Studiebesök 4 tyska ungdomar, utbildade jägmästare.

De jobbar sitt första år efter jägmästarutbildningen på motsvarigheten till Skogsvårdsstyrelsen i Tyskland . De gör några dagars studiebesök här i Årjäng- Och det är förstås ingen slump att de kom just hit. Arne som står längst till höger har vi känt sedan han var så där 10 år. Hans familj kom hit för att fiska i vår sjö och återkom sedan minst en gång varje år för att jaga älg och fiska, så vi har träffats många gånger. Föräldrarna är också jägmästare,  har ett skogsvårdsföretag och  bor på lantgård. Vi blev goda vänner. När Roland fyllde 50 år så firade vi den dagen hos den här familjen i norra Tyskland. Nu har familjen köpt ett hus en bit opp i skogen nära oss och där bor gossarna förstås under sitt studiebesök.. Roligt att de ville komma hit några dagar och se hur skogshantering fungerar i Sverige. ;- )) 
 
Roland hade ordnat ett besök på Årjängs såg. Sågen har funnits länge,  startades ungefär 1941 - 42 och har haft olika ägare under årens lopp, bl. a. VVDS, Vänerskog, Aregruppen och nu Moelven.  
 
VD Jonas berättade på god engelska om företaget och ungdomarna blev mycket väl bemötta. De kände sig verkligen välkomna. 
 
 
 
Så här ser det ut på sågen med siffror  och man har även kontor i Hamburg. Det finns en export dit   men även till Frankrike, England och Spanien.  Roland tror sig minnas att drygt hälften av produktionen går på export.
 
Det var intressant att kolla på sortimentet tyckte besökarna De var förvånade över att vi har så många olika längder på timmer, så är det inte i Tyskland.  
 
Här jobbar Martin. Han är tydligen sågare och bevakar sågningsprocessen via datorsystem. Han jobbar i ett rum där man inte hör sågen, det är helt ljudlöst. Så var det minsann inte förr. 
 
Här sitter herr Hagen tror jag. Han är virkesmätare och har koll på hur mycket virke var och en kund har levererat och vilken kvalitet det ska betalas som.  Han är då, antar jag, inte anställd av sågen utan av en opartisk inmätningsförening. 
 
1976 så jobbade Roland som snickare  åt Vänerskogs byggavdelning på sågen. Han var med och byggde timmerintag och barkmaskinshus. De används fortfarande med vissa modifieringar. Det blev för honom lite av en nostalgitripp att återse allt och visst finns det många trevliga episoder att berätta om från byggtiden. :- ))
 
Det blev ett besök i skogen också tillsammans med Moelven. De hamnade hos Hermansson på Noretjärns Skogsentreprenad. Skogsmaskiner och avverkning ser ut ungefär så här i Tyskland också. Fast man har mer av tall och löv, inte så mycket gran som här hos oss. 
  
 
 
Vi kollade en del på vår skogsbruksplan också och diskuterade bonitet. Det är ett begrepp för att ange tillväxt i skog. I genomsnitt ligger boniteten i Norrlands inland på 2- 3, i mellansverige på 5 och i Skåne på 11. Förmodligen mycket högre i Tyskland och man använder andra skalor. I Tyskland måste en skogsägare har skogsbruksplan om han äger minst 100 hektar, inte annars. I Sverige tror jag inte vi har tvång alls men många har ändå. Ett bra redskap för att sköta skogen långsiktigt. 
 
Skogen är verkligen en livsnerv i Årjängs näringsliv med ägande, avverkningar, transporter och sågverk. Det gäller även för landet i stort och vi får hoppas att regeringen som vi får efter valet inte  motarbetar skogen genom att exempelvis göra det lätt att för staten att stjäla brukningsrätten för en skogsägare utan att ersätta förlusten, så som vi har haft det nu. 
 
I går eftermiddag träffade våra gäster en god vän som utvandrat till Sverige, till Bengtsfors, för sex år sedan med stor familj och som trivs jättebra, vill inte tillbaka till Tyskland. 
 
 
Idag blir det  besök på Skogsvårdsstyrelsen i Karlstad och sedan kanske  Bofab i Grums.   Roland gjorde ett försök att få komma med dem till Gruvön i  Grums men där var guidetiderna uppbokade långt i förväg. Och på Skoghall blev den sjuk som skulle ha visat runt. Annars hade det varit roligt att få se ett pappersbruk också.
 
Ikväll gör vi grillknyte här i Lianegrillen. Det blir avslut på deras besök här. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Kan förstå att de kände sig väl mottagna och mycket fick de se. Med andra ord ett givande besök med en trevlig avslutning dessutom!

God onsdag!

Svar: Det är märkligt att slumpen ordnar fram goda vänner ibland. Familjen råkade välja vårt hus och vår sjö för fiske den där gången för länge sedan. Intressena och kemin stämde direkt med djur, jakt och skog. Vi har haft väldigt mycket roligt tillsammans genom åren. Nu har de köpt ett eget fritidshus nära oss och vi ser fram emot att träffa dem rätt ofta framöver.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback