Friteringspremiär för mig!

Jag får skamset erkänna att jag aldrig i mitt liv friterat nåt. Växte upp med en mor som ogillade fet mat, jag har inte tyckt om pommes frites eller liknande. Tror aldrig att jag bjöds på nåt friterat som barn och det präglar nog. Men i julas fick vi en smarrig maträtt av son Markus och den var friterad så nu skulle jag härma tänkte jag häromdagen.
 
Det vara i princip en potatisgratäng som skars i bitar, dubbelpanerades och friterades. Jag startade    med att läsa på på nätet förstås och insåg att jag saknade termometer som skulle kunna mäta upp till de 180 grader som skulle behövas. Men man kunde göra test, alltså lägga i brödbitar i den heta oljan och när de blev fint bruna på en minut så var tempen lagom. Så fick det bli, det funkade. 
 
Jag skar till några brödbitar för att kunna testa kontinuerligt. Det funkade bra. Fast visst hade jag kastrullocket nära för att kunna slänga på om det skulle självantända ;- )) 
 
Potatisgratängen kan vara från färdig och det gjorde jag. Den behöver vara rejält kall och fast så den bör göras dagen innan och ev kallna under tryck av något, ex en bag in box. Jag hade  i lite extra vitlölk och ost.  Sen skar jag upp i bitar, tog med gaffel och panerade
 
Paneringen var alltså dubbel, först i mjöl, sen i uppvispat ägg och sist i ströbröd. För min del är allt glutenfritt, det funkar bra
 
 
 
Detta funkade bra och blev jättegott. Fast jag får erkänna att jag tog för stor gryta först. Man skulle ha en tjockbottnad stod det på nätet. Min enda tjockbottnade var ju stekgrytan, men jag insåg att den inte skulle funka när jag hällt i en hel flaska olja och det bara blev en cm på botten. Så jag tog solrosolja i en vanlig kastrull, och det gick bra. Fick plats med fyra bitar åt gången, det blev lagom. En hålslev är bra för att ta opp och en gaffel för att vända i panering. Roland fick revbensrester från jul + bea  till sin potatis och jag kyckling. Tackar Niclas som fixade receptet åt son Markus!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback