Vildsvin är nytt vilt för oss.

 Bilden är från i somras, sugga med kulting.  Vildsvin är nytt vilt i våra marker och talrikt numera. Sedan förra året skjuts mer vildsvin än älg i Sverige,  ungefär 30.000 fler förra året om jag minns rätt. 
 
De lever ofta i grupper och förökar sig snabbt. En sugga kan få flera kullar per år så det kan bli svårt att hålla antalet på rimlig nivå. Deras bökande i skogen syns väl, de rotar för att få tag på mat. De äter både växter och djur.
 
Så här ser det ut utan vildsvin
 
Så här ser det ut när en grupp vildsvin bökat efter mat.
 
Det är ett svårjagat djur, antingen kan man konstruera åtlar, dvs matställen som de kommer till och bygga  torn för vakjakt nära. Det går också att jaga med hund, men ännu så länge är det inte så vanligt hos oss att någon har hundar som är specialister på vildsvinsjakt.
 
Vildsvin är inte att leka med. Galtarna har betar i underkäken och de är rakbladsvassa. Ibland gör vildsvin skada på odlingar, i trädgårdar och anläggningar. Ett sätt att hålla dem ifrån sånt är att anlägga åtelplatser en bit bort. Om det nu är ett knepigt och svårjagat vilt så är i alla fall köttet väldigt gott. Man måste skicka in prov för test först. Vildsvin kan ha trikiner, man får provsvar snabbt så det är inget bekymmer. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback