Töcksfors igår torsdag!

Töcksfors är den näst största tätorten i Årjängs kommun, näst efter själva Årjäng då. Det ligger nära norska gränsen och domineras av gränshandeln. Vissa varor är mycket billigare i Sverige och det drar hit mängder av köplystna kunder från grannlandet i väster. Norge har sockerskatt och det gör godis dyrt där. Många vill handla det i Sverige och i Töcksfors köpcenter finns stora  butiker med bara godis. Bensin och mat är billigare och även tobak. Alkohol är också billigare i Sverige men då måste de norska kunderna fortsätta till Årjängs tätort. Töcksfors har trots ivriga påstötningar inte lyckats få något Systembolag. 
 
Annat eftertraktat är Coca cola, i alla former och hur mycket som helst. De kundvagnar vi mötte på vägen in var i princip minst halvfulla med den här drycken. Det är en favvodryck i Norge.
 
 
 
Handeln är inte mättad. Det finns två stora köpcentra i Töcksfors ett väster om samhället och ett öster om. Och det rivs och byggs ännu större med fler butiker.
 
Vi träffade på goda vänner Anders o Annelie så vi åt på Joes medan de fikade. Det var norska priser på maten. Vi tog varsin bakad potatis med räkröra till priset 132 kr! Potatisen påminde om seg slime (hur man nu kan misslyckas med bakad potatis???) och räkröran var mer röra  än räkor.
 
På Maxi Mat hittade vi en grej vi letade efter och som jag fått tips på Facebook skulle finnas här: Den smarriga vaniljfudgen! Vi bunkrade upp med några stycken såna.
 
 På Sportringen gjorde jag riktiga fynd, vändbar skogsväst i fleece och bomull samt mörkblå täckbyxor. Täckbyxor finns i andra färger men mörkblå har jag letat efter länge. 
 
Sen blev det lite sight seeing i Töcksfors för vi kollade på målade tak på Strandvägen och Ringvägen. Prydliga och idylliska villaområden är det.
 
Agenda för idag är lugn för min del. Det blir nog lite döstädning eftersom jag är ostörd hela eftermiddagen. Gubben ska iväg på ett evenemang och träffa bl.a.  en prominent person. Det blir tydligen lunch och läge för slips och kavaj åtminstone.  Vi får återkomma till det. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det låter nästan som ett skämt att det är billigare att köpa alkohol i Sverige men visst, Norge är dyrt!

Svar: Ja, och med den fallande svenska kronan blir det väl ännu billigare. De norska priserna på maten i Töcksfors var höga; 132 kronor för en bakad potatis ( nästan oätlig) och en räkröra med få räkor.
Inga Magnusson

Postat av: Veiken

Gränshandeln blomstrar. Töcksfors ja. Jag hade en arbetskamrat en gång som kom från Töcksfors. Gunvor Bekk hette hon. Gifte sig sedan och fick efternamnet Thuresson!
Tänk att ett ord kan väcka så mycket!

2018-10-19 @ 15:32:28
URL: http://veiken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback