Ska jag slänga böcker och cd???

Böcker fanns i mitt barndomshem, men inte så många. Skolan hade en del, men de var snart utlästa. Sen upptäckte jag den lilla ortens bibliotek, blev en flitig besökare hos Arne Gren uppe i Folkets Hus och läste ut hela avdelningar. Det var fantastiskt, en hel värld öppnade sig! Kunde förstås inte låta bli att samla på böcker senare som vuxen. Det blev bokklubbar (finns det fenomenet kvar?) och bokhandelsbesök. Jag tycker verkligen om min böcker och har läst alla (inte lexikon förstås) - plus många fler både för studier och för nöje.  
 
Men numera tittar jag på dem ibland med kritiska ögon och undrar om det är riktigt modernt och klokt att ha dem kvar. De samlar mycket damm upptäcker man så här vid juletidens fejande! ;- )). Och tar upp plats som kunde användas till annat.  Det mesta går ju att lyssna på som ljudbok, samma sak med cd-skivorna. Så de fysiska och skrymmande pappersböckerna är egentligen helt onödiga. Inget av mina tre barn har någon vägg i sina hem full med böcker. Gissar att det här arvet inte blir uppskattat när den dagen kommer.   :- )) Fast fint att de har läst och läser mycket för sina barn. Det här tål att tänka på. Problemet är bara att jag tycker om mina böcker. Får se hur det blir framöver.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vi valde att rensa ut och kasta. Självklart har vi bokhyllor och böcker kvar men massor fick respass. Så befriande när det var gjort. CD-skivor som man ändå inte lyssnar på finns ingen anledning att behålla. Här ska inte barnen behöva jobba i onödan som vi fick göra när vår pappa gick

Svar: Det låter klokt. Jag har rensat ut en del böcker. De hamnade först i låda i källaren och sedan på second hand. Fast lite ledsamt var det att det var inte populärt med böcker där, man får antagligen alldeles för många, vi är många som rensar och få som vill köpa böcker. Tror att jag fortsätter att plocka ut och skicka bort lite vartefter. Börjar nog med böcker som jag inte är så fäst vid.
Inga Magnusson

Postat av: Lena Nygren

Samma här:-)Har sedan en tid tillbaka börjat göra mig av med böcker. Främst de som jag inte gillat. Har förmånen att ha en bokhylla under T-banan alldeles här i närheten, där jag ställer böcker då och då. Där samlas väldigt mycket böcker. En del mycket speciella. Men alla går åt! Vad gör folk med böckerna? Har dessutom otroligt många skolböcker från min egen skoltid kvar som tar plats. Kan vara bra att ha, har jag resonerat:-) På den tiden fick man ju behålla alla sina böcker. Vilket slöseri! Har även mina egna egna barnböcker och dessutom döttrarnas. Nu håller jag dock sakta men säkert på att lämna ifrån mig dem till deras barn.
Det är mycket man kan rensa ut. Jag är ju som du Inga, en gammal lågstadielärare, och har pärmar fyllda med bra material. Kan vara bra att ha utifall jag skulle vikariera ngn gång:-) Har ännu inte hänt under fem år, så nu kan jag glömma det. Ska ta och tömma dem vad det lider, eller bara slänga utan att se vad de innehåller. Risken är ju annars att jag sitter där och tänker ,nja hmm, kan nog vara bra att ha ändå...

Svar: Va smart med en bokhylla för alla att bara ta! Kan ju läsa och ställa tillbaka. Jag har förstås också kvar böcker från min egen skoltid, många! Och några till o med från min mammas skoltid, rariteter - tycker jag. ;- )) Vi är tydligen fler som har problem att bli av med böcker. Skrattar när jag läser om din vånda att göra dig av med gammalt undervisningsmateriel. Samma här!! Jag jobbade ju lite övertid till och med 69:nde året och hade nytta av en del men nu ska jag verkligen inte tillbaka igen. Borde finnas ett skoltorg för gamla lärare att dumpa sånt. ;- ) Kan ju vara nyttigt för unga lärare, minns ju hur man slet och tillverkade och samlade. Fast det vi har är förstås omodernt och oanvändbart. Kanske bättre att göra som du, bara slänga!
Inga Magnusson

2020-12-07 @ 14:40:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback