Vildsvin är bäst på tallriken!

 
 De här bilderna är inte från vår trädgård - inte än! Men från en plats som Roland fick se idag när han kollade på ett jobb i den vildsvinstätaste delen av Årjängs kommun. Där finns en flock på minst 20 - 30 grisar och de har hållit till i området ett par år nu. Den här trädgården har de fullständigt förstört, allt ser ut så här. De väner upp jorden  i letandet efter mask och kryp. Familjen har fått flytta ifrån huset som är ett sommarhus. Grisarna är helt orädda, oberörda av om människor går ibland dem.  Försvinner bort först när man kastar något på dem. Grannar runt om  har fått freda sig genom att sätta upp tretrådigt elstängsel runt tomten.  
Antalet vildsvin ökar nu snabbt, de får flera kullar per år och är svårjagade.  Lagstiftningen är inte anpassad till det här viltslaget, det fanns inte när man reglerade viltvårdsområdena. Var och en markägare har alltså jakträtt på sin egen mark. Eftersom många markägare / tomägare inte jagar alls så blir det inte så mycket jagat och inte särskilt effektivt ur aspekten att begränsa en population över ett större område.
 
Vi börjar få dem nära oss nu. Häromdagen sågs 10 st precis nedanför Liane. Dagen därpå kördes en kulting på i Lisslerud som inte är så långt borta. Och vi ser bök i marken  överallt i skogen runt oss. Det verkar som om årets gemensamma älgjaktsvecka kommer att ägnas åt vildsvinsjakt här, eftersom det är dåligt med älg.
 
Vildsvin är absolut bäst på tallriken, köttet är läckert om det kommer från en lagom gammal, lagom stor gris, dvs något år och så där 50 kg.
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Finns en del av dem här också och nog syns deras framfart!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback