På Årjängstravet idag söndag igen!

 
 
Fast precis som förra gången handlade det mest om äting. Vi hade ärende i Årjäng, åt lunch på Travmuseet, fick god mat, fläsket var bra stekt och jag fick en jättegod sliskbit till kaffet.  Vi satt ute i det fina vädret och såg ut över banan. Nu stannade vi väl bara ett par tre lopp på det här lunchtravet medan vi åt, men ändå. Rolands bror Gunnar startade en häst, inte egen dock.  Det ser ut som om man inte ser tävlingarna härifrån men det gör man. Årjäng har en fin travbana. Och vi försäkrade oss idag om att vi har kvar vår bordsbeställning på restaurangen till stortravet. Då kommer drygt tiotusen människor till lilla Årjäng för att se tävlingarna
 
- Därnere i den där "hôla" är vi uppväxta brukar Roland och hans systerdotter säga.
Deras föräldrar och närmaste släktingar var mycket travintresserade och alla samlades  här varje travdag. Barnen fick hänga med antingen de ville eller inte. Fast det fanns många att leka med för barnen så det var nog oftast roligt.  Med sig hade man rejäla smörgåsar och kaffe för hela travdagen. Från just den här platsen såg man upploppet och målgången, samtidigt var det inte långt till stallbacken och toto.  Om det var sol var detta en varm plats med lä, välvald. Som sagt här tycker Roland att han har växt upp och det delar han med många barn i Årjäng. Häst- och travintresset är extremt stort, det finns många hästar i vår lilla kommun. Det blev så eftersom många förr jobbade i skogen med häst.
 
Så här ser ett travprogram ut. Det är fullt av symboler, två stora C betyder att hästen springer med skor runt om tror jag. Sen finns en förteckning på placeringar de senaste starterna, tider och pengar. Starten kan vara med startbil eller med volter (där man cirklar runt tills alla kommit i ordning, fast jag fattar inte varför man gör det när det ändå finns en bil att starta med!!). Prispengar i det här loppet delas ut till 8 hästar. Uppe till höger på varje häst står hur mycket hästen har sprungit in sammanlagt. Detta är en vetenskap, mycket att hålla ordning på om man nu vill spela på hästar och försöka pricka in vinnare.  Jag har spelat någon enstaka gång och faktiskt vunnit som mest 800 kr. Fast då spelade jag på snyggaste kusken eller finaste hästnamnet, minns inte vilket. Och det var nog på Bjerke i Oslo, vad vi nu hade där att göra. 

Kommentarer
Postat av: Anneli

Det verkar ju ha varit en bra uppväxt ändå. Varken Roland eller jag blev ju särskilt travintresserade!

Svar: Ha ha... ni fick hela häst-dosen som barn, sen var det klart med det! Och jag tycker ni blev himla bra båda två! ;- ))
Inga Magnusson

2018-05-07 @ 14:29:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback