Lars Weiss och de svenska byggarna i Chicago

"Till minne av de breda nordiska skuldror som byggde staden på prärien" skrev Lars Weiss boken "Iskarlen och trasdockan" fiction som utspelar sig i miljön där svenskarna var med och byggde i Chicago. Det blev en bok till i ämnet sen
 
Vi vill gärna se de amerikanska utvandrarna som Karl-Oskar och Kristina, bönder som flyttade för att få mark att bruka. Men många hamnade också i städerna. 1837 var Chicago en liten handelsstad med några tusen invånare. 1871 var det en kåkstad med 300.00 invånare. Då brann staden, i stort sett allt brann opp, men det som var industri klarade sig. 1893, alltså drygt 20 år senare var Chicago amerikas fjärde stad med drygt en miljon invånare. Branden 1871 blev startskottet för gigantiska byggprojekt med ny teknik och ny arkitektur. Istället för tjockväggade låga stenhus gjordes nu stålskelett som kunde bli höga, de första skyskraporna  med hiss kom till. 
 
Jaha och varför är jag intresserad av det här ämnet?? Jo Rolands morfar hade en farbror vid namn Edwin Carlson som utvandrade till Amerika och blev byggmästare i Chicago! När han hälsade på hemma i Sverige var hans släktingar så vördnadsfulla gentemot honom att de inte sa du, utan ni  eller titel!  Vi har inte bemödat oss stort för att släktforska men visst vore det intressant att göra ett försök att hitta eventuella ättlingar till Edwin.
 
Jag startar i alla fall med att läsa Lars Weiss bok. Lars är ju en mediaprofil, journalist och författare. Han råkade under en period vara god vän med våra goda vänner L och E i Mölntegen, så där fanns en av böckerna att låna. Jag tror ju inte att Edwin kommer att vara nämnd i boken, det fanns så där 100.000 svenskar i  Chicago och många var byggnadsarbetare vid den här tiden, men intressant att försöka förstå miljön och omständigheterna runt omkring. Boken är ju fiction.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback