Vid gamla kyrkplatsen i Signebyn för länge sedan

Här nere vid badplatsen låg för länge sedan en brygga för båttrafiken på sjön. Det var ångbåtar som trafikerade Östra Silen  och lade till vid ett flera bryggor för att last / lossa gods och människor.   Före bilarnas tid så var det enklast att använda sjöar, vattendrag och båt.
 
Hamnen här sköttes av någon som jag tror benämndes kalfaktor eller hamnfogde. Den personen bodde vid prästgården, alltså på andra sidan vägen.
 

Till vänster här bodde prästgårdsarrendatorn. Det var två lägenheter i bostadshuset, byggt ungefär 1950, liksom Liane. I syrenbersån, Mineträgården, rakt fram låg församlingshuset ( gamla träkyrkan var ju bakom platsen där jag står och tar bilden). I församlingshuset bodde kalfaktor / hamnfogde Carolina  ( som skötte hamnen) som också var som dögrävare och klockare, samt  barnmorskan Vilhelmina. De var kvinnliga släktingar  till Roland med efternamn Boberg. Dom var troligen systrar till Rolands farmors far, Carl Boberg som var arrendator på Liane.   Huset till höger, det vita är den gamla prästgården, alltså  huset där prästen skulle bo,  ha en sin expedition och utrymme för en del kyrkliga aktiviteter så som söndagsskola, vigslar o.dy. Det är sålt till privatperson liksom arrendatorsbostaden. Och huset som fanns i Mineträgården är borta.

 
Från stenmuren vid gamla kyrkplatsen kan man se vårt Liane. Det hörde också till kyrkan och gjorde så århundraden tillbaka. Där fanns också en arrendator. Kyrkan ägde mycket jordbruksmark och mycket skog i området. Under Hannibalfejden så ockuperades båda gårdarna av danskar ( norskar).  Det var stridigt vid gränserna. 

På hösten 1644 anföll Hannibal  Sehested med 4 000 man i Värmland och vann i början ganska stora framgångar. Man tog sig in vid  Charlottenberg,  både Åmål och Vänersborg brändes ner. Ett försök att hejda Sehested på isen på  Bysjön  22 december 1644 slutade med svenskt nederlag, men sedan svenskarna en tid senare fått förstärkningar måste norrmännen åter gå tillbaka  över gränsen.

Nedan några bilder på arrendekontrakt som vi har. Mer om det här finns på bloggen under kategori Bygden. 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback