Analys av vårdkrisens ledarskap...

 
... och beskrivning av ett annat sätt att organisera vård och fungera i vård: Personcentrerad vård. 
 
Det är skrämmande siffror om dagens vård i Sverige. I internationella jämförelser med liknande länder så lägger Sverige stora resurser på sjukvård, men de hanteras bakvänt. . Under sju år 2010 - 2017 så ökade antalet sjuksköterskor i olika kategorier, o biomedicinska analytiker med 2,26 %. Under samma period ökade antalet chefer, handläggare och administratörer med 35,87 % !!!! Det är absurda siffror när människor ligger och dör i operationsköer. Det måste till en förändring.
 
"Den byråkatiska explosionen beror på en övertro på organisering och detaljstyrning. Kraven på utvärdering har också lett till en omfattande byråkrati. Denna kan lätt medföra och bygga in en misstro mot professionernas värderingar" skriver HIP.  
 
"Det myckna mätandet, med inriktning på det som är lätt att mäta, vilket långt ifrån alltid är det som är viktigast ur patient- och anhörigperspektiv, leder till arbetsuppgifter som verksamheten anser är mer till för administrationen än för en bra verksamhet"
 
Ledsamt nog skulle denna beskrivning lika gärna ha kunnat komma från skolans värld där pappersarbete stjäl lärares tid från elever  och undervisning.
 
HIPs bok är verkligen läsvärd för alla som har erfarenhet av svensk vård idag som vårdad eller som personal.  Den är verklighetsförankrad och lättläst, full med praktiska exempel som gör att man ser möjligheter till förändring  framför sig.För där är bokens styrka, i tron på att vi kan förändra svensk sjukvård till att bli personcentrerad. HIP har själv jobbat som byråkrat i stort sett hela sitt liv och just därför kan han se hur man skulle kunna förändra.. Drivkraften till att arbeta för förändring kom när han fick följa sin kära Christina under hennes sista tid i livet som multisjuk med cancer och de fick uppleva en sjukvård som inte alls fungerade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback