Dagens fågelrapport

Tornfalkarna är snyggingar. Vi ser två här varje dag, de sitter på ladugårdstaket eller i grantopparna vid Liane- Vi hör att grannar också har tornfalkar hos sig, fast det är nog andra än våra.
 
Tranor är det två som vi också ser varje dag nere på Smörhôla. Vi har tranor här varje år. De skriker en del nu men det blir värre sen när det fått ungar och ska ha koll på dem på distans. Tranor är vanliga här numera. 
 
Två grågäss borde det här vara. Dem såg jag på sönnare Brogâle ner emot badstranden. Det är enda gången jag sett dem. Kanske är på genomresa, jag har dåligt koll på grågäss. De kacklade också men inte så högljutt som Kanadagässen-
 
Skat-änder finns i massor nere vid bryggan och i älven. Det är de och Kanadagässen som härjar där. Jag skriver mer om dem senare. De är nog lite smått galna ;- )) Skat-änder är ett dialektnamn på de här fåglarna och jag har glömt vad de heter på svenska. Kricka kanske? De är vanliga här hela året.
 
Tofsvipor har jag räknat till 11 stycken på en gång. Men osäkert hur många det är, de flaxar omkring nere på Smörhôla. Det är ovanligt många i år om alla de här stannar kvar och inte drar vidare. Ibland har vi fått vara tacksamma över att ha enstaka par här. 
Här vill jag att inte  tofsviporna ska lägga ägg för då kommer harven strax och tar äggen. Förhoppningsvis lägger fåglarna om en gång till så det blir ungar, men ett extra projekt
Tofsviporna borde lägga ägg här i gräsvallen. Då hinner det bli ungar innan jordbruket tar vid med skörd av årets vall. 
 
Sen finns det fåglar som jag ser varje dag men inte fått bild på. Det finns exempelvis två ormvråkar som trivs över skogsområdet mellan oss och Elgtån.  De seglar omkring mäktigt där. Idag torsdag blev en av dem attackerad av en flock kråkor. Det blir de ganska ofta, vet inte vad de är osams om.
 
Ett par kilometer härifrån ses ett fasanpar varje dag och förser sig av havregryn och fågelfrö. Hoppas det häckar. Säkert är det ättlingar från våra fasaner.
 
Kärrhök ses ofta nere vid sjön, den  är rätt ljus och flyger lågt.
 
En granne såg häromdagen också två havsörnar nere vid viken. De syns inte ofta men såg ut att vara ett par.
 
Sen finns förstås den vanliga uppsätttningen av kråkor, duvor, småfåglar osv.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback