Granen fälld på Liane

Den här granen på Liane skulle fällas! Det var vi alla överens om. Och igår blev det gjort. 
 
En gammal gran, 94 år, dubbelt så hög som huset.  Och när det blåst ordentligt från öster så har vi varit rädda att den ska ramla över Liane.
 
Den gamla tvåmanssågen testades av Roland o Robin. Den är minne från Rolands farbror Helge, som var en duktig skogsarbetare. Gamla sågar  är numera fint iordninggjord av Robin och hänger i trapphuset på Liane med beskrivningar av hur skogsarbete förr gick till. I våra bygder jobbade nästan alla män i skogen, antingen som huggare eller körare (den som körde virket med häst) 
Första momentet i fällningen, kallas fällhugg,  tror jag (Jag som är uppväxt på närkes-slätten har inte lärt mig såna här ord! Där fälldes inte så många träd) 
 
Från andra sidan 
 
Mödosamt var det men det funkade. Fast hur man förr kunde slita så här en hel arbetsdag och dessutom göra det dag efter dag, ofta i snö är obegripligt.
 
 Det mesta sågades  med Rolands farbrors tvåmanssåg. Men den gick sönder på slutet så projektet fick avslutas med vanlig motorsåg. Det mesta av trädet var friskt, lite röta på väg i mitten. 
 
Kämpigt men till slut lyckades det.  Sen blev det en dags arbete med att ta hand om resterna av trädet med traktor och timmerkärran. Stocken blir massaved och riset blev bortforslat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback