Viktig information om det låga vattenståndet i Östra Silen

Det är alldeles för lite vatten i vår sjö Östra Silen. Jag tog mig tid idag att ringa runt för att kolla upp varför man släppt på så mycket vatten vid kraftstationen i Krokfors. Det är Vattenfall småskalig kraft som är ägare och ansvarig. Den som håller i det här området heter Magnus Carlson och sitter i Trollhättan på Vattenfall. Han förklarade för mig att man stänger kraftstationen i Krokfors någon månad för att byta ut en del styrsystem. Under den tiden kan man inte köra kraftstationen alls och då är genomströmningen av vatten till Västra Silen i princip stoppad. För att inte få för mycket vatten i sjön under snösmältningen så har man därför tappat så mycket ur Östra Silen.  Fast snösmältningen är ju över nu och här står vi med en sjö som har alldeles för lite vatten.   Han ska kolla upp detta och skicka mig mer info.
 
Här är kopia på brevet jag fick med info om läget:
 
 

Hej Inga!

 

Jag har kollat lite uppgifter direkt efter vårt samtal och vattennivån i Östra silen stiger nu ganska snabbt. Sedan igår har det gått upp nästan 15 cm och det förväntas fortsätta stiga dag för dag då kraftverket nu är stoppat p.g.a. ombyggnad av elutrustningen.

 

I dagsläget är nivån 102,17 m.ö.h.

 

Även om nivån kanske upplevs som låg för årstiden ligger vi en bra bit över sänkningsgränsen som är fastställd till 101,70 under seglationstid. Men som sagt nivån kommer att stiga i och med att avtappningen nu är stoppad så jag hoppas du kommer se skillnad inom kort.

 

Med vänliga hälsningar

 

 

Magnus Carlson

Produktionschef

Göta älv & Småskalig vattenkraft

Vattenfall Vattenkraft AB

 

SE- 461 34 Trollhättan

Åkersbergsvägen 8

Tel:  +46 (0)520 88 225

Mob:+46 (0)705 64 33 02

 

Jag är ju tacksam att få den här infon så snabbt! Men konstaterar med lite skräck att man enligt info i brevet har rätt att sänka ytterligare 47 cm från den nivån som är nu. Om man vill. Det skulle förstöra mycket för friluftsliv och fisket i sjön, Bäcketjärn skulle exempelvis  inte ha mycket vatten kvar då, den inhemska öringstammen skulle ta stryk och många bryggor skulle ligga på land.  Men det får vi hoppas att man aldrig vill. Det är i alla fall inte aktuellt just nu och vi får hålla tummarna att nivån fortsätter att stiga till lagom.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback