: May Flodström

När min pappa var liten fick han en liten vit glasren som sitter på en gammaldags ljusklyka. Den ska alltid sitta överst i granen. Den är fortfarande helt intakt trots benen är om en sytråd. Damen han fick den av hette Emma och kom hem på visit från Amerika. Undrar hur hon hör ihop med de övriga nämnda namn? Kanske dotter? Hon var från Gråskägga.

Svar: Hej May! Vilket fint minne från Gråskägga! Och märkligt att det har hållit i alla år. Jag har inte funnit någon tråd från Emma till Gråskägga, men säkert hade hon anknytning på något sätt. De sista ägarna bodde ju i Amerika.
Inga Magnusson

2020-11-25 @ 08:49:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback