Vildsvinsfilé i grillen igår kväll!

Spännande var det att grilla på nya gasolgrillen.  Vi pratade med son Mattias i Seattle  på skype innan, han har precis en sån här grill. Dom har just nu sommarväder och han planerade att grilla oxfilé idag. Vi fick också  goda råd om själva kötthanteringen av Magnus på Furnäs (fast han använder förstås kolgrill ;-)). Det här var ju Rolands första egenskjutna vildsvin och så en ny grill, nytt  på alla sätt.
 
Vi värmde grillen ordentligt först någon kvart ungefär  så att det blev riktigt hett innan vi  började, alla tre brännarna på förstås.    Filén fick ligga i marinad med lite av varje, viktigast apelsinskal + apelsinsaft och  honung som verkligen matchade viltsmaken i den färdiga filén. Roland var på matlagningskurs med vilt för länge sedan och då lärdes ut att just apelsinsaften stänger ytan och gör att smaken stannar kvar inne köttet. Det var också olja, hackad vitlök, soja, paprikapulver, salt, peppar i marinaden och köttet låg i marinaden någon dryg timme.
 
Sen efter marinad fick den  bara vila i rumstemperatur någon timme.
 
Därefter lades filén  på heta grillen för att brynas runt om. Efter det fick den vila på gallret uppe med stängt lock till 70 grader inne i köttet. Det tog så där en kvart, är lagom som slut-temp.  Vi hade termometer i filén förstås, det är viktigt för att få rätt temp och konsistens på köttet. Den blev perfekt, så himla läcker! 
 
 
 
Så här såg slutresultatet ut: Helstekt vildsvinsfilé med  kokt pot, bea, sallad från pallkragen, rotsaker snabbkokta och sen grillade i korg snabbt, (det var lök, sparris, morot, kålrot, selleri). God mat blev det, vi är så här långt nöjda med den nya gasolgrillen. Och nöjda med den egenskjutna vildsvinsfilén.  Gärna fler såna! Den här grisen var 68 kg slaktad och vi var oroliga för att den var för stor för att göra stekkött av. Men filén funkade i alla fall. En sån här filé är lagom på två personer, det blev fyra skivor över, men jag är liten i maten. Vi kommer att steka kotletterna också, men resten av grisen ska bli goda korvar gjorda av expert! Vi håller på och lär oss detta med att jaga och tillaga vildsvin, ett nytt vilt hos oss, många har det blivit. 
 
Idag  har vi beställt lunch "take away" hos Sinnikka på Stationscafét. Vi kan hämta utanför och swisha betalning. Perfekt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback