Mitt schema klass 1: 3 b

Man hittar mycket spännande i döstädning. Här är ett schema från mitt första år i realskolan. Får direkt med skammens rodnad på kinderna konstatera att jag stavar fel på "Matematik", skrev  med två t  ;- )) . Jag gick någon handelsvariant och hade alltså både stenografi och maskinskrivning. Maskinskrivningen lärdes in i halvklass på gamla kärva  Haldaapparater utan el. Kämpigt men nyttigt att träna på fingersättning utan att se. Det var en skärm över tangentbordet. Stenografi var en snabbskrift som säkert inte används alls idag. Vi gick  i skolan på lördagar också, fast inte så länge, bara fyra lektioner.  Tyskan var ett ambitiöst ämne med fem lektionstimmar per vecka. Religion hette Kristendom och Svenska hette Modersmål, Bild hette Teckning och Idrott hette Gymnastik. Det som idag är so / no -block var uppdelat i Kristendom, Historia, Geografi, Fysik, Biologi. I senare årskurs tillkom Kemi. 
 
Morgonsamling var det tydligen onsdag morgon och lördag morgon. Där var närvarokontroll med notering i kontakthäftet med hemmet om man skolkade.  Där gjordes också anteckningar om dåligt uppförande,  kallat anmärkning. Om man fått  tre så tror jag det blev sänkt betyg i Ordning eller i Uppförande. Skollunch fick man ordna själv. Antingen ta med sig hemifrån eller köpa nåt. Alla skolböcker och annat skolmateriel måste man bekosta själv. Ortens bokhandel tog hem det som behövdes och man gick dit och köpte över disk. Fast mina föräldrar ville inte att jag skulle ha med pengar till skolan, så de förskottsbetalade till bokhandeln vid läsårets början  och sen noterade butiken  vad jag handlat för och strök vartefter pengarna gick åt. . Tror att det årliga beloppet motsvarade minst  halv månadslön för min pappa. Det var inte alltså gratis att gå i realskola, allt var inte bättre förr. Men något år efter detta så blev det obligatorisk högstadium till nian och realskolan togs bort.
 
Schemat följde tydligen med allas vår favvotidning "Bildjournalen". Året måste rimligen ha varit 1963.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Så roligt att hitta ditt gamla schema! Det kan verkligen dyka upp små pärlor när man städar.

Svar: Ja, det är de som gör just döstädningen rätt så rolig. Det kommer fram bortglömt hela tiden! Idel överraskningar. Och vi har varit värsta ekorrarna, sparat allt!
Inga Magnusson

Postat av: Lena Nygren

Men så besynnerligt!Trodde att skolan var statlig på den tiden och därmed ganska likvärdig. Att realskolan levde kvar på några ställen i Sverige visste jag, men inte att man där fick betala sin studielitteratur själv.Jag är också född 1950 men bodde i Stockholm 1963 där jag började i sjuan den hösten. Allt var gratis. Har tänkt på det många gånger, vi fick ju alla böcker från åk 1 till och med gymnasiet. Jag har sparat de flesta böcker, nja i alla fall många, men kommer ihåg att jag såg årets läroböcker i vårt soprum när läsåret var slut. Det upprörde mig.Har ju också utbildat mig till lågstadielärare och arbetat som det under hela mitt yrkesliv. Mina elever fick minsann inte behålla sina läroböcker, tom den första läseboken behöll skolan de sista tjugo åren jag jobbade. Skolan måste ha varit rik under 50-, 60-talen!
Håller med dig, det är roligt att hitta gamla anteckningar o dy, men nu ska jag nog göra en större utsortering igen.

Svar: Jag tror att kommunerna kunde välja lite i vilken takt de ville ta bort realskolan. Jag bodde i Hallsberg och man kanske var sen där. Vi fick i alla fall bekosta studiemateriel och läroböcker hela realskolan ut. Men vi var nog sista årgången som antogs till realskolan. När jag jobbat i grundskolan som lärare så har eleverna inte fått behålla några böcker utan nästa årskurs har fått ärva dem. De var rätt slitna innan de slängdes. ;- ))
Inga Magnusson

2018-02-09 @ 10:49:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback