Liane runt nr 1 - Sockenmagasinet

Jag tänker ibland lägga ut bilder och skriva om platser runt Liane och i närheten. Vi är på något sätt den sista generationen som känner till namn och ursprung, det förpliktigar! ;- )  Roligt att kunna dokumentera.
 
Jag börjar med Sockenmagasinet. Mitten av det här huset, den timrade delen, var Sockenmagasin, kallat "Mágasinet" med betoning på första stavelsen. Nu finns det hos Kjell på Perekuel, nära det som förr var ålderdomshem, men det har flyttats hit när dess funktion som Sockenmagasin var över. 
 
Förr sköttes omsorgen om gamla, fattiga och sjuka av bygdens kyrkliga församling. Dit betalades skatt in från församlingsmedlemmar,  mest i form av råvaror, här i bygden ofta havre. Den förvarades i magasinet. Sen kunde man en gång om året på Sockenmagasinet göra en slags auktion på försörjningen av socknens hjon, de fattiga / sjuka och de föräldralösa barnen.  Det blev liksom en omvänd auktion, den som bjöd lägst, alltså var beredd att ta på sig exempelvis  försörjningsplikt / beklädnadsskyldighet / husrum för någon / några  mot minst mängd havre fick uppdraget. Det låter grymt, men fungerade ändå.  Våra tyska vänner är imponerade över att vi hade en  organiserad socialvård för så länge sedan. Lösdriveri och tiggeri var nog inte ens tillåtet i Sverige, men jag är osäker
 
Ungefär här låg Sockenmagasinet förr, innan det flyttades till Perekuel,  nära landsvägen och  nära avtagsvägen mot Egenäs. Det var  vid den del av landsvägen som kallades Pilgata.  Jag vet inte exakt placering men mellan vägen in till det hus som nu heter Brogärdet och landsvägen- Der byggdes år 2000. Mer om PIlgata, som inte längre har några pilar kvar, får det bli en annan gång. Det är också en historia.
 
För övrigt så var vildsvinsjakten mer lyckosam idag, flera grisar fälldes! Bra! Vi behöver begränsa vildsvinens antal i  Sillerud. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback