Karaktärsdilemman grupperade

Människor är olika och det på många sätt. Jag har ju under mitt yrkesliv arbetat med barn i olika åldrar som har haft speciella bekymmer i sina skolliv och sina vardagsliv. Det finns ju officiella namn på olika kategorier  av mänskliga dilemman förstås, men jag använder inte dem så gärna, gör hellre egna som stämmer bättre med mitt tänk, kan vara rätt eller fel.
 
Nu gör jag ett nedslag i grupper av karaktärsdrag hos människor och  ger blom-namn åt både huvudkategorin och underkategorier. Jag beskriver alltså människor med speciella egenheter och det finns inga andra associationer till blommor än behovet av att ge namn åt karaktärsdrags- grupperna  och kunna visa på hur undergrupper kan forma sig. Kunde lika gärna ha använt  namn på verktyg eller gräs eller bilar eller vad som helst som har undergrupper.
 
Vi börjar med en huvudkategori människor och kallar den gruppen Höstblommor.  Människor i kategorin Höstblommor har ett dilemma gemensamt; deras jag domineras stort av känslor och impulser. Det betyder att intellekt och planering  inte får så stor plats i vardagslivet.  
 
Bland Höstblommor finns det flera underkategorier, jag tar fram en som jag kallar ;  Astrar. Den här underkategorien har förstås basic samma grunddilemma som alla Höstblommor, men därtill kommer andra bekymmer. De är helt övertygade om sin egen förträfflighet, söker ständigt bekräftelse på den, söker  beundran, kärlek och förstår inte om inte alla andra också ser hur bra de är. De ser inte sina tillkortakommanden och när de blir tydliga så är felet alltid någon annans eller omständigheternas.  Eftersom intellekt och planering inte har så stor makt i deras liv så blir det här ibland svårt att hantera för de känner så tydligt att de har rätt och är bra, det borde alla andra också begripa.
 
Bland Astrarna så finns flera underkategorier  bl.a. en som jag kallar Röda Astrar. De har samma problem som människor i de övergripande kategorierna men därtill kommer hög grad av enkelspårighet. De Röda Astrarna fokuserar på en sak . Det kan vara på en person, en sak eller en sysselsättning. De fastnar i ett spår, ägnar det mesta av sin tid och sitt tänkande till det. På så sätt blir andra delar av livet undanskuffat. Och det kan ju ställa till problem. Men den här egenheten kan också leda till genialitet på ett specifikt område. Den som år efter år studerar / sysslar med en sak blir till slut super-expert på just det, men kan i gengäld behöva hjälp med  att ordna och planera sitt liv och sin vardag . 
 
Det  är intressant, att tänka in människors dilemman i kategorier och försöka se dem i ljuset av varandra. Jag funderade på precis det här efter att jag sett TV-programmet om bl.a. en världsberömd naturfotograf, Terje Hellesö och sen jag gått en halvmil med taxen. 

Kommentarer
Postat av: Britt Marie Nordquist

Jag förstår mig allt mindre på SVT över huvud taget. I sin stora strävan(?) efter att vara ”neutrala” gör de allt vad de kan för att lyfta fram ytterligheter, på bekostnad av majoriteten. De senare kommer nästa aldrig i åtnjutande av SVT:s gunst och jag tror att SVT bara tar dem för givna.
Vad gäller Hellesø är jag oerhört SVT-besviken. Karln har gjort fel, han har vilselett, han har begått brott, men i SVT:s ögon blev han helt plötsligt offret! Det visar SVT:s tolkning av public service.

Svar: Svt är ledsamt numera, blir allt mer tydligt att de smörjer makthavare, men som du skriver, struntar i en stor majoritet.
Inga Magnusson

2020-12-02 @ 18:25:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback