Örn tror jag, men vilken?

 Den seglade runt, runt över gamla kyrkogården / badplatsen när jag var ute på promenad med lille Seffrin igår onsdag. En stor och mäktig fågel. Försökte få en filmsekvens också men det är svårt  med en stretande tax som just fått koll på doften av en löptik i närheten ;- )) 
 Vingarna är helt raka, vilket skulle tala för en havsörn, men pennorna längst ut vinklar lite bakåt vilket liknar kungsörn.  Jag har dålig koll på vad som skiljer örnar åt. Det finns både havsörn och kungsörn i Värmland men vi ser dem inte så ofta. De flesta håller till runt Vänern. Roland såg en örn i somras, den följde honom högt upp från mitten av sjön till upp i vår vik. Kanske finns något häckande par här.  
 
Uppdaterat: Via facebook fick jag info från ornitolog som kollat på bilderna. Enligt hans bedömning är det en havsörn, ca 4 år gammal.  Så här säger han om åldern: 
 
"Bilden visar en havsörn som ruggar. Man ser att det håller på att växa ut fjädrar och även att det saknas på ett par ställen. Man ser också att stjärten är näst intill vit, men stjärtfjädrarna har lite svarta toppar, vilket visar att den inte är helt adult (vuxen fjäderdräkt). Den får sin adulta från sin sjätte dräkt, då de är fem år gamla. Vi säger visserligen 6k om en sådan, att den är på sitt sjätte kalenderår – lite bökigt. Säg att denna är cirka 4 år gammal då, så är vi nog rätt nära sanningen."
 
 Havsörn äter gärna skarv så det är en välkommen fågel. Det finns exempel på skarvkolonier som slagits ut helt i och med att örnarna tagit alla ungar. Det tackar vi för! Alltså en fågel som är betydligt klokare än våra beslutsfattare som låter sjöar dö pga skarvinvasion

Fågel, fisk och kadaver är mat som havsörnar föredrar, kan snabbt äta upp en död älg,

Kungsörnarnas meny är lite mer varierad.De äter tydligen  allt från tranor och skogshöns, som tjäder och orre, till ekorrar, mård, räv och vattensork till exempel. Uppgift från Fredrik Wilde i tidningen VF.

 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Nog är det en mäktig rovfågel alltid men vilken skulle jag inte kunna avgöra. Vi bor under ett fågelsträck så nu är det fågelskådare i alla hörn :D

Svar: Jag fick snabbt besked från ornitolog via fb, alltså en havsörn, ca 5 år gammal. Roligt med en sån fågel i närheten. Den tar skarvungar och dem slipper vi gärna
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback