Djuren runt Liane idag onsdag!

Jag gick upp till tjärnet med Seffrin idag. Det blåste en del och då är det skönt att gå i skogen istället för ner till sjön.  Jag spanade efter djur efter  vägen, tänkte att det skulle komma någon yrvaken huggorm eller en hare eller ett rådjur eller  så.  Men icke. Däremot såg jag tre olika grodor som jag nästan trampade på. De har samma färg som vägen och syns knappt. Dessutom satt de alldeles stilla. Om jag minns rätt så är de växelvarma, dvs tar omgivningens temperatur. Det betyder att de säkert var lite stela och kalla efter en natt i + 4 grader och hade satt sig i vägen för att tina upp i solskenet. Jag satte kameran på filmning och slängde sten bredvid men de rörde sig inte ur fläcken. Så jag gav upp. Ingen vits med film på en groda som sitter still. 
 
På flera ställen fanns spår efter vildsvin som rotat. Det är lite obehagligt med vildsvinen. Vi har ju en bekant vars bror dödades av en vildsvinsgalt.  Deras närvaro hindrar mig inte från att gå i skogen, så rädd är jag inte,  men jag märker att jag kollar runt om jag ska se någon gris.  De finns alldeles i närheten, men är som andeväsen, plötsligt dyker det upp ett antal och sedan ser man inga alls under lång tid. 
 
Tornfalken satt förstås i en av de höga granarna på Liane idag också.  Han sitter där varje dag. Märkligt nog kan man se att han har en favvogran, en som han oftast sitter i. Nu ska taket bytas under hans normala häckningsplats på ladugårdsgaveln. Hoppas han inte blir skrämd. 
 
Tja taxen Seffrin hör väl till djuren runt Liane. Lilla gosingen!! Han var med upp till tjärnet förstås. F.ö. så ligger isen på tjärnet än men jag skulle inte vilja åka skridskor på den nu. Den är svart och porös liksom på Östra Silen. 
 
En fin tur i strålande sol fick vi i alla fall mitt på dagen och nu ska vi snart ner till Liane och grilla knyte  i grillhuset med våra tyska gäster.  De har gjort ett antal studiebesök i Karlstad idag. Jag återkommer om dem imorgon. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Kan tänka mig att grodan behövde tina upp lite där i solen. Vi har så pass mycket grodor här att vägverket har satt upp varningsskyltar för dem. Nu håller man på att undersöka om en grodpassage ska byggas under stora vägen så att grodorna kan röra sig säkrare. Tydligen finns här många speciella och ovanliga arter...

Vildsvin finns här lite då och då och jag skulle inte vilja möta några. Minns när en sugga och hennes ungar hade rymt i Skånes Djurpark. Alla fick verkligen hålla sig undan. Då möter jag hellre en tax :D

Svar: Usch så hemskt med så mycket grodor på vägen!!! Det måste bli äckligt halkigt om man kör ihjäl dem. Det är lite obehagligt med vildsvinen. Det är ett djur jag inte känner alls, vet inte när de kan vara farliga, men gissar att sugga med kultingar ska man se upp med. Skulle hellre se att vi hade som förr, skog utan vargar och vildsvin, det kändes tryggare. Min lille tax är en absolut ofarlig snossing! Honom vill man möta! ;- ))
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback