Vindfälle - skogsägarens mara!

 De senaste veckorna har det varit flera stormtillfällen. Varje gång så ramlar en del träd. Igår var det dags igen. Vindfälle innebär att vinden helt enkelt bryter av träd så de faller ner eller blir hängande i andra träd. Farligt att ta hand om. Eller också välter trädets rotsystem upp och trädet lägger sig ner alternativt blir hängande. Också farligt att hantera, inte minst för att rotvältan kan slå tillbaka igen när trädet är kapat. 
 
Bilderna i det här inlägget är inte från Liane-skogen. Roland har tagit hand om det mesta här,  mellan 50 och 100 träd sammanlagt, både ensam och med hjälp. Igår stöp några till och de ska han hämta idag. Det är ju också ett arbete att leta  opp vindfällena. Jag har inte helkoll men  tror det är ungefär 130 hektar skog att gå igenom sammanlagt här och på andra sidan sjön. Det mesta är i berg och oländig terräng så det sysselsätter. ;- ( Nu får det gärna ha blåst färdigt för en tid framöver. 
 
 Vindfällen är skogsägarens mara av flera skäl, dels är de farliga och mödosamma att ta hand om, dels är de ekonomiskt sett olönsamma. Jobbet måste  göras innan skadeinsekter angriper träden som ligger. Och det går inte att göra hanteringen rationell utifrån trädslag, plats och storlek. Dyrbart att leja till jobbet,  arbetssamt att göra själv och det ekonomiska utfallet är magert, ofta inget alls.
 
 
 
 
 
 
Agenda  Nu är påskveckan slut, men runt oss är det lovet som börjar nu. Sverige delar upp lovet så alla ska få plats på vintersportorterna. I år har det förstås inte varit ett bekymmer men traditionen finns där. 
 
Jag berörs inte längre av påsklovstider eftersom jag har slutat jobba som lärare. Idag ska jag städa i ett hus, fixa till så rätt husgeråd är på rätt plats i rätt mängd. Och att alla hyllor / garderober blir rena. Det är en årlig möda i flera hus. Men jobbet är helt ok, lite tacksamt att se hur det blir prydligt. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback