Skara Brae
I förrgår kväll sköt vi lerduvor och grillade med ett par som tycker om natur och som har rest omkring en hel del i norra Europa, bl.a. har mannen gått Kungsleden 25 gånger! En av deras resor gick till Skara Brae, som ligger i Bae of Skaill, Mainland som är största ön i Orkneys skärgård i Skottland. De berättade intressant om sitt besök
Detta är den enda lämningen av en liten by från den här tiden i Europa. Tiden är 3180 - 2500 före Kristus, alltså typ yngre Stenålder, Neolitum, äldre än Stonehenge och de stora Pyramiderna. Den upptäcktes inte förrän 1850 i samband med en storm som svepte bort en del av jorden. Platsen har förstås plundrats en del innan den fick skydd.
Skara Brae består av 8 hus, byggda av sten under jord. Läget för att skydda från stormar och annat farligt. Det fanns förbindelser mellan husen under dem. Husen var rätt lika byggda med bäddar och matlagningsplatser av sten. Numera är platsen världsarv.
Man har eldat med torv och torkat sjögräs. Maten kom mest från havet med fisk och skaldjur. I husen fanns vattenbassänger som kunde hålla fisk vid liv i avvaktan på tillagning och också för förvaring av betfisk. Man räknar med att det också fanns husdjur typ får. Bosättningen har utrymts hastigt i samband med någon katastrof men man vet inte vad. Om det var vatten, fiender eller storm eller något annat otyg
Här finns också uppresta stenar, typ Stonehenge
Och så här skrev facebookvän Gunilla om sitt besök på Orkney
"Såg inlägget om dina vänners besök på Orkneyöarna. Vi var där för några år sedan och blev fullständigt hänförda.
En mycket fascinerande plats, speciellt intressant eftersom en hållplats på vår bussresa från Torslanda på Hisingen till Göteborg heter Skra Bro. Vi berättade detta för några på Skara Brae. Förmodligen gav sig utvandrare iväg med båt från Skra Bro, (modernisering av namnet Skara Brae tror vi) på Hisingen och gav platsen de anlände till samma namn som platsen de utvandrade från."
Kommentarer
Postat av: Znogge
Vilken spännande plats och så gammal!
Svar:
Inga Magnusson
Trackback