Präktigheten står som spön i backen idag...

... måndag. Jag har nog inte använt en svältdag på 5:2 till matlagning förut för jag har varit osäker på om karaktären klarar såna prov. Men idag blev det så och det gick alldeles utmärkt. Lagom ansträngande när man inte äter så mycket och det var ruskväder ute med snöblandat regn och blåst. Och jag provsmakade inte på nåt.
 
Kokade ingefärshots för någon vecka framåt; riven ingefära i vatten som kokat men dragits av plattan. Det får bara stå och dra någon timme. Sen i med honung och saft av en citron. Vi tar av den här varje dag, mängd som  1- 2 snapsglas. Jag har ingen aning om huruvida det är inbillning eller på riktigt men vi håller oss rätt fria från snuvor och sånt. Man ska inte underskatta placeboeffekter! ;-)) 
Bantarsoppa kokade jag. Det är den soppan jag delar på två omgångar mina svältdagar. Den består av bitar av rotfrukter från mixförpackning, lök och rödbetor och så kycklingbitar, kokt i bara örtsaltvatten, ingen buljong. Jag tål ju inte rödbetsjuicen så jag försöker få i mig de nyttiga rödbetorna så här istället. Vet inte om det funkar. Jag kokar rödbetorna för sig en kort stund och lägger med dem sen i soppan, annars tar de över både smak och utseende. 5:2 innebär alltså att jag äter som vanligt fem  dagar i veckan men lägger in två magerdagar. Vi har kört med det nu i drygt 3 år. Förutom att vikten hålls i schack så får kroppen vila sin matsmältning ett par dagar också, inget fett för  levern och inget socker för bukspottkörteln. 
 
Färdig soppa. En dags förbrukning är 4 dl och den delar jag på två tillfällen. Bra att få i sig vätska svältdagarna annars kommer huvudvärken. Den soppan plus en brödbit med bara hårdkokt ägg på och några glutenfria smörgåsrån under dagen blir de så där 500 kcal som jag ska ha. Roland ska ju ha 700 kcal så han äter en enkel frukost också.
 
Idag blev det 6 dagars soppa. De kan förstås bli för dagar i sträck men ibland sticker jag emellan med något annat magert. Känns skönt att ha glasburkar till infrysningen. Gillar ju inte plastburkar av flera skäl och byter nu ut dem successivt mot glas. Fast locken är inte bra att diska i maskin, jag sköljer av dem bara.
 
Till slut kokade jag  hallonsylt. Roland vill ha det till frukost ibland. Han har flyttat omkring på snö idag. Det kom en hel del i natt och under dagen. Mycket jobb!  Hörde att Daniel körde snöplogen i natt, liksom under dagen och då är det mycket. Det var blåsigt också, blev drivor.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken husmoster du har varit i dag! Imponerande :D

Svar: Tack! Ganska roligt är det!
Inga Magnusson

Postat av: TT

Jag har också kört igång med 5:2 nu igen efter flera års uppehåll. Det tar några veckor för kroppen att vänja sej men nu inne på tredje veckan börjar det räta upp sej. :)

Svar: Va roligt att du också kör 5:2. Du får gärna berätta hur du lägger upp det på svältdagarna.
Inga Magnusson

2018-02-13 @ 15:19:42
URL: http://tyratok.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback