Matar rådjur gör vi och nästan alla vi känner!

Det är en fantastisk insats som görs av jägare och markägare över hela Sverige nu för att hjälpa rådjuren genom den besvärliga vintern. Det är ett hårt och tjockt snölager, rådjuren  klarar inte att sparka sig ner till mat utan är helt beroende av snälla människor. Roland kör ut till flera ställen både ensilage och viltfoder som han köper på Lantmännen (XL) . Det finns ensilage på Liane som vära arrendatorer skänkt till viltvårdsområdet. Det är bara att hämta.  Bilden ovan visar när några djur kommer för att äta, ofta samma djur flera gånger varje dag och även nattetid. Här finns i alla fall tre bockar som visat sig vid olika tillfällen.  Bilderna är tagna på längre avstånd men jag har förstorat dem.
Bocken med största hornen ser ut att vara chef och föser på de andra ibland. Här nedan har han till och med lagt sig mitt i maten för att tala om vem som bestämmer. Han ser ut att få fina horn där under basthuden. Bockarna behöver mycket mat nu med hornsättningen, det går åt mycket energi för att bygga upp de nya hornen. 
 
 
 
Färgerna bli olika beroende på vilken tidpunkt på dagen som bilden är tagen.
 
 
Jag ser mycket rådjursspår när jag åker min skidrunda och de är ofta djupa, ner mot 30 cm. Och då har de trampat igenom ett hårdare snölager mitt i . Inte så lätt att hitta mat då och heller inte lätt att ta sig fram i terrängen för att leta. Både benen och orken tar slut kvickt. 

Kommentarer
Postat av: FREEDOMtravel

Tur att djuren får hjälp! Här matar vi änderna, och faktiskt fiskarna också (brukar hälla ner räkskal och sånt i vattnet ;))


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback