Bara lite julpynt i år!

Adventsstakar och stjärnor har vi och vackra blommor, men det var en längre tids funderande om vi skulle ta fram allt det vanliga julpyntet,  dukar, bonader och figurer som varit med i alla år. Men nej, det fick bli bara några utvalda den här speciella julen när vi är ensamma. 
 
De tre porslinstomtarna kom fram, de är gamla ljusstakar från mitt barndomshem. Jag och min bror hade varsin och så var det en i mitten. Tomtar på den tiden skulle helst röka pipa, fast det gör  nog inte  tomtar längre. ;- ) Och så skulle det vara såna där små stearinljus, lite brända blev tomtarna av ljusen. Sådana små ljus hade man i granen också, före elljusen.  Vilken brandfara det var med en massa levande ljus i en gran! Minns att jag och min bror välte julgranen en gång när vi tävlade om att blåsa ut ljusen i den. Tur att föräldrar var snabba och släckte.  
 
 
 
Här är pappersljuslyktor också som vi har batteriljus i, gåva från  ett barnbarn för några år sedan. 
 
Och nu idag ska vi begå all traditionell julmat. Den har vi inte minskat ner, jo i kvantitet förstås eftersom vi bara är två som äter, men alla traditionella rätter är förberedda och finns med.  Det blir enligt plan alltså gubbens harjakt på förmiddagen medan jag fixar med matlagning, sen äter vi julmat och därefter TV med julvärd Lars Lerin, det vill vi inte missa, och så  Kalle Anka. Kalle är ju viktig i svensk jul. Han har ju blivit mer politiskt korrekt med åren. Minns att tv tänkte skippa Kalle ett år. Men det var nog enda gången svenska folket har rest sig som en man och sagt ifrån på skarpen.
-Kalle ska vi ha på julaftonen.
Annars står vi svenskar ut med det mesta (typ låga pensioner, Corona, gängvåld, migrationsmissar, vargförvaltningshaveri osv). 
 
Glada är vi förstås att vi har fått några minusgrader, vit frost på marken och solsken. Det var en fin julklapp till oss alla under juldagarna. Hinner nog med en promenad också under dagen. Barn och barnbarn kommer vi att sakna och längta efter idag, men kanske kan vi få till någon kontakt via nätet eller telefon om nu inte de digitala systemen blir överansträngda en sån här speciell jul.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback