Kanoter är det många i vår sjö!

De är ett trevligt inslag i landskapsbilden. Idag en vanlig sommardag såg vi sammanlagt så där 25 -30 stycken paddla förbi åt ena eller andra hållet.  Ofta kommer de som här i grupper.  Jag kan förstå att det är populärt att paddla i Östra Silen, det är en spännande  sjö med många vikar, halvöar och öar. Det går att paddla långt  utan att komma ut på stora vattenytor där vinden kan bli besvärlig. 
 
 
 
 
 Det finns förstås kanotister som letat sig hit på egen hand, men merparten kommer via organiserade resor. Det finns flera företag som ordnar, de största just här är nog ett tyskt och ett holländskt.  Det går till så att man säljer paketresor. Då ingår exempelvis resa till Sverige med buss,  litet tält, kanot för paddlingen, kartor och anvisningar, mat för 7 dagar. Deltagarna släpps av där man hyrt kanoterna för att få info och starta upp sin paddlingstur och så tar bussen med sig förra veckans paddlare tillbaka igen till Tyskland / Holland.  
 
Östra Silen ingår i en av lederna tillsammans med Västra Silen, Järnsjön, Svensbysjön bl.a. På många ställen hänger det ihop med vattendrag men ibland får man gå på väg och dra kanoten  på en liten kärra som finns med. 
 
I början på årets kanotsäsong så var det bekymmer med att man inte följde eldningsförbudet och korsade trädgårdar för att komma från väg till vatten. Men efter påpekanden så har infon blivit bra, kartorna omritadet till att bli korrekta och skyltar uppsatta. Så det har blivit riktigt bra. Kommunen, DANO; kanotuthyrarna och reseföretagen har gjort bra insatser. Det finns i sjöarna rastplatser ordnade  med vindskydd, toa och grillplatser. 
 
Det enda som inte funkat är sophanteringen. Vid badplatsen i Signebyn exempelvis finns en container för kanotisterna. Där ska de kunna sortera och slänga  skräp. Men tyvärr har det istället blivit liggande i säckar utanför containern för att dras runt av fåglar och rävar. Och det beror inte på att containern varit full, det har varit gott om plats. Det har varit ren lathet. Man har inte orkat sortera soporna utan bara slängt allt i en sopsäck på marken. Trist!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback