Vem ser till att alla vägar blir plogade?

Det är egentligen en fantastisk apparat med snöröjning över hela vårt land med alla vägar. Utan den skulle det inte gå att komma till sitt hus, post skulle inte komma fram, virke skulle inte bli hämtat, räddningsfordon skulle inte kunna göra sina uppgifter. En snörik vinter som denna blir det tydligt.
 
Väldigt många vägar på landsbyden sköts om av vägsamfällighet. Det betyder att markägare som har sin mark vid vägen äger den tllsammans och bildar en vägförening. Andelen som var och en äger av vägen är bestämt ofta enligt mycket gammal fördelning.  Det är alltså vägsamfälligheten som får se till att man har någon snöröjare som kan sköta plogning. Det blir ju ibland också till att grusa när det är halkigt. Resten av året ska vägen också skötas om med hyvling  och grusning och dikning så att vattnet rinner bort. Vägen till Spriklerud är en sådan väg som tas om hand av vägsamfällighet, liksom vägen som går förbi vårt hus. Vägsamfälligheten söker stasbidrag för att få pengar till underhållet men kan också taxera ut av delägarna om det fattas. Väg som har statsbidrag får inte göras privat och stängas av från trafik.
 
Men vägen ovan runt Sandevad är en skogsväg som bara sköts om av markägarna. Den har inte statsbidrag och får alltså göras privat och stängas för trafik. Nu är det inte en väg som man kan köra bil på så det lär inte bli aktuellt.
 
Här är vägen till Hol, den är också privat, ingen vägsamfällighet.
 
Våra stora vägar, så som landsvägen från Svensbyn förbi Signebyn sköts av statliga Vägverket liksom alla Europavägar. 
 
Vägar inne i städer och samhällen handhas av kommunerna.
 
Man kan väl konstatera att vägnätet i Sverige oftast fungerar bra  om inte vädret blir extremt. Risken är att det fungerande systemet delvis rasar nu när statliga Vägverket vill undanta en femtedel av "sina" vägar, = 2000 mil väg och lägga ansvaret för dem på markägarna istället. Man får väl anta att det är med den röd-gröna regeringens goda minne. Återigen en smäll för landsbygden från S + MP. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback